INTERVIU Ștefania-Raluca Ghighilicea, proaspătă absolventă de Medicină: „Ne e frică de rezidenţiat, asta e clar, dar până la urmă ne pregătim de 6 ani pentru examenul ăsta, ceea ce ne oferă încredere”

INTERVIU Ștefania-Raluca Ghighilicea, proaspătă absolventă de Medicină: „Ne e frică de rezidenţiat, asta e clar, dar până la urmă ne pregătim de 6 ani pentru examenul ăsta, ceea ce ne oferă încredere”

Ștefania-Raluca Ghighilicea este o proaspătă absolventă a Universităţii de Medicină şi Farmacie “Victor Babeş” din Timişoara, specializarea Medicină Generală. Originară din Drobeta-Turnu Severin, Ștefania-Raluca a ales să urmeze facultatea de Medicină deoarece a dorit o provocare la cote înalte, iar cei șase ani de studiu parcurși i-au demonstrat că alegerea facultății a fost una reușită.

Însă tânăra nu a scăpat încă de provocări deoarece, cu pași repezi, mai precis în toamna acestui an, se apropie examenul de rezidențiat. Ștefania-Raluca Ghighilicea recunoaște că atât ei, cât și colegilor săi le este teamă de acest examen important, dar examenul de licență și toate probele susținute de-a lungul anilor de facultate i-au pregătit și le-au conferit încredere.

1. Cu ce gânduri ai absolvit Facultatea de Medicină și cum a fost drumul tău, de la început, până la absolvire? De asemenea, te rog să îmi spui de ce ai ales Medicina.

În ziua festivităţii, între momente, mergeam şi stăteam cu părinţii mei. Eram în parc, la umbră, îmbrăcată în robă, mă uitam în jur şi parcă nu îmi venea să cred că s-a terminat facultatea. Mă gândeam la ziua în care am dat examenul de admitere şi cum îmi răsuna în minte ideea că x-urile şi liniuţele pe care să le pun pe o foaie, în 3 ore, o să îmi decidă restul vieţii. Şase ani mai târziu, închei această etapă a facultăţii cu nerăbdare şi speranţă în suflet privind spre viitor.

Drumul prin facultate a fost presărat cu bucurii, dar şi cu multe lecţii. Personal, în primii ani am avut de furcă în ceea ce priveşte anumite materii precum biofizica, biochimia, informatica; având în vedere că eu veneam de la un profil de filologie-bilingv. Profilul de liceu a venit însă şi cu avantajele lui, cum ar fi faptul că eram obişnuită să citesc mult, să îmi iau notiţe şi totodată priveam lucrurile într-o lumină mai caldă, ceea ce a fost de mare ajutor în multe momente. 

Într-un sondaj făcut acum câţiva ani, a reieşit faptul că, în decursul facultăţii, studenţiilor la Medicină le scădea capacitatea de a empatiza. La mine a fost fix pe dos, pe măsură ce mergeam mai mult la stagii, cu atât mai mult îmi plăcea ceea ce faceam şi voiam să pot să ajut. Din anul IV am început să facem stagii în diferite spitale, vorbeam cu pacienţii şi învăţam să avem o gândire practică în faţa diferitelor patologii şi forme de manifestare ale acestora. 

Am învăţat că lucrurile nu urmează neapărat tiparul din carte şi că trebuie să avem capacitatea de a privi omul în ansamblu şi să nu ne fixăm atenţia doar asupra bolii acestuia. Oamenii reacţionează diferit la durere şi deseori se cred nedreptăţiţi când nu e cazul. Mă bucur că am avut cadre universitare de la care am putut învăţa cum să abordez diferite tipologii de oameni şi diferite situaţii, în timp real.

Medicina am ales-o pentru că simţeam că nicio altă facultate nu mă provoacă la fel de mult. Atunci când m-am înscris la profilul de la liceu, am făcut-o cu gândul că o să merg mai departe la Academia de Poliţie, admiterea de acolo mulându-se într-o proporţie foarte mare pe probele specifice profilului de filologie-bilingv de la examenul de Bacalaureat. 

Între timp, cu cât citeam mai mult şi scriam mai mult, a apărut ideea de a merge la Jurnalism. Vara dintre clasele a XI-a şi a XII-a a fost decisivă în ceea ce priveşte alegerea facultăţii. Mi-am scris pe o pagină diferite facultăţi care-mi păreau mai interesante la vremea respectivă şi pe măsură ce le analizam, le tăiam pe cele spre care nu găseam o afinitate suficient de puternică. Medicina Generală a rămas în picioare. A fost cea mai bună alegere pe care puteam să o fac, nu îmi pot imagina nici acum o altă facultate mai complexă şi care te poate dezvolta mai mult ca om.

2. În luna noiembrie urmează un examen greu, cel de rezidențiat. Unii spun că acesta este, de fapt, examenul maturității. Cât de emoționată sau îngrijorată ești cu privire la examen?

Da, rezidenţiatul se apropie cu paşi din ce în ce mai mari. Nu cred că i-aş spune examenul maturităţii, pe acela consider că o să îl dăm în momentul în care o să avem primul nostru pacient în faţă. Rezidenţiatul este însă cel mai important obiectiv în momentul de faţă. Este iulie şi suntem încă sub influenţa evenimentelor petrecute recent precum: sesiunea care a trecut fulgerător de repede, examenul de licenţă care a venit ca un semnal de alarmă pentru ceea ce va să vină, festivitatea care a fost plină de încărcătură emoţională şi banchetul la care ne-am dat seama că ne-am luat rămas-bun unii de la ceilalţi prin dans şi voie bună.

Trebuie să ne regrupăm însă şi trebuie să o facem repede şi cu mintea limpede pentru a putea da ce e mai bun din noi în perioada imediat următoare. Ne e frică de rezidenţiat, asta e clar, dar avem o admitere, 12 sesiuni de examene şi un examen de licenţă în spate care ne dau încredere în forţele proprii şi curaj. Ne pregătim de 6 ani pentru examenul ăsta, până la urmă.

3. Cum o să te pregătești pentru examen? Mai precis, cum ți-ai structurat modalitatea pentru studiu și cât de mult are de învățat un tânăr care se pregătește pentru rezidențiat?

Să încep într-o notă uşor amuzantă, mi-am luat un scaun nou de birou, având în vedere cât timp o să îmi petrec stând şi citind, am vrut să îmi creez un mediu cât se poate de plăcut. Încă din timpul anului m-am gândit la un mod de a îmi organiza timpul şi materia. Am împărţit-o astfel încât să o pot termina într-o lună, iar până la momentul examenului să o fi parcurs de 3 ori. Mi-am cumpărat şi un cont pe o anumită aplicaţie destinată examenului de rezidenţiat unde pot face diferite teste.

Cât are de învăţat un tânăr pentru examenul de rezidenţiat? Tot timpul pe care îl poate fructifica. Testele sunt de asemenea importante. Eu, în general când simt că am ajuns la un nivel de saturație, iau o pauză şi fie dorm puţin, fie mă plimb prin parc sau vorbesc cu mama. Sinceră să fiu, nu a fost niciun moment în care să mă fi simţit cu moralul la pământ şi o discuţie la telefon cu mama să nu mă ajute.

4. Care sunt punctele tale forte care crezi că te ajută la examen și, de asemenea, ce anume consideri că îți va crea dificultăți?

Sunt o persoană ambiţioasă şi îmi doresc din tot sufletul să fiu un medic de calitate, ăsta este atuu-ul meu. Ceea ce mi-ar putea crea dificultăţi ar fi o perioadă de somn neodihnitor înaintea examenului şi surmenajul psihic alimentat de stresul de a nu mă ridica la înălţimea propriilor aşteptări.

5. Ce specializare îți dorești să urmezi? Te rog să îmi detaliezi puțin motivul.

Oncologie vreau. Este specializarea care m-a interesat constant, dar şi intrigat în decursul acestor 6 ani de facultate. Din punctul meu de vedere, această specializare cere, pe lângă cunoştinţele medicale de la sine înţelese, şi o calitate umană specială. Pentru mine, este genul de profesie care ajunge să îţi influenţeze şi celelalte arii ale vieţii într-o mare măsură. Medicii oncologi buni reuşesc să aibă o viziune profundă asupra vieţii şi un nivel de empatie, comunicare şi conexiune cu pacienţii lor incomparabile cu alte ramuri ale medicinei.

6. Te-ai gandit care va fi primul lucru pe care-l vei face după ce vei trece cu bine de examen? Dar dacă vei fi respinsă?

Să încep cu opţiunea nefastă, pentru că vreau să închei apoi într-o notă pozitivă. Nu m-am gândit până acum la varianta în care aş putea pica examenul de rezidenţiat. Dacă printr-un cumul de factori pe care nu mi-i pot imagina acum, s-ar întâmpla asta, aş fi devastată cel mai probabil. Dar cu siguranţă nu m-aş da bătută. Eu o să fac tot ce îmi stă în putinţă pentru a-mi atinge visul, asta e clar.

După ce voi trece examenul cu bine, cred că o să plâng, o să sar la propriu în sus de bucurie şi o să-mi îmbrăţisez părinţii, pentru că ei sunt cei care au făcut acest drum al meu spre Medicină posibil prin sprjinul lor necondiţionat.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment