Sunt asistent medical. Cum pot realiza un echilibru intre job si familie?

Sunt asistent medical. Cum pot realiza un echilibru intre job si familie?

 

Atunci cand job-ul implica un grad ridicat de responsabilitate, insa nu vrei sa neglijezi viata personala intervine intrebarea “ este posibil un echilibru intre cele doua?” Exista pe de-o parte dorinta de ascensiune profesionala iar pe de alta parte viata personala, familie, prieteni, timpul tau liber. Dorinta de a experimenta cat mai mult, de a ajuta cat mai multi pacienti poate intra in opozitie cu planurile partenerului care vrea sa petreceti mai mult timp impreuna sau prietenii care isi doresc sa mergeti la concertul trupei preferate. Noi suntem de parere ca se poate realiza un echilibru intre cele doua, chiar si pentru o persoana care lucreaza in domeniul medical. In primul rand este foarte importanta atitudinea si modul in care abordam situatia, daca exista dorinta de reusita, cu siguranta vor veni si rezultatele.

In continuare iti propun 5 practici care pot readuce echilibrul in viata ta:


Seteaza-ti un program fix

Un program haotic poate fi raspunsul multor probleme din viata ta. Atunci cand esti intr-o continua miscare de la un job la altul, faci piata pe repede inainte si la sfarsitul zilei constati ca ai ajuns acasa cand copilul deja doarme, este clar nevoie de o schimbare. In momentul in care ai un program deja stabilit si ti ai propus sa il indeplinesti, sansele cresc sa iti duci la capat toate sarcinile si te bucuri de ele in acelasi timp. De exemplu, la sfarsit de saptamana poti realiza programul pentru saptamana ce urmeaza. Exista numeroase intrumente care vin in sprijinul tau, cum ar fi diverse aplicatii si agende care te ajuta sa iti organizezi activitatile.

 

Petrece timpul liber intr-un mod inteligent

Timpul liber este prilej de bucurie de aceea el trebuie organizat astfel incat sa iti reincarci bateriile dar si sa te bucuri de cei dragi. Am povestit deja intr-un articol anterior care sunt modalitatile prin care puteți eficientiza modul in care folositi timpul liber. In plus,  atat cu prietenii cat si cu familia poti face o lista cu activitati pe care vreti sa le faceti si sa alegeti doua sau trei. Incercati sa alegeti un numar restrans astfel incat timpul liber sa nu se transforme intr-o adevarata cursa. Bucurati-va de lucrurile care va plac si savurati-le din plin!

 

Bucura-te de pasiunile tale

Este foarte important sa nu uiti de tine, sa iti creezi un moment al tau.  Iti poti rezerva cateva ore sa te bucuri de ceea ce iti place, de exemplu o carte buna, un film sau o plimbare in parc.

 

Nu uita de sport

Miscarea este un aspect foarte important care iti poate  schimba starea de spirit la 180 de grade. Un impact vizibil poate fi urmarit la stima de sine si la modul in care interactionezi cu cei din jur. Mai mult, numeroase studii atesta ca miscarea fizica te poate ajuta la imbunatatirea starii fizice cat si mentale.

 

Fii sincer cu tine insuti

Aceasta se poate dovedi cea mai dificila parte, insa este cea mai necesara. Intreaba-te daca esti fericit/a cu tot ce se intampla in jurul tau si vezi ce poti schimba spre o mai buna armonie. In plus, nu uita ca o balanta perfecta intre familie si job nu se poate realiza deoarece domeniul medical este unul dinamic. Te poti astepta la situatii critice insa nu trebuie sa faci din acest lucru un stil de viata!

 

Acestea sunt doar cateva recomandari care pot genera rezultate cu un impact major in viata ta. Este importanta constatarea dezechilibrelor si planificarea unor actiuni care sa readuca armonia. Grija pentru modul in care gandim si interactionam sunt aspecte de luat in considerare atunci cand vrem sa avem un stil de viata sanatos: fizic si mental!

 

Despre Autor

Madalina Hornet

Facebook Comment