Voluntariatul in perioada studentiei – part 3

Voluntariatul in perioada studentiei – part 3

Alexandra Movila este studenta la Medicina Generala, in ultimul an. Aceasta a luat decizia de a incerca voluntariatul pe ambulanta si astfel si-a descoperit adevarata pasiune: Medicina de Urgenta.

Citeste aici Voluntariatul in perioada studentiei – part 2

Citeste aici Voluntariatul in perioada studentiei – part 4

Va invit sa descoperiti experienta Alexandrei, de-a lungul celor 5 ani de voluntariat si ce sfaturi are pentru voi:

1.In ce perioada ati facut voluntariat si unde? Care au fost pasii pe care a trebuit sa-i urmati?

Am inceput voluntariatul la SABIF si ASSB in luna noiembrie 2014 (inceputul anului II de facultate). In ultima perioada am luat o pauza de la implicarea activa, pentru ca sunt in anul 6 la Facultatea de Medicina si prioritatea este Examenul de Rezidentiat. Inca sunt in Departamentul de Voluntariat, si imi doresc sa raman alaturi de colegii mei cat de mult pot. Ca sa fiu o parte a acestui colectiv am sustinut un examen grila si apoi un interviu. Dupa aceasta etapa am fost instruita in acordarea primului ajutor, printr-un curs BLS-AED. Abia dupa promovarea cursului am intrat in Departament, primele 3 luni fiind “perioada de proba”.

2.Ce a presupus voluntariatul? Care erau atributiile voastre? Ce beneficii v-a adus?

Voluntariatul presupune multe lucruri:

  • In primul rand: garzile pe ambulanta. Minimum 3 garzi pe luna, conform regulamentului (flexibil totusi). O garda are 12 ore, pe care le petreceam cu un echipaj de prim-ajutor. Mergeam cu echipajul la pacienti si ii ajutam cu orice imi cereau.
  • In al doilea rand sunt ceea ce noi numim “evenimentele”. Asiguram primul ajutor (impreuna cu si prin intermediul SABIF) la anumite evenimente: concerte, evenimente sportive, BIAS, etc. Acestea se desfasoara pe durate de timp diferite, in functie de fiecare eveniment. Voluntarii pot sta pe intreg parcursul sau se pot face echipe, in ture. Echipele de voluntari supravegheazaza multimea, asigurand primul ajutor cat mai rapid posibil, in caz de nevoie. De exemplu: la un concert public in Piata Constitutiei, o persoana intra in stop cardio-respirator. O echipa de voluntari care patruleaza zona respectiva observa, incep imediat compresiile toracice si anunta echipajele de interventie, care asteapta pregatite, pe margine.
  • In al treilea rand, unii dintre voluntari pot intra in partea “administrativa” a departamentului. Pot deveni sefi de grupe, pot face parte din echipa de recrutare sau pot deveni instructori de cursuri de prim-ajutor.

Ca beneficii, ar fi foarte multe de enumerat. O sa incerc sa le cuprind pe cele mai importante:

– Am invatat sa acordam primul ajutor.

– Am invatat medicina. Medicii si asistentii cu care am lucrat m-au invatat multe lucruri, nu cred ca voi sti vreodata sa le multumesc suficient. Am vazut anumite semne si simptome descrise in cartile de specialitate, am vazut cum se pune un diagnostic, cum se administreaza un tratament, cum se folosesc anumite echipamente medicale etc.

– Am invatat sa muncesc in echipa, am invatat ce inseamna coordonarea, respectul, atitudinea, relatia cu colegii de echipa si tot ce este necesar pentru ca 3-4 oameni sa functioneze ca o masa comuna cu un singur scop: salvarea unei vieti.

– Am invatat ce inseamna munca, cum este sa stai 12 ore in garda, uneori fara somn,  alte ori fara mancare,  la temperaturi de +38 sau -14 grade, am lucrat cot la cot cu oameni care au devenit familie. Am resuscitat in genununchi, am ventilat pe burta, am carat truse/pacienti numeroase etaje, am primit amenintari de la oameni nervosi sau ne-am bucurat de un un zambet si un “multumesc” spus din suflet. Toate acestea si multe altele le am facut impreuna. Cot la cot. Iar noi, voluntarii, o facem gratis. Timpul nostru, in schimbul invatarii unor lucruri pe care scoala nu le poate oferi. Energia noastra, in schimbul unor experiente unice si complexe, care ne sculpteaza, ca oameni si ca viitori medici. Forta noastra, in schimbul unei noi “familii”. Am invatat sa ne descurcam in situatii grele, am invatat sa luam decizii, am invatat sa ne mentinem calmul in caz de urgenta, am invatat ce e compasiunea si puterea. Am invatat ca sistemul ne ajuta si ca, tot acelasi sistem, ne pune multe piedici. Am vazut cum functioneaza lucrurile. Am fost acolo, am salvat (macar) o viata.

3. Voluntariatul v-a ajutat sa va decideti in alegerea specialitatii?

Pe mine voluntariatul m-a ajutat sa imi aleg drumul dupa facultate. Nu stiam ce inseamna medicina de urgenta. Am aflat prin intermediul voluntariatului si am ajuns sa o iubesc. Asta vreau sa fac mai departe, vreau sa dau inapoi ceea ce mi s-a oferit pana acum: cunostinte, rabdare, oportunitati.

Consider ca, pentru a afla ce iti place cu adevarat sa faci, trebuie sa incerci. Cate putin din fiecare. De aceea, voluntariatul este important in alegerile viitoare. Eu stiu ce vreau sa fac, stiu ce ma asteapta, ce stil de viata si ce sacrificii presupune medicina de urgenta. Am incercat, prin voluntariat,  si alte domenii medicale/chirurgicale, dar in final am ramas aici.

4. Ce vi s-a parut interesant/ce v-a atras cel mai mult? Au fost avantaje/dezavantaje (cum v-ati impartit timpul pentru voluntariat si facultate/timp liber, oboseala etc)?

Pentru mine, cel mai interesant citat este: “The doctor who first attends to the injured patient has the greatest opportunity to impact outcome.” Adica medicul care ajunge primul la pacient are cea mai mare oportunitate de a influenta rezultatul final al actului medical. Pe mine asta m-a atras spre acest domeniu, importanta acestuia si valoarea pe care consider ca o are medicina in situatia unei urgente. Aici vezi cu adevarat suferinta, aici unii dintre noi au ocazia sa faca ceea ce si-au dorit de cand au intrat in facultate: sa salveze vieti.

Timpul nu cred ca este niciodata o problema, atunci cand faci ceva ce iti place. Mereu gasesti timp. Totul depinde de atitudinea ta. Poti spune “mi-am sacrificat weekendul mergand la garzi” sau poti spune “mi-am petrecut weekendul invatand lucruri noi si experimentand situatii interesante.” Au fost multe weekenduri in care am fost la garda, in loc sa ies cu colegii. Au fost si nopti in timpul saptamanii, in care mergeam in garda, pentru ca a doua zi, dupa garda, sa merg direct la cursurile de la facultate. Da, uneori cu 2 ore de somn, sau mai putin, cu periuta de dinti in ghiozdan si cu cafeaua in termos. Mai mult decat atat, stiu multi colegi care au facut la fel. Nu spun ca recomand asta, nu spun ca ar trebui sa punem facultatea pe locul doi (nu am facut asta niciodata), ci spun, pur si simplu, ca am gasit timp. Am reusit sa termin 5 ani de facultate, intr-o maniera decenta, si am facut garzi pe ambulanta fara sa ma oblige nimeni. Acea perioada cred ca a fost cea mai frumoasa din toata facultatea. Chiar mi-e un pic dor de ea acum.

5. Ati recomanda studentilor sa faca voluntariat pe ambulanta?

Da! Recomand cu drag voluntariatul! Daca nu am enumerat suficiente argumente pana acum, mai pot da inca o mie pe langa. Mereu voi vorbi cu placere despre ce a insemnat acest voluntariat pentru mine, si stiu multi colegi in aceeasi situatie.

Nu zic sa faceti ca mine sau ca ei. Faceti ca voi: incercati. Daca va place, va garantez ca o sa va prinda “microbul ambulantei”, cum spunem noi. Daca nu va place, va puteti retrage oricand! Inainte de a lua o decizie in acest sens, ganditi-va ce vreti de la voluntariatul acesta: o bucata de carton (o diploma) sau oportunitatea de a invata, de a creste, de a deveni oameni si medici mai buni?

Daca doresti sa fii la curent cu oferte de cariera, dar si cu noutatile din domeniul medical, creeaza un cont gratuit pe MEDIjobs aici.

Citeste aici Voluntariatul in perioada studentiei – part 2

Citeste aici Voluntariatul in perioada studentiei – part 4

Despre Autor

Raluca Ioana Marin

Studenta la Medicina, anul VI, incerc sa combin utilul cu placutul. Am un "job" full time la facultate si un job part-time, aici la MEDIjobs. Pasiunea pentru scris am descoperit-o de cativa ani si incerc sa o valorific ori de cate ori am ocazia. Chiar daca timpul nu este cel mai bun prieten al meu, prin munca si sacrificii poti reusi ce ti-ai propus.

Facebook Comment