Vrei sa te angajezi ca asistent medical, dar nu e asa usor cum ti-ai imaginat? Depaseste obstacolele unul cate unul!

Vrei sa te angajezi ca asistent medical, dar nu e asa usor cum ti-ai imaginat? Depaseste obstacolele unul cate unul!

Ai licenta si certificatul de competente in buzunar dupa absolvirea studiilor de 3 sau 4 ani de asistent medical si acum iti cauti de munca. Se pare insa ca lucrurile la interviu nu se leaga asa de repede sau de fluent cum ti-ai imaginat, mai ales pentru un domeniu despre care se spune ca este in mare cautare de forta de munca. Nu te descuraja, exista explicatii pentru orice.

Mai jos, ai cateva aspecte care sa te ajute sa iti faci un „check list” in care sa bifezi solutii la obstacolele pe care le-ai intalnit sau pur si simplu, idei de luat in considerare atunci cand iti cauti un job in domeniul medical

1. CV-ul si scrisoarea de intentieE prima impresie pe care o faci in fata potentialului tau angajator

Pe langa faptul ca acestea trebuie sa fie editate intr-un document word (apoi ar fi bine sa il salvati sub forma de PDF daca il veti trimite pe e-mail – e mai profesionist asa), arata curat si ingrijit, atat ca formatare cat si ca exprimare?

Regasiti aici cateva reguli de realizare a CV-ului si Scrisorii de Intentie pentru domeniul medical.

Poate e util sa consultati si un mic ghid al celor 5 greseli intalnite des in CV-uri (conform unui manager de recrutare de la Google)

Scrisoarea de intentie va face parte dintr-un articol separat pentru ca e un subiect complex, dar este bine sa stiti ca este la fel de importanta ca CV-ul si interviul si mult mai generoasa ca spatiu de redactare pentru a va detalia experinta academica si cea din asistenta medicala.

2. Canalele de comunicare si platformele unde iti cauti job – Fa o treaba buna de la bun inceput

Pe langa canalele de recrutare generaliste, incep sa se dezvolte platforme nisate si dedicate unui anumit domeniu de activitate, asa cum este MEDIjobs., specializat in recrutarea medicala. Prin intermediul acestor platforme, gasesti oferte de angajare si oportunitati de interviu pentru asistenti medicali debutanti sau posturi de asistenti medicali cu experienta pentru o diversitate de specialitati, in clinici medicale din toata tara.

De asemenea, canalele de social media au inceput sa includa sectiuni dedicate recrutarii, poate ati observat ca in newsfeed va apar joburi de la diversi angajatori. Folositi-le, marcati propriile voastre caracteristici de cautare. Sunt angajatori care posteaza exclusiv pe astfel de platforme, e bine sa stiti ca aveti si aceste platforme ca mijloc de comunicare in cariera voastra medicala.

De asemenea, munca de actualizare a CV-ului pe oricare din platformele de recrutare generalista sau medicala, oricat ar fi ele de intuitive, poate parea descurajanta ca volum de date de introdus in diverse campuri. Nu va completati CV-urile online pe fuga. Gasiti o dupa-amiaza ploioasa de duminica sau o zi libera in care a faceti asta in liniste. Va veti multumi singuri mai tarziu, cand nu va trebui sa reluati procesul de la capat, ci doar sa completati cu cate o data sau informatie in plus.

3. Primul interviu – Nu neglijati aspectul, punctualitatea si coerenta in exprimare. Si important, nu va autosabotati

Dar mai intai de toate acestea, documentati-va despre clinica si spitalul unde ati fost invitat la interviu, nu uitati sa multumiti mesajelor si e-mail-urilor primite de la recrutator. In timpul interviului, mai ales daca sunteti la inceputul carierei si nici nu aveti experienta mai multor interviuri, este posibil sa va simtiti intimidat, timid, coplesit emotional. Incercati sa depasiti aceste stari, puteti sa le comunicati recrutatorului si astfel sa stabiliti un punct de pornire in conversatie. Puteti incepe asa: ”Imi cer scuze ca sunt vizibil emotionat, dar as vrea sa incep prin a ma prezenta si a va detalia putin din experienta mea profesionala”. Recrutatorii sunt in general persoane cu experienta si care va vor intelege si va pot ajuta sa depasiti aceste stari.

Important, nu incercati sa conduceti dumneavoastra discutia, ci incercati pe cat posibil sa creati un dialog.

Regasiti aici cateva sfaturi cu privire la Interviul de angajare in domeniul medical

4. Nu va descurajati de la primele refuzuri sau de lipsa de feedback din partea angajatorilor, si mai ales, rezistati tentatiei de a trimite e-mail-uri / apeluri telefonice agresive sau pline de repros

”A trecut o saptamana sau doua de la interviu si niciun raspuns, nici da, nici nu”. Daca ati crezut ca sunteti singurul caruia i s-a intamplat asa ceva, ei bine, nu, exista un volum extrem de mare de e-mail-uri si de telefoane pe care un recrutator le administreaza si este extrem de posibil sa nu mai revina la dumneavoastra cu vreun feedback in urma intalnirii, dar nu din rea vointa. Este de asemenea un obicei ca in anuntul de recrutare, sa se specifice ca „doar candidatii considerati potriviti vor fi contactati”.

Nu va faceti griji in privinta competentelor dumneavoastra, chiar daca nu aveti experienta relevanta in domeniu. Exista clinici si proiecte ale acestor clinici care isi propun sa formeze asistenti medicali debutanti si chiar daca veniturile nu sunt foarte mari, veti putea sa acumulati experienta necesara. Despre astfel de oportunitati de internship gasesti aici cateva idei.

Nu spune nu voluntariatului, chiar daca este pe termen scurt, de cateva luni. Stim ca iti doresti banii tai din prima luna, dar este bine sa iei in calcul ca voluntariatul poate fi o excelenta rampa de lansare si acumulare de experienta clinica si chiar poti sa iti gasesti job acolo unde faci acest voluntariat. Nu rata nicio oportunitate in acest sens. Aici, despre voluntariat si cum te poate ajuta in cariera ta medicala.

5. Salariul

Vor fi posturi propuse, de obicei conform cu pregatirea ta, dar care nu te vor multumi ca salariu oferit. Poti negocia, bineinteles. Poti citi aici despre negocierea salariului.

In acelasi timp, ca sa fim sinceri pana la capat si sa aratam ca suntem conectati la piata si dinamica muncii nu doar in teorie, exista cutume si practici ilegale in care se cer bani pentru a obtine un post intr-un spital de stat , mai ales ca acolo acum sunt salariile cele mai mari deocamdata, comparativ cu clinicile private. Depaseste aceste momente si nu te descuraja, inca o data, cauta acel loc care sa iti creeze oportunitati de invatare si de dezvoltare a carierei medicale. Salariul este inca unul dintre primele criterii de alegere a unui job, dar cu siguranta, daca vei cantari intelept beneficiile, vei face o alegere corecta pentru tine si cariera ta.

Poti intreba la interviu, atunci cand ti se face o oferta financiara, care sunt pasii sau care e politica companiei referitoare la renegocierea salariului, la marirea de salariu si care sunt criteriile de competenta si de performanta cerute pentru acest lucru.

Nu te sfii sa vorbesti de salariu, nimeni nu traieste doar cu aer, stim asta deja din scoala medicala.

Si daca toate aceste puncte vor fi fost rezolvate sunt sanse mari sa pornesti cu succes in cariera ta medicala. Multa bafta si ai incredere in tine, orice ar fi!

Daca doresti sa fii la curent cu oferte de cariera, dar si cu noutatile din domeniul medical, creeaza un cont gratuit pe MEDIjobs aici.

Despre Autor

Magda Purice

Sunt acel gen de om care scrie cu dorul de a fi asistent medical macar pentru o zi iar cand vine ziua aceea, ar face orice sa se intoarca la masa de scris. Educata ca jurnalist, instruita ca asistent medical, sunt mereu in preajma cuvintelor si a oamenilor.

Facebook Comment