Un cartier de medici celebri din Bucurestiul de altadata

Un cartier de medici celebri din Bucurestiul de altadata

Putini stiu ca in centrul Bucurestiul de altadata a existat si un cartier al medicilor care adapostea cabinete medicale particulare, grajduri cu carete ce serveau nevoilor zilnice de transport catre spital, pacienti. Si astazi mai putem observa reminiscentele acestei lumi adormite intr-un capitol frumos al istoriei medicilor din Bucuresti.

La inceputul secolului XX – intre Calea Mosilor si Piata Rosetti era un cartier de medici celebri

In Bucurestiul vechi, dupa obiceiul timpului, membrii unei bresle definite isi deschideau magazine de-a lungul unei ulite. Asa au aparut si denumirile pentru aceste strazi din care amintim cateva, pe cele care si-au pastrat pana in prezent vechile lor nume, respectiv: Sepcari, Selari, Blanari etc. Exista o faima comerciala ce aureola aceste ulite, oferindu-le un capitol aparte in istoria bucurestenilor ce se deprinsesera cu aceste conventii ale locului.

In centrul Bucurestiului, intre Calea Mosilor si Piata Rosetti existau cateva strazi, unde la inceputul sec. XX salasluia in tihna si eleganta, un cartier de medici celebri precum: Iacob Felix, Gheorghe Polizu, Florea Teodorescu, Nicolae Paulescu, Ludovic Fialla, Ion Stoianovici etc.
Cartierul se afla in proximitatea pietei Sfantul Gheorghe, nu departe de Curtea Domneasca pe strada Radu Calomfirescu care era la o confluenta discreta cu Strada Stelea Spataru, bulevardul Domnitei si Calea Mosilor.

Gheorghe Polizu, Florea Teodorescu si Paul Petrini au locuit in acest cartier ceva mai ferit de ochii trecatorilor

Doctorul Constantin Angelescu care a trait in acest loc fermecator pana la inceputul anului 1990 evoca cu dragoste si admiratie, intr-un articol postmortem, amintirea acestui cartier dedicat medicilor bucuresteni, care au excelat în domeniul medicinei. Toti cei care au locuit aici facusera studiile de medicina la cele mai inalte universitati din Franta, Germania sau Italia. In acelasi timp, acestia au ocupat si gradele cele mai mari din invatamantul medical superior. Dintre ei amintim: Gheorghe Polizu, Florea Teodorescu, Paul Petrini, care au locuit in acest cartier ceva mai ferit de ochii trecatorilor.

Casele lor sunt construite la mijlocul secolul trecut si si-au pastrat si astazi specificul arhitectural de odinioara. In spatele acestor cladiri se aflau grajdurile ce adaposteau caii si trasurile, indispensabile medicilor in drumul lor zilnic catre pacienti. Majoritatea acestor case aveau o camera incapatoare din ratiuni medicale ce servea drept cabinet particular.

Elementele de arta din interiorul caselor erau aduse de medici in urma studiilor petrecute in capitale mari europene, precum si din conferintele anuale sau bianuale la care participau ca delegati ai Romaniei. Aceste elemente au servit drept un motiv suficient de intemeiat pentru imbogatirea culturii autohtone si a ochiului, inca in formare estetica a romanului.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment