Responsabilitati si salariu pentru Asistent Medical Radiologie si Imagistica Medicala

Responsabilitati si salariu pentru Asistent Medical Radiologie si Imagistica Medicala

Daca iti doresti sa profesezi ca Asistent medical in sectia de Radiologie si Imagistica Medicala, ai posibilitatea sa urmezi o Scoala postliceala cu specializarea de Imagistica Medicala sau poti urma o Scoala postliceala sau Universitate cu specializarea de asistent generalist. Daca iti doresti sa finalizezi specializarea de asistent generalist, trebuie sa faci o pregatire suplimentara in radiologie. In Bucuresti, Scoala Nationala de Sanatate Publica, Management si Perfectionare in Domeniul Sanitar organizeaza cursuri cu o durata de 1 an de zile pentru asistenti generalisti care vor sa aiba si grad de asistent in radiologie si imagistica.

Ce investigatii poate efectua un asistent medical in radiologie si imagistica medicala si cu ce aparatura poate lucra?

In radiologia dentara, un asistent medical are posibilitatea sa lucreze cu aparatura avansata din punct de vedere tehnologic. Folosind aparatura digitala de ultima generatie, nivelul radiatiilor necesare pentru obtinerea unei imagini radiologice foarte bune din punct de vedere calitativ, este redus la minim. De exemplu, doza medie de radiatii pentru o radiografie retroalveolar este de 2-4 microsieverti, pe cand, doza medie de radiatie naturala zilnica este de 4-7 microsieverti. Partea financiara poate varia in functie de experienta asistentului medical. Pentru inceput salariul porneste de la 1800 si dupa 5 ani de experienta poate ajunge la 3000.

In radiologia standard se lucreaza cu raze X, acestea fiind cele mai folosite in medicina pentru investigatii de baza. Salariul pentru un asistent medical care lucreaza in radiologia standard este in medie de 2500, acesta poate creste in functie de experienta.

Tomografia computerizata (CT) este cea mai iradianta investigatie medicala, dar totodata si cea mai complexa dintre toate atunci cand ne referim la informatiile obtinute in urma procedurii. Aceasta procedura este foarte importanta pentru a pune in evidenta anumite tesuturi si invecinarea lor cu vase de sange, muschi, structuri osoase sau traiecte nervoase.

In foarte multe cazuri, tomografia computerizata se efectueaza de doua ori: o data fara substanta de contrast si a doua oara dupa ce pacientului i s-a administrat intravenos aceasta substanta de contrast.

Doza de iradiere variaza in cazul unei tomografii, ca si in cazul radiografiei, in functie de segmentul investigat. Examinarea cerebrala este cea mai iradianta dintre toate, din cauza calotei craniene, care este o structura osoasa. De regula, examinarea unui segment osos este mai iradianta decat cea a toracelui. In plus, in cadrul unei tomografii cerebrale sunt expuse iradierii si globul ocular, glanda hipofiza si tiroida.

Investigatiile RMN sunt proceduri neinvazive si nedureroase ce folosesc radiofrecventa si un camp magnetic de intensitate mare pentru a crea imagini de inalta rezolutie ale organelor sau structurilor interne. Uneori se poate apela si la injectarea unei substante de contrast pentru imbunatatirea acuratetei si pentru evidentierea unor probleme, ca inflamatiile. Gadoliniumul este utilizat pentru a evidentia organe, vase e sange sau tesuturi printr-un contrast mai mare pe imaginea finala. Diferentele structurilor specifice pot indica prezenta unei boli sau leziuni.

In cazul procedurilor de tip CT si RMN, asistentii medicali beneficiaza de un venit mai mare fata de celelalte proceduri. Venitul difera in functie de institutia in care asistentul lucreaza. De exemplu, in spitale se acorda sporuri diferite fata de clinicile obisnuite. In schimb, clinicile pot substitui acele sporturi cu salarii nete mai mari. Media salariului pentru un asistent medical radiolog care lucreaza pe CT, RMN este de 3500-4000, cu posibilitatea de crestere in functie de experienta.

Acestea sunt doar cateva dintre aparatele pe care un asistent radiolog le poate utiliza intr-o sectie sau clinica de radiologie. Pot fi intalnite mai multe tipuri de aparate care sunt destinate diverselor proceduri radiologice ( de exemplu: Dexa, Ecografie Doppler color, etc)

Daca iti doresti o cariera ca asistent medical in radiologie si imagistica medicala, creeaza cont gratuit in doar 5 minute aici si vezi ofertele disponibile.

 

Despre Autor

Madalina Hornet

Facebook Comment