Stereotipuri in medicina: tatuajele

Stereotipuri in medicina: tatuajele

Tatuajele permanente reprezinta  un subiect din ce in ce mai popular, atat in randul femeilor cat si in randul barbatilor. Chiar daca inainte acestea faceau parte din traditiile unor populatii (Japonia, Noua Zeelanda), acum sunt din ce in ce mai des intalnite la persoane din diferite zone ale globului.

Tatuajul se realizeaza prin introducerea in derm a unor pigmenti de diferite culori care se vor dispersa si in  stratul superficial al pielii (epiderm). Acesti pigmenti vor fi “atacati” de celule sistemului imun, nefiind recunoscute drept celule ale organismului, iar pe masura ce rana se vindeca, straturile superficiale se vor descuama.

In profunzime se va forma un tesut de granulatie cu fibroblasti, care ulterior se va transforma in tesut conjunctiv. In timp, tatuajul se va stabili intre derm si epiderm. Este normal ca dupa realizarea tatuajului sa se edematieze zona respectiva si sa se formeze o crusta. Avand in vedere ca este o procedura minim invaziva se pot asocia complicatii de natura infectioasa sau alergica.

Tatuajele pot fi percepute negativ de anumite persoane si pot avea un impact nefavorabil atunci cand vine vorba de angajare. Domeniul medical este un domeniu dificil in ceea ce priveste imaginea reprezentativa a unui medic. Pacientii uneori se las umbriti de diferite tipare si au prejudecati, insa alegerea unui individ asupra aspectului fizica nu influenteaza capacitatea sa de a invata sau de a-si practica meseria.

Ioana Popa este studenta in anul 6 la Facultatea de Medicina Generala si este pasionata de Chirurgia Generala, mai exact partea de transplant hepatic, facandu-si astfel lucrarea de licenta pe acest subiect, la Institutul Clinic Fundeni. Pe langa medicina, Ioana este atrasa de tatuaje, avand o impresionanta “colectie” de tatuaje, dobandite de-a lungul timpului, asa ca am rugat-o sa ne raspunda la cateva intrebari legate de aceasta tema:

1. Ce specializare iti doresti?

Mi-am dorit specializarea-chirurgie generala din timpul liceului. Pentru mine a fost o decizie simpla : imi doresc chirurgie, va trebui sa urmez facultatea de medicina. In anul 3 de facultate am reusit sa incep practica pe sectia de chirurgie plastica. M-a ajutat enorm sa îmi dezvolt atentia la detalii, finetea miscarilor si notiunea de reconstructie, insa sufletul meu tanjea dupa operatiile mari din generala. Dupa 2 ani de practica pe plastica, am reusit in sfarsit sa abordez sectia de chirurgie generala, dragostea mea.

2. Am vazut ca ai cateva tatuaje, unele fiind la vedere. De cat timp le ai? Au exista pana acum probleme legate de acest aspect?

Tatuajele au aparut progresiv, insa primul a fost un tatuaj la vedere pe bratul drept. Le-am achizitionat pe parcursul a 10 ani, impreuna cu diverse etape ale vietii. Niciodată nu am avut intradevar probleme datorita tatuajelor, doar au atras o sumedenie de intrebari si curiozitati. Au fost inclusiv persoane din sistemul medical care si-au facut curaj sa se tatueze văzând ca nu imi afectau activitatea.

3. Ti s-a parut ca pacientii au avut o atitutdine diferita fata de tine sau ca inca mai au prejudecati in privinta tatuajelor?

Da, pacientii au avut uneori o atitudine diferita. Pozitiva. Cei tineri se simteau mai in largul lor, mai intelesi si asta contribuia mult la încrederea pe care o aveau in mine. Cei varstnici imi povesteau ca au o fiica, un fiu, o ruda cu tatuaje si erau incantati de discutiile pe care le purtam cu ei. Niciodata nu am avut reactii negative din partea pacientilor legat de tatuaje Atat de mult conteaza ceea ce transmitem la nivel psihologic si afectiv, cat timp acei oameni se simt ingrijiti, respectati si ca problemele lor sunt luate in serios cred cu tarie ca in 99% din cazuri atitudinea pacientilor va fi una pozitiva.

4. Au existat momente cand ai regretat ca ti le-ai facut ?

Niciodata. Imi asum ceea ce fac si nu voi regreta niciodata ceva ce am facut in deplina cunostinta de cauza. Oamenii slabi au regrete, cei puternici isi asuma faptele si noi nu avem voie sa fim slabi in acest domeniu.

5. Ce sfaturi /recomandari ai avea pentru cei din domeniul medical care-si doresc sa-si faca tatuaje?

Sa nu se preocupe atat de mult de ceea ce tine de aspectul fizic, in Romania avem enorm de lucrat pe partea de empatie si relationare umana. Eu nu cred in posibilitatea refuzului tratamentului de catre pacient doar pe baza tatuajelor. Daca tu, ca medic, reusesti sa transmiti pacientilor ca ei sunt preocuparea ta nr 1 si bunastarea lor este singurul lucru important, ma îndoiesc ca vei fi refuzat datorita florilor desenate pe mana.

Daca doresti sa fii la curent cu oferte de cariera, dar si cu noutatile din domeniul medical, creeaza un cont gratuit pe MEDIjobs aici.

Despre Autor

Raluca Ioana Marin

Studenta la Medicina, anul VI, incerc sa combin utilul cu placutul. Am un "job" full time la facultate si un job part-time, aici la MEDIjobs. Pasiunea pentru scris am descoperit-o de cativa ani si incerc sa o valorific ori de cate ori am ocazia. Chiar daca timpul nu este cel mai bun prieten al meu, prin munca si sacrificii poti reusi ce ti-ai propus.

Facebook Comment