Seropian Ervant – Omul care a inteles necesitatea asistentei medicale in Romania

Seropian Ervant – Omul care a inteles necesitatea asistentei medicale in Romania

Seropian Ervant a fost un profesor emerit si o personalitate marcanta a stiintei medicale, de origine armean, din Romania. Acesta s-a nascut la Constanta in 1923 intr-o familie de armeni modesti. Dupa terminarea liceului la Sibiu se inscrie la Facultatea de Medicina la Bucuresti, pe care o termina cu succes si rezultate deosebite in 1948.

Mai bine de un deceniu va lucra alaturi de seful Clinicii Medicale a Spitalului Coltea din Bucuresti, reputatul profesor doctor academician Basil Theodorescu cu care va colabora la scrierea mai multor tratate de cardiologie, monografii si studii universitare.

Incepand cu anul 1949 Seropian se va dedica unei ramuri mai putin cunoscute in tara, precum si in strainatate – alergologia.

Seropian Ervant – o somitate a medicinei

In anul 1973 pune bazele unei clinici de alergologie la Spitalul Fundeni. I se confera titlul de doctor docent in stiinte, precum si de medic primar pe care le obtine prin concurs. In paralel cu activitatea de cercetare se pregateste pentru catedra care i se ofera in cadrul invatamantului medical universitar, pentru a instrui temeinic, riguros, viitorii medici de specialitate in acest domeniu.

A fost autor a peste 350 de lucrari tiparite in limba romana si traduse in numeroase limbi internationale. A fost recunoscut mondial ca o somitate a medicinei, onorat cu numeroase titluri si distinctii: Membru al Societatii Internationale de Medicina Interna, membru al Academiei Europene de Alergologie etc. In tara a detinut functia de secretar in cadrul unor societati medicale precum si functia de presedinte al sectiei de Imunologie Clinica si Alergologie.

Seropian Ervant – ”Necesitatea asistentei medicale ne-a obligat sa asiguram o repartitie geografica, judicioasa pe judete”

Promotor al ramurei de alergologie in stiinta medicala, Seropian Ervant creeaza o noua scoala pregatitoare de medici specialisti in acest nou domeniu.

”Necesitatea asistentei medicale ne-a obligat sa asiguram o repartitie geografica, judicioasa pe judete. Astfel in perioada 1975-1981 am asigurat necesarul de cadre specializate in alergologie pentru jumatate din judete tarii. Scoala medicala romana de alergologie si-a afirmat existenta, iar discipolii sai vor asigura peste decenii mersul ei ascendent”, afirma Seropian Ervant intr-un interviu pentru Contemporanul.

Din nefericire, nu a reusit sa-si vada visul implinit in totalitate, pierzandu-si mama si fiica in cutremurul din 1977. Omul care a insanatosit mii de oameni nu a mai putut lupta cu propria lui suferinta. A incetat din viata in urma unui stop cardiac in ziua de 7 august in 1985.

Discipolii lui pentru a-i pastra vie memoria si personalitatea sa stiintifica au creat in Bucuresti fundatia care ii poarta numele.

Daca doresti sa fii la curent cu oferte de cariera, dar si cu noutatile din domeniul medical, creeaza un cont gratuit pe MEDIjobs aici.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment