“Rolul medicului si al pacientului sunt importante in egala masura”

“Rolul medicului si al pacientului sunt importante in egala masura”

Faceti cunostinta cu Laura Matei, Medic Specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice la Institutul National pentru Sanatatea Mamei si Copilului “Alessandrescu-Rusescu” si colaborator la Clinica Medicala Cardiomed. Pe Laura am cunoscut-o la scurt timp dupa reusita sa de la examenul de specialitate, intr-o perioada “cel putin interesanta” a vietii sale, dupa cum declara si ea. Insa, pana sa ajungem la partea in care povestim despre implinirea sa ca medic specialist, haideti sa vedem cum au aratat inceputurile sale in medicina.

 

Despre cum si-a dat seama ca medicina inseamna viitorul sau

 

“Stiu sa pun exact degetul pe cand am realizat ca doresc o cariera in medicina!” ne povesteste Laura. Pasiunea ei pentru stiintele naturii a inceput sa se contureze inca din scoala generala, aceasta “inmugurind” o data cu fisele colorate pe care le realiza la ora de biologie si ajugand sa fie vrajita de lumea pe care o descoperea sub lupa microscopului, la cursurile de acvaristica, de la Palatul Copiilor din Bucuresti. Si, asa cum ii sade bine oricui cu o afinitate timpurie pentru medicina, Laura a fost premianta in clasa a saptea la Olimpiada de Biologie, in faza pe Municipiul Bucuresti. De atunci, anatomia si fiziologia umana i-au ramas dragi pana in clasa a doisprezecea, fix in anul in care trebuia sa se hotarasca ce va face cu viata ei. Noroc cu profesoara sa de biologie de atunci, care i-a intarit convingerea ca nu exista nimic mai important decat “o minte sanatoasa intr-un corp sanatos”. Si uite asa, iat-o pe Laura studenta la medicina!

 

Asteptari vs. realitate

 

“De indata ce m-am hotarat sa urmez acest drum m-am lovit de un laitmotiv din partea doctorilor cu care interactionam in timpul pregatirii pt admitere . Un lucru pe de-o parte ironic deoarece ei facusera asta, pe de alta parte complet logic, din exact acelasi motiv!” isi aminteste Laura.  In ciuda faptului ca s-a lovit de multe ori de astfel de descurajari, nu s-a gandit niciodata sa renunte la visul sau. Stia ce are de facut si in nicio clipa nu au speriat-o sacrificiile pe care trebuia sa le faca, nenumaratele examene sau perspectiva celor 6 ani de studiu, alaturi de anii dedicati rezidentiatului. Dupa 2 ani de la admitere, petrecuti numai in sali de curs si laboratoare, a venit momentul anilor clinici, in care in sfarsit putea sa interactioneze cu pacientii. Desi primele experiente au fost ciudate, Laura marturiseste ca abilitatile de intelegere si comunicare cu pacientul i-au intrat repede “in sistem”.

 

Cu toate acestea, odata ajunsa la rezidentiat, perspectiva sa s-a schimbat. In acel moment, Laura si-a dat seama ca tot ceea ce invatase pana in acel punct, toate cunostintele clinice si informatiile medicale asimilate nu reprezentau decat o mica parte din procesul complet de diagnosticare si tratare a pacientilor. Cateva dificultati cu care s-a confruntat la inceput: lipsa medicamentelor din spitale, volumul foarte mare de pacienti, timpul limitat per pacient cu care se confrunta fiecare medic si, in final, reticenta pacientilor de a accepta anumite tratamente reglementate, care le erau indicate. Insa, bucurandu-se si de sprijinul parintilor, Laura si-a continuat rezidentiatul cu incredere si cu fericirea ca facea parte dintr-un colectiv unit, sub ghidarea unei doamne doctor “careia ii datoreaza tot ce reprezinta acum, ca medic specialist”.

 

Despre cum si-a ales specialitatea, Laura ne povesteste ca la Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, cel mai tare i-a placut ca rolul medicului si al pacientului sunt importante in egala masura. O mare parte a tratamentului consta in educarea pacientului, astfel incat acesta sa inteleaga ce reprezinta afectiunea de care sufera, care este prognosticul si complicatiile la care este predispus. Totodata, ea apreciaza faptul ca in cazul acestei specialitati, relatia pe care o dezvolta cu pacientul este una pe termen lung. Tragand linie, Laura este implinita de alegerea facuta si se bucura enorm cand pacientii sau rudele pacientilor ii multumesc din toata inima pentru implicarea ei.

 

Cum si-a gasit jobul actual

 

In ajunul examenului de specialitate, Laura povesteste ca avea mari emotii – nu neaparat din cauza examenului, ci mai degraba din cauza incertitudinii pe care o avea vis-à-vis de gasirea unui loc de munca in cadrul unei clinici din sistemul public de sanatate. Insa, a hotarat sa se concentreze mai mult pe prezent, a trecut cu succes de examenul de specialitate si si-a petrecut sarbatorile de iarna bucurandu-se de prieteni si familie care au sustinut-o la maxim in timpul perioadei de pregatire pentru examen. Apoi, imediat dupa sarbatori, a venit o veste mare: Laura a obtinut un post la Institutul National pentru Sanatatea Mamei si Copilului “Alessandrescu-Rusescu”. Si apoi a mai venit un telefon, din partea echipei MEDIjobs Romania, cu o propunere de colaborare!

 

Despre interactiunea cu MEDIjobs, Laura povesteste ca a fost “neasteptat de placut impresionata atat de seriozitatea si promptitudinea echipei”, cat si de usurinta cu care a reusit sa isi gaseasca un post la Clinica Medicala Cardiomed. La nici 7 zile de la primul telefon primit de la unul din recruiterii MEDIjobs, Laura a reusit sa obtina un loc in cadrul echipei Cardiomed, fiind parte dintr-unul din cele mai rapide procese de recrutare cu care MEDIjobs Romania se mandreste.

 

Sfaturi pentru tinerii rezidenti

 

“Straduiti-va sa aflati cat mai multe aspecte posibile despre jobul pe care vi-l doriti inainte de primul interviu!” Laura Matei ii sfatuieste pe toti cei care se pregatesc pentru primul lor job sa ia in calcul toti anii de munca pe care i-au investit pentru a ajunge pana in punctul in care se afla si sa aiba simtul atat al propriilor aptitudini, cat si al profesiei pe care au ales-o. Sa aleaga un angajator care, la randul lui, sa puna pretul pe calitate, nu pe cantitate. Si, bineinteles, sa fie constienti de ceea ce sunt capabili sa ofere si de conditiile in care sunt dispusi sa ofere tot ce pot mai bun.

Speram ca v-a placut acest articol din seria MEDInspiration. Vom reveni periodic cu astfel de fragmente din povestile de viata ale specialistilor care au ales sa isi construiasca o cariera alaturi de echipa MEDIjobs. Asadar, va invitam sa urmariti in continuare blogul nostru pentru a descoperi mai multe materiale de acest fel 😉 

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment