Sfaturi de la rezidenti: de ce sa alegi Oftalmologia?

Sfaturi de la rezidenti: de ce sa alegi Oftalmologia?

Oftalmologia face parte din categoria specialitatilor chirurgicale. Este o ramura medicala frumoasa si mai “delicata”, potrivita pentru cei care isi doresc o cariera chirurgicala. Spre deosebire de alte specialitati chirurgicale, oftalmologia iti poate oferi sansa de a alege sa faci doar consultatii. Depinde de ce aspiratii ai.

Pentru cei care isi doresc sa afle mai multe detalii legate de aceasta specializare va invit sa cititi urmatorul interviu, realizat cu Dr George Marius Bucataru, medic rezident oftalmolog in anul 2, fondator NewsMed.ro si Esti din UMF daca.

1. Ce specializare v-ati ales? De ce?

La sfarsitul anului 2016 am dat examenul de rezidentiat, ulterior alegand oftalmologia. De ce? Sunt mai multe motive.

Am ales oftalmologie pentru ca:

  • Are o ramura clinica si una chirurgicala. Daca nu ai abilitati chirurgicale, poti sa faci consultatii oftalmologice.
  • Daca nu lucrezi la un spital de urgenta nu faci garzi. In schimb, daca profesezi la un spital in care nu se fac garzi, poti opta sa faci garzi la un spital de urgenta..
  • Este o specialitate foarte cautata. Ca idee, la un moment dat in viata, toti oamenii vor avea nevoie de ochelari si toti oamenii vor face cataracta dupa 50-60 de ani.
  • Este o specialitate mai putin solicitanta daca mergi pe ramura clinica. Cred ca oftalmologia este alegerea perfecta daca vrei sa ai timp de familie, calatorii si hobby-uri.
  • Daca doresti sa iti deschizi un cabinet privat sau un cabinet de optica medicala, o poti face cu o investitie mult mai mica in comparatie cu alte specialitati.
  • Ai satisfactii profesionale foarte mari.

2. In prezent lucrati la privat/stat? (avantaj/dezavantaj in functie de specializare si posibilitatile de a lucra)

Lucrez la stat. Avantaje: salariul bun, pacienti foarte multi, patologie diverificata, job stabil, atmosfera ok. Dezavantajul de a lucra la stat este ca poti fi limitat sa efectuezi anumite interventii chirurgicale, in functie de resursele spitalului. Un alt dezavantaj ar fi acela al programului.

Avanatajul de a lucra in PRIVAT:

  • Daca ai propiul business poti spune ca este un avantaj deoarece iti poti face programul dupa cum doresti, iar beneficiile financiare sunt mult mai mari pentru acelasi numar de pacienti consultati comparativ cu sitemul medical de stat.
  • Daca lucrezi in privat, salariul tau este aproximativ la fel cu cel al medicilor din sistemul de stat. Restul detaliilor nu le stiu.

Dezavantajul de a lucra in PRIVAT:

  • Loc de munca instabil, salariul poate fi mai mic comparativ cu sistemul de stat, volum de pacienti foarte mare, managerii iti pot impune sa ceri investigatii care nu isi au rostul doar pentru a incarca nota de plata a pacientului.
  • Daca ai propriul business (cabinet privat) poti sa dai faliment daca nu ai destui pacienti. Poti apela la mediul online pentru promovare.

3. Care sunt avantajele specializarii pe care ati ales-o?

Avantajul ar fi ca raportul salariu/timp petrecut in spital este supraunitar. Ai destul de mult timp liber pentru a face si alte activitati. Lucrurile se complica atunci cand practici  chirurgia oftalmologica si faci si garzi. Depinde ce iti doresti.

4. Sfat pentru viitori rezidenti :

Va recomand cu toate increderea oftalmologia deoarece este o specialitate frumoasa, putin solicitanta si nu foarte grea.

Dupa primele 3-4 luni de rezidentiat ganditi-va daca vreti sa practicati ramura clinica sau chirurgicala a oftalmologiei. Dupa ce v-ati hotarat, propuneti-va sa ajungeti undeva si incepeti sa actionati pentru a ajunge acolo.

Concluzia: trebuie sa aveti un plan si sa lucrati la el.

 

Daca vrei sa fii la curent cu cele mai noi oportunitati de cariera si noutati din domeniul medical, fa-ti un cont Gratuit in doar 5 minute aici.

 

Despre Autor

Raluca Ioana Marin

Studenta la Medicina, anul VI, incerc sa combin utilul cu placutul. Am un "job" full time la facultate si un job part-time, aici la MEDIjobs. Pasiunea pentru scris am descoperit-o de cativa ani si incerc sa o valorific ori de cate ori am ocazia. Chiar daca timpul nu este cel mai bun prieten al meu, prin munca si sacrificii poti reusi ce ti-ai propus.

Facebook Comment