Romania recunoaste diplomele de studii ale medicilor moldoveni. Cum se pot angaja acestia?

Romania recunoaste diplomele de studii ale medicilor moldoveni. Cum se pot angaja acestia?

Pe 20 octombrie, in Monitorul Oficial al Romaniei, au fost publicate normele privind recunoasterea diplomelor, certificatelor si titlurilor de medic specialist, eliberate de un alt stat tert. Diplomele, certificatele si titlurile de medic din alte state decat Australia, Canada, Israel, Noua Zeelanda si SUA, vor fi recunoscute de catre statul roman. Republica Moldova intra in categoria statelor ai caror medici se pot angaja acum cu mai mare usurinta in sistemul medical romanesc. Odata cu aceasta modificare cruciala, a fost publicata si procedura de recunoastere profesionala.

Procedura

Solicitarile de recunoastere a diplomelor urmeaza sa fie depuse catre o comisie mixta care va fi aprobata prin ordinul Ministerul Sanatatii. Membrii comisiilor vor fi desemnati de comisiile de specialitate, iar un membru va veni de la Colegiul Medicilor.

Recunoasterea profesionala se face de catre Ministerul Sanatatii prin ordin, numai dupa ce raportul comisiei mixte va fi avizat de Colegiul Medicilor din Romania. Procedura se finalizeaza dupa ce solicitantului i se elibereaza certificatul de membru de catre Colegiul Medicilor din Romania, pentru exercitarea profesiei de medic pe teritoriul Romaniei cu titlul de medic specialist in specialitatea echivalata, cu respectarea normelor legale.

Autoritatile romane se obliga sa solutioneze cererea de recunoastere in maxim 90 de zile de la data inregistrarii dosarului complet.

Ce trebuie sa contina dosarul

Solicitantii pentru recunoasterea diplomelor trebuie sa depuna la Ministerul Sanatatii urmatoarele documente:

a) cerere de recunoastere care va cuprinde obligatoriu si datele de contact (adresa, telefon, fax, adresa de e-mail);

b) copia documentului de identitate, (buletin/carte de identitate sau pasaport);

c) documente din care sa rezulte cerintele prevazute la art. 376 alin. (1) lit. c)-g) din Legea nr. 95/2006, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, dupa caz;

d) copia legalizata a documentelor care atesta calificarea de medic;

e) copia legalizata a titlului de medic specialist dobandit in statul unde s-au facut studiile;

f) documente din care sa rezulte durata specializarii (ani, luni, ore de formare pe saptamana), curriculumul pregatirii efectuate si competentele atestate prin titlul respectiv de medic specialist;

g) documente privind experienta profesionala si educatia medicala continua, dobandite de solicitant, emise de autoritatea competenta a statului in care acesta a exercitat profesia;

h) certificat de sanatate fizica si psihica din care sa rezulte ca acesta poate practica specialitatea dobandita;

i) dovezi emise de autoritatea competenta din statul de origine sau provenienta privind caracterul onorabil, moral sau absenta unei situatii care suspenda sau interzice exercitarea profesiei in caz de eroare profesionala grava, respectiv o atestare de confirmare a inexistentei unor suspendari temporare sau definitive de la exercitarea profesiei sau a unor condamnari penale;

j) extrasul de cazier judiciar emis de autoritatea competenta a statului in care acesta a exercitat profesia;

k) certificatul de atestare a cunostintelor de limba romana;

l) dovada achitarii taxei de evaluare profesionala. Cuantumul taxei de evaluare profesionala se stabileste prin decizie a Consiliului national al Colegiului Medicilor din Romania si se depune in contul Colegiului Medicilor din Romania. In cazul in care evaluarea profesionala presupune si o proba de aptitudini, cuantumul taxei se dubleaza.(3) Documentele trebuie insotite de traducerile legalizate in limba romana, in original. Acestea au o valabilitate de 3 luni de la data emiterii.

Pe langa aceste detalii, exista cateva conditii pe care medicii moldoveni trebuie sa le aiba in vedere pentru a putea practica medicina pe teritoriul Romaniei.

Formarea de medic specialist a persoanei care solicita recunoasterea trebuie sa se fi „efectuat in conditii de studiu si practica medicala care asigura competenta profesionala a acestuia cel putin similara cu competenta profesionala a medicilor pe plan national”, se mentioneaza in documentul publicat in Monitorul Oficial.

De asemenea, titlurile oficiale de calificare ca medic specialist trebuie sa fie eliberate de autoritatea desemnata in temeiul actelor normative in vigoare in statul pe teritoriul caruia a avut loc formarea, in cazul nostru USMF Nicolae Testemitanu din Republica Moldova si Ministerul Sanatatii.

In cazul in care durata formarii a medicului nu corespunde cu durata de formare a statului roman, se prevad proceduri suplimentare, respectiv va fi nevoie de mai multe acte doveditoare si se va institui o proba de aptitudini.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment