Voluntariatul in perioada studentiei – part 2

Voluntariatul in perioada studentiei – part 2

Seria de articole legate de voluntariatul in perioada studentiei continua. Andrei Cosmin Andrei, student in ultimul an la Medicina Generala, a fost de acord sa ne raspunda catorva intrebari legate de acea perioada.

Citeste aici Voluntariatul in perioada studentiei – part 1

Citeste aici Voluntariatul in perioada studentiei – part 3

Andrei Cosmin a optat pentru a face voluntariat in cadrul Asociatiei Societatea de Salvare din Bucuresti si are o activitate continua de aproximativ 6 ani.

1.In ce perioada ati facut voluntariat si unde? Care au fost pasii pe care a trebuit sa-i urmati?

Am inceput voluntariatul in cadrul Departamentului de Voluntariat al Asociatiei Societatatea de Salvare din Bucuresti in martie 2014 si continui pana in prezent. Pasii necesari la momentul respectiv erau ceva mai simpli decat in prezent. Pentru inceput, trebuia sa te inscrii si sa iti depui dosarul, urma sa ai interviul, cursul de BLS (Basic Life Support), finalizand cu instruirea privind Protectia Muncii si Sedinta de Coordonare, in cadrul careia am primit legitimatia de voluntar si a fost prezentat regulamentul departamentului. Intre timp, departamentul a evoluat destul de mult, precum si cerintele pentru inscriere.

Interesant din punctul meu de vedere este felul in care am ajuns sa ne inscriem mai multi colegi. La momentul respectiv eram anul I, proaspat studenti la medicina, ne vedeam deja doctori si imi aduc aminte cum plecam cu metroul de la stagiul de anatomie in halatul alb, pentru ca asa cum ne spunea profesorul de anatomie: „aveam alt statut”. Acest sentiment ne-a fost spulberat in momentul in care am fost pusi fata in fata cu o situatie reala si critica: o colega a necesitat interventia noastra de urgenta, insa cunostintele noastre legate de primul ajutor erau 0. Dintr-un amfiteatru de 200 de oameni nimeni nu stia ce trebuie sa faca. Acest fapt m-a tulburat atat pe mine, cat si pe o parte dintre colegii mei, motiv pentru care am cautat ce putem face astfel incat sa evitam genul acesta de situatii in viitor, doar suntem studenti la medicina si ar trebui sa stim macar sa acordam primul ajutor in situatii de urgenta. Am descoperit ca ASSB, in parteneriat cu SABIF, ofera asemenea cursuri celor interesati de voluntariat pe ambulanta si astfel am ajuns sa parcurgem etapele inscrierii.

2. Ce a presupus voluntariatul? Care erau atributiile voastre? Ce beneficii v-a adus?

Primele 3 luni de voluntariat au reprezentat o perioada de proba, ce presupunea efectuarea garzilor pe o masina de transport, dupa au urmat garzile pe ambulante tip B cu asistent medical, iar pentru masinile de ambulanta tip C (ce au in componenta un medic, un asistent si un ambulantier) ce merg la cazurile cele mai grave este necesara absolvirea unui curs suplimentar de ALS (Advanced Life Support). Pentru a onora contractul, trebuia sa efectuam minim 3 garzi pe luna, cu durata de 12 ore/garda, avand libertatea de a ne alege ziua in care vrem sa mergem sau daca sa fie o garda de zi sau de noapte. Pe langa garzi, am mers alaturi de personalul medical al SABIf si la diferite activitati ce presupun un numar foarte mare de participanti (concerte, evenimente sportive etc).

In momentul in care m-am inscris in cadrul departamentului mi-am imaginat ca voi merge acolo sa ajut pacientii ce apeleaza numarul unic de urgenta, insa odata cu trecerea timpului mi-am dat seama ca defapt eu nu merg acolo doar sa ajut pacientii, intrucat acestia ar fi primit asistenta medicala chiar daca nu eram eu acolo. Prezenta mea este in primul rand de real ajutor personalului medical, frecvent deficitara ca numar in fata unei avalanse permanente de cazuri, personal medical care isi face in continuare meseria cu daruire si cu dorinta de a ajuta pacientii in orice conditii.

Atributiile voluntarului nu sunt numeroase la inceput, ele crescand ca numar de-a lungul timpului, odata cu capatarea experientei. Toate manevrele permise sunt realizate sub supravegherea permanenta a sefului echipajului.

Beneficiile in urma acestui voluntariat sunt nenumarate, incepand de la observarea unui numar mare de cazuri cat se poate de diverse (de la dureri de deget la pacienti psihiatrici pana la cazuri cat se poate de grave precum accidente rutiere, stopuri cardio-respiratorii, edeme pulmonare, infarcte miocardice, etc.) si interactiunea cu acesti pacienti, pana la a invata ce inseamna munca in echipa, mult prea putin promovata in randul stagiilor de la facultate. Am invatat de la acesti oameni ce inseamna o abordare calma, indiferent de caz si de situatie si nu putine au fost cazurile in care rabdarea ne-a fost pusa la incercare. Consider ca voluntariatul si activitatea la facultate sunt complementare, facultatea oferind bazele teoretice in medicina, iar voluntariatul completeaza partea practica, de obicei insuficienta. Am mai multa incredere in mine acum si pentru viitor in ceea ce priveste siguranta si usurinta de a comunica atat cu pacientii, cat si cu personalul medical.

3. Voluntariatul v-a ajutat sa va decideti in alegerea specialitatii?

Voluntariatul m-a orientat catre 2 specialitati relativ apropiate, si anume Medicina de Urgenta si ATI (Anestezie si Terapie Intensiva). Nu m-as vedea facand altceva, nu cred ca as putea face altceva, insa nu sunt inca decis 100% pentru una dintre cele doua specialitati, chiar daca balanta inclina mai mult catre partea de Terapie Intensiva. Exista argumente PRO si CONTRA pentru amandoua, dar cred ca in momentul alegerii voi stii exact ce vreau sa practic pentru tot restul vietii. Ma bucur ca am avut ocazia sa experimentez ambele specialitati, prin intermediul voluntariatului si practicii din facultate. Astfel, pot sa iau o decizie in cunostinta de cauza si nu va exista posibilitatea de a regreta mai tarziu, de a nu ma regasi in ceea ce fac.

4. Ce vi s-a parut interesant/ce v-a atras cel mai mult? Au fost avantaje/dezavantaje (cum v-ati impartit timpul pentru voluntariat si facultate/timp liber, oboseala etc)?

Medicina de Urgenta este interesanta din toate punctele de vedere, de la cazuri variate pana la profesionalismul de care da dovada personalul medical, in conditiile ritmului alert in care este nevoit sa isi desfasoare activitatea. Am ramas uimit cu cat calm se poate manageria o situatie de criza, aceasta  atitudine invatand sa o adopt si eu in activitatea mea. In urgenta nu trebuie sa existe greseala, fiecare secunda contand pentru viata pacientilor. Cand primesti un caz, te orientezi in functie de descrierea din tableta/fisa, insa niciodata nu stii 100% ce vei gasi la fata locului. Astfel, trebuie sa fii pregatit permanent pentru orice, iar faptul ca intri pe teritoriul pacientului, si nu in spital unde ai la indemana toate instrumentele necesare unui diagnostic si tratament, mi se pare cu atat mai greu si imi atrage respectul pentru cei care fac asta zi de zi.

Consider ca indiferent de cat de grea si obositoare a fost vreodata o garda, nu am plecat niciodata dezamagit, pentru ca stiam ca alaturi de echipajul cu care lucram am ajutat pe cineva aflat la nevoie. Indiferent de cat de obositi eram, mergeam si ne faceam datoria din placere si din pasiune. Deviza mea de-a lungul facultatii a fost sa invat sa fiu un bun profesionist in cariera pe care o voi urma, iar acest lucru este posibil prin sacrificarea catorva ore pe luna, pe care probabil altfel le-as fi pierdut intr-un mod complet inutil pentru mine.

5. Ati recomanda studentilor sa faca voluntariat pe ambulanta?

Recomand voluntariatul pe ambulanta tuturor studentilor, indiferent de an si de ce specialitate vor sa isi aleaga mai departe, intrucat cred ca e absolut necesar ca toti sa stie sa acorde primul ajutor in situatiile de urgenta. De asemenea, consider ca toti viitorii medici ce vor lucra in spital trebuie sa stie cu ce se confrunta echipajele din prespital. Pot vedea o multime de patologii despre care doar au citit, patologii decompensate in adevaratul sens al cuvantului, pe care in cadrul stagiilor de la facultate nu au ocazia sa le vada decat dupa ce pacientii au fost stabilizati si simptomatologia s-a ameliorat. Le recomand cu drag si incredere sa vina sa vada ce inseamna munca in echipa si calmul intr-o situatie de urgenta, personalul de la ambulanta putand fi un adevarat exemplu pentru oricare dintre noi ca viitori medici.

Daca doresti sa fii la curent cu oferte de cariera, dar si cu noutatile din domeniul medical, creeaza un cont gratuit pe MEDIjobs aici.

Citeste aici Voluntariatul in perioada studentiei – part 1

Citeste aici Voluntariatul in perioada studentiei – part 3

Despre Autor

Raluca Ioana Marin

Studenta la Medicina, anul VI, incerc sa combin utilul cu placutul. Am un "job" full time la facultate si un job part-time, aici la MEDIjobs. Pasiunea pentru scris am descoperit-o de cativa ani si incerc sa o valorific ori de cate ori am ocazia. Chiar daca timpul nu este cel mai bun prieten al meu, prin munca si sacrificii poti reusi ce ti-ai propus.

Facebook Comment