Saptamana medicilor radiologi: Studiu despre anomaliile creierului descoperite la pacienti cu tulburare bipolara

Saptamana medicilor radiologi: Studiu despre anomaliile creierului descoperite la pacienti cu tulburare bipolara

Rezultatele unui nou studiu global MRI arata subtierea materiei cenusii la pacientii care sufera de tulburare bipolara.

Cercetatorii au folosit aparatura cu Imagine de Rezonanta Magnetica (MRI) pentru a construi o foaie de parcurs a tulburarii bipolare si totodata pentru concluzionarea efectelor acestei afectiuni asupra creierului. Rezultatele au aratat ca cea mai afectata regiune a creierului de aceasta tulburare este partea responsabila de inhibitie si emotii.

Acest studiu apartine grupului international ENIGMA ( Enhancing Neuro Imaging Genetics Through Meta Analysis) si a fost condus de Universitatea din California de Sud Keck- Facultatea de Medicina Steven Neuroimaging si Institutul de Informatica.

Rezultatele cercetarii au fost publicate in editia din 2 mai 2017 a revistei Molecular Psychiatry. Pentru studiul lor, cercetatorii au folosit scanari RMN de la 2,447 de adulti care sufereau de tulburare bipolara. In plus, au avut in evidenta si 4,056 de scanari ale unor subiecti sanatosi.

Potrivit cercetatorilor, schimbarile clare in regiunile cheie ale creierului ofera o perspectiva asupra mecanismelor care stau la baza acestei tulburari. Astfel, se vor putea realiza cercetari viitoare pentru descoperirea unor noi medicamente si tratamente.

Autorul studiului Ole A. Andreassen, profesor la Centrul de Tulburari Mentale din cadrul Universitatii din Oslo, a declarat: „Noi am realizat prima harta globala a tulburarii bipolare, ce efecte sunt asupra creierului, dezvaluind dupa ani de incertituni functionarea creierului uman cand exista aceasta boala severa.”

 

Sursa: https://www.medimaging.net/mri/articles/294769181/brain-abnormalities-discovered-in-bipolar-patients.html

Despre Autor

Madalina Hornet

Facebook Comment