Sfaturi de la rezidenti: de ce sa alegi Chirurgie generala?

Sfaturi de la rezidenti: de ce sa alegi Chirurgie generala?

Seria cu interviurile medicilor rezidenti continua cu specializarea Chirurgie generala. Etapa de rezidentiat a acestei specializari se intinde pe 6 ani si necesita foarte multa munca si sacrificii. Mentorii sunt cei care, de obicei, influenteaza viitoarea cariera medicala a unui student la Medicina. Se intampla des ca in timpul facultatii sa iti alegi exemplele pozitive pe care vrei sa le transmiti la randul tau mai departe.

Pentru cei care si-ar dori o cariera in aceasta ramura medicala este important sa stiti cateva aspecte. Si pentru ca sfaturile vin cel mai bine din partea unui medic rezident pasionat si devotat am rugat-o pe Draga Maria Mandi sa raspunda catorva intrebari.

1. De ce v-ati ales aceasta specializare?

Sunt medic rezident pe chirurgie generala si doctorand in stiinte medicale. Cred cu tarie intr-o demarcatie intre vocatie si meserie, insa la mine, de cand ma stiu, au fost sinonime. Nu as fi putut alege niciodata altceva, alegerea a fost aproape patologica.

Parafrazez o zicala veche care spune ca in chirurgie iti trebuie ochi de vultur, inima de leu si maini de femeie.

2. Unde lucrati in acest moment?

In prezent, bineinteles ca lucrez la stat in cadrul Clinicii de Chirurgie Coltea sub indrumarea profesorului Burcos, avandu-l ca mentor si formator pe Domnul Conferentiar Cristian Daniel.

Ca perspective, din punctul meu de vedere, chirurgi sunt multi. Chirurgi buni sunt putini si chirurgi foarte buni sunt si mai putini. Conteaza foarte mult, in momentul in care te formezi, sacrificiile si compromisurile pe care esti dispus sa le faci, mai ales in ceea ce priveste viata personala. Chirurgia nu este usoara. Cel mai important lucru din actul operator este indicatia chirurgicala si decizia terapeutica, cum e si proverbiala, “dureaza 1 an sa inveti sa tai si o viata sa inveti cand sa nu tai.”

Ceea ce, in traducere libera, inseamna ca trebuie sa citesti. Sa citesti foarte mult, constant.

In ce priveste posibilitatile de a lucra dupa rezidentiat in chirurgie generala, in Romania e greu, cateodata chiar foarte greu. Unii ar zice sisific.

Dar, si aici ma leg din nou de formare si experienta care cu timpul se metamorfozeaza in adresabilitate. Nu cunosc chirurg bun care sa nu aiba pacienti. Despre asta e totul. Sa fii bun si sa iti placa ceea ce faci.

Exista din pacate si un revers al medaliei la noi in tara, spitalele avand destul de multi chirurgi mediocri care opereaza putin, sau si mai tragic, deloc.

Aici ar trebui facut un triaj agresiv din punctul meu de vedere, dar ne bagam in lucruri administrative si nu despre asta vorbim.

3. Care sunt avantajele specializarii pe care ati ales-o?(program, garzi, parte financiara, viata personala vs timp petrecut in spital, grad de dificultate)

Ca si avantaj: specialitatile chirurgicale, in general, iti dau satisfactie imediata in ceea ce priveste actul terapeutic. Tu, operand, in secunda in care sa spunem ca scoti o tumora sau manageriezi o patologie de etiologie traumatica, sau nici nu mai vorbim de transplant, schimbi parcursul vietii unui om vazand cu ochii. Asta e cel mai mare avantaj. Nu astepti evolutia si ameliorarea sub tratament medicamentos.

In chirurgie, de multe ori, diferenta dintre viata si moartea unui om poate dura o secunda. Iar lucru asta, cu toata adrenalina care vine la pachet, e greu sa il regasesti in specialitatile medicale. Desigur, nu vorbim despre specialitati ca anestezia si terapia intensiva, pentru ca sa nu uitam ca o operatie inseamna munca de echipa. Echipa chirurgicala si echipa anestezico-chirurgicala.

Nu poti opera fara anestezie, care intotdeuna joaca un rol vital in evolutia unui pacient.

Timp personal nu prea exista. In fiecare dimineata ajung pe sectie la 6:45, iar ora de plecare poate varia: cateodata este 14:00, cateodata este 20:00 sau poate si mai tarziu. Din nou, nu poti sa te astepti la un program fix in chirurgie. Nu poti prevedea cat o sa dureze o operatie. Pentru ca nicio operatie nu este simpla, chiar si interventii care par aparent banale putand evolua oricand nefast.

As vrea sa spun ca d-abia astept weekend-ul de multe ori, dar ar fi o minciuna. Viata mea se invarte in jurul spitalului 24/7. Treaba unui chirurg nu se termina odata cu actul operator. Mai ales in rezidentiat. Asta trebuie sa inteleaga orice viitor chirurg: ingrijirea preoperatorie si postoperatorie e la fel de importanta ca actul chirurgical. Asa inveti, din evolutia pacientilor de la internare pana la externare.

4. Ce sfaturi aveti pentru viitorii rezidenti? Le-ati recomanda specializarea dumneavoastra?

As spune oricui sa aleaga chirurgia doar daca nu se vede facand orice altceva. Chirurgia este ceva ce daca vrei sa o faci bine, trebuie sa fie prioritara, fara discutii. Nu as recomanda nimanui chirurgia ca si solutie de compromis in alegerea specialitatii.

Ma repet in a spune ca sunt putini chirurgi cu adevarat buni, si foarte multi chirurgi mediocri.

Depinde foarte mult in care categorie vrei sa te incadrezi si eforturile si sacrificiile pe care esti dispus sa le faci.

 

 

Daca vrei sa fii la curent cu cele mai noi oportunitati de cariera si noutati din domeniul medical, fa-ti un cont Gratuit in doar 5 minute aici.

Despre Autor

Raluca Ioana Marin

Studenta la Medicina, anul VI, incerc sa combin utilul cu placutul. Am un "job" full time la facultate si un job part-time, aici la MEDIjobs. Pasiunea pentru scris am descoperit-o de cativa ani si incerc sa o valorific ori de cate ori am ocazia. Chiar daca timpul nu este cel mai bun prieten al meu, prin munca si sacrificii poti reusi ce ti-ai propus.

Facebook Comment