Rezistenta la schimbare

Rezistenta la schimbare

Cu totii ne dorim schimbare, fie ca e vorba despre locul de munca, despre mutarea intr-un alt oras (sau tara), despre relatiile dintre noi, despre comportamente, idei sau mentalitati.

De cele mai multe ori, dupa toate ”de maine ma las de fumat”, ”de luni merg la sala”, ”saptamana viitoare aplic la jobul ala” nu reusim sa imbratisam schimbarea. Ce ne sta in cale? Pentru ca noi ne dorim schimbarea, am lansat deja intentia si totusi…

Doi cercetatori de la Harvard, Robert Kegan si Lisa Laskow Lahey, au studiat barierele care ne impiedica sa facem schimbari si au descoperit ca schimbarea vine, de obicei, cu o auto-evaluare corecta si cu o noua identitate. Recomandam in acest sens cartea pe care au scris-o impreuna si la care vom face referire pe tot parcursul texului, Immunity to chance. Ei vad rezistenta la schimbare ca pe un sistem imunitar care ne protejeaza de traumele psihologice si de pericolul pe care schimbarile bruste le pot aduce.

Schimbarea pe bune e grea

Sa luam exemplul in care tocmai ai fost promovat la o pozitie de conducere, stii ca e nevoie sa te organizezi mai bine. O asemenea pozitie implica abilitati bune de comunicare, de organizare, de gestionare a timpului si a resurselor umane si financiare, si deja ai inceput sa citesti niste articole sau carti despre cum sa fii un manager mai bun sau ai participat la programe de dezvoltare personala. Cu toate astea, schimbarea nu apare, nu se intampla, ba mai mult aceasta rezistenta te face sa devii vulnerabili si sa te intorci de unde ai inceput.

Ce este rezistenta la schimbare?

In cartea lor, Robert si Lisa au venit cu exemplu medicului care ii spune pacientului bolnav de inima ca daca nu isi schimba vechile obiceiuri, va muri. Doar 1 din 7 pacienti vor reusi sa se schimbe. Dorinta si motivatia nu sunt suficiente, chiar daca este vorba de o chestiune de viata si de moarte, abilitatea de a nu face schimbarea este mai puternica.

Desi ne e greu sa recunoastem, preferam sa traim in zona de confort, sa nu ne asumam riscuri, sa o luam de fiecare data pe drumul cel mai cunoscut. O facem chiar si atunci cand ne dorim schimbarea. Rezistenta la schimbare apare cel mai des atunci cand vrem sa renuntam la obiceiuri, la stabilitatea si securitatea care ne-au tinut in zona de confort. Pentru a ne debloca trairile, cei doi specialisti au trasat o ”harta a rezistentei” cu patru coloane, cu ajutorul careia ne putem face o autoevaluare si, in urma ei, sa identificam ce ne tine, de fapt, pe loc.

Cum ne poate ajuta harta rezistentei?

Dupa ce ai trecut prin cele 4 coloane si ai completat obiectivele, uneltele pe care le vei folosi pentru a atinge obiectivele, motivele pentru care vrei schimbarea si lucrurile care crezi ca iti stau in cale (presupunerile), poti incepe sa lucrezi cu tine. Pune la cale un plan de bataie cu termeni realisti. E nevoie de timp, schimbarile, stim cu totii, nu vin peste noapte. Bazeaza-te pe actiuni si experiente trecute si pe resursele pe care le ai in momentul de fata. Da-ti oricat timp este nevoie sa-ti atingi toate obiectivele, pe parcurs pot aparea obstacole sau evenimente care se incetineasca procesul de transformare. Nu e cazul sa intri in panica, incearca sa fii flexibil si sa-ti adaptezi planul din mers. Stai pe langa oameni care sa te motiveze si cu care poti impartasi experienta schimbarii. Abia dupa ce vei trece prin tot procesul de incercari, frici, frustrari, vei observa ca rezistanta la schimbare a scazut si ca esti gata sa primesti schimbarea.

Traseul spre schimbare si succes, daca vedem schimbarea ca pe un success, pentru fiecare dintre noi va fi intotdeauna diferit, ”pentru ca sistemul imunitar al fiecaruia este unic.”

Despre Autor

Diana Chiţu

Curatoare de informații. Organizatoare. Nature lover and part-time dancer. Nu deține obsesii și posesii.

Facebook Comment