Recomandare de lectura pentru viitorii asistenti medicali

Recomandare de lectura pentru viitorii asistenti medicali

Se vorbeste foarte mult si se insista, in mod meritat si pozitiv, despre o cariera in domeniul medical si despre eforturile, vointa si micile “trucuri” pe care le putem pune in slujba acestui ideal.

Insa, se vorbeste putin despre calitatile umane fundamentale, pe care un aspirant la aceasta pozitie ar fi bine sa le aiba. Ne referim aici la empatie, toleranta, generozitate, altruism, capacitatea de a te pune in slujba altora cu sentimentul profund al binelui comun etc.

Toate acestea alcatuiesc tabloul moral-uman al asistentului medical, inclusiv astazi, cand prezentul modern ne face sa uitam trecutul, nu foarte indepartat de altfel.

Regina Maria sau Martha Bibescu au ingrijit bolnavii ce veneau de pe front

O lectura excelenta pentru viitorii asistenti medicali ar fi romanul ”Balaurul”, scris de Hortensia Papadat Bengescu. Alegerea acestei carti are la baza un rationament simplu si anume actiunea extrem de tumultoasa descrisa in roman si simtul extraordinar de pregnant al unei realitati a infirmilor de pe front, resimtita si traita de asistentele medicale ale acelor vremuri.

Inlusiv, autoarea precum si Regina Maria sau Martha Bibescu au ingrijit bolnavii ce veneau de pe front, confruntandu-se adesea cu situatii neprevazute, dificile din punct de vedere psihologic, sufletesc, ce le-au marcat profund existenta.

Am pregatit cateva fragmente din cartea ”Balaurul”, pe care o recomandam cu caldura, viitorilor asistenti medicali

Sunetele au, ca si durerile, o masura pregatita in noi, pentru sfarsitul lor, o prevedere care asteapta, cere sfarsitul.

Exista in fiinta nevoia asta de a iesi la larg, intr-acolo unde curge raul, potopul chiar; nevoia care intinde mainile celor ramasi pe tarm catre cei luati de ape; care aduna naufragiatii unul peste altul in barci prea slabe; nevoia care hipnotizeaza spre inima incendiului pe cei ce sunt afara de inima incendiului; nevoia de a se amesteca cu gloata oricarei primejdii, de a sta in miezul ei.

Sentimentul de a te solidariza cu destinul, de a face parte din el, de a te primejdui cu el, cu nadejdea de a fi salvat, dar mai ales cu dorinta puternica de a nu ramane molecula desprinsa si izolata, ci atomul unitatei plurale; de a fi fulgul tint in vartejul ciclonului, dar incorporat puterilor demontare”, precizeaza autoarea in intentia de a dezvalui cititorului profilul natural al omului in situatii tensionate, complexe, ce-i releva adevarata natura.

Cateva fragmente din carte sunt revelatoare in acest sens, dezvaluind un simt puternic al realitatii din acele vremuri, atat literar cat si medical. Insuficienta, improvizatia, disperarea, dar si daruierea, altruismul, generozitatea penduleaza ca stari in personajele croite din carte, asigurand o lectura, obligatorie, din punct de vedere moral, pentru oricine vrea sa imbratiseze meseria de asistent medical.

”La un moment capitanul se indrepta spre ea, o saluta si ii ceru voia sa-i aduca pe camaradul sau pentru a-l pansa. Laura ramase uimita. In adevar, era acolo pentru pansament. Tot ce oranduise de atatea zile era in vederea asta, dar faptul precis o surprindea. …Se albi… se rosi… Primi, fireste ca pe un lucru imposibil de refuzat, dar ramase nenorocita. Nu stia sa panseze.

Nu urmase cursul pregatitor, organizat cu un an inainte. In timpuri normale, sfortarile astea nu erau pe gustul ei. Consecinta era ca pansamentul ii aparea acum ca o maiestrie noua si complicata.

Nu isi du seama ca lunganul domol care se plimba acolo nu putea fi un ranit serios; nu-i venea in minte ca mai legase in viata de toate zilele vreun deget bolnav, cu oarecare indemanare.”

O descriere cat se poate de vie a unei interventii de ordin medical

”Laura se socoti. Sa lege repede la loc.
— Fa-ma cu doctorii!
Muie cateva tampoane fenicate. Facu o manusa de guta-, perea. Infasa mai putin frumos ca predecesorul ei, un doctor, desigur. Tinea ochii deschisi numai cat sa-si conduca miscarile. Cand sfarsi, rasufla adanc, ii puse incet bratul in aceeasi banduliera.
— Asa! zise ranitul rasufland adanc.”

”Sa le spuna numai atat – ce uitasera – ca sunt inca oameni!”– un posibil crez al asistentului medical

”Providenta se slujeste adesea pentru scopurile ei de instrumente atat de umile, de mijloace atat de marunte!

Poate ca Laura, cu gandul acela incapatanat de a folosi, cu simtirea aceea incapatanata de dragoste, ii sculase din moarte, acolo, in pragul sosirii triste, inainte de poarta locasului melancolic, inainte de a incepe destinele lor de numere de spital.

Ii sculase din amortire ca sa le spuna in cea intai clipa, fara de cuvinte, ca trupul lor trudit si sangele lor risipit sunt trupul si sangele tuturor; ca sunt jertfa si nadejdea tuturor… sau sa le spuna numai atat – ce uitasera – ca sunt inca oameni!”, scrie Hortensia Papadat Bengescu in cartea sa.

Daca iti doresti sa fii la curent cu cele mai noi oportunitati de cariera, inclusiv locuri de munca pentru asistenti medicali, fa-ti un cont GRATUIT in doar 5 minute aici.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment