INTERVIU Ramona-Elena Nanu, kinetoterapeut: “Am ales să rămân în ţară deși posibilitățile unei cariere în străinătate sunt mult mai mari. Ȋn România, kinetoterapia este la început de drum”

INTERVIU Ramona-Elena Nanu, kinetoterapeut: “Am ales să rămân în ţară deși posibilitățile unei cariere în străinătate sunt mult mai mari. Ȋn România, kinetoterapia este la început de drum”

Ea este Ramona-Elena Nanu  şi are 23 de ani. A absolvit facultatea de Balneo-fizio-kineto-terapie și recuperare medicală în cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa”, Iași.

 „Încă de la început am fost fascinată de ce înseamnă kinetoterapia, terapia prin mișcare sub toate formele sale.”

Pregătirea

Ȋn facultate am parcurs recuperarea în toate sferele medicale, de la ortopedie la neurologie, ORL, reumatologie, pediatrie. M-au atras neurologia și pediatria, am simțit că sunt pentru mine domeniile de suflet cu cele mai multe provocări. Practica de specialitate am făcut-o în spital şi la clinici particulare. Afecțiunile erau diverse și metodele de recuperare de asemenea.

 Mi-a plăcut să văd şi să ȋnvăţ ceva nou întotdeauna, conturând-mi un stil propriu de a lucra cu pacientul. Acord maximum de atenție pacienților mei, ȋi conving să coopereze pentru recuperare şi rezultate optime.

Ȋnceputul carierei

După facultate m-am întors să profesez în orașul meu, Bârlad. Am intrat într-un program de voluntariat la un centru de adulți cu afecțiuni neuro-motorii. Acum sunt kinetoterapeut la un centru de copii. Adulţii  conștientizează că trebuie să urmeze terapia, sunt cooperanţi, înţeleg beneficiile programului de recuperare.

Vârsta pacienţilor

Să lucrezi cu copiii este mai solicitant, dar şi satisfacţiile sunt mai mari. Ei se plictisesc foarte repede. Trebuie să ȋi captivezi cu situații și jocuri, să fii creativ, să empatizezi. Este  mai mult decât un program normal de kinetoterapie.

Copiii mă fascinează, ȋmi aduc şi zâmbete şi lacrimi. Nu este simplu să lucrezi cu micuţii, cu atât mai mult cu cei care au nevoi speciale. E de-ajuns să-ţi placă ceea ce faci.

Timpul liber

Timpul liber este destul de puţin. Mă  bucur de familie și de prieteni, ies ȋn natură, citesc. Niciodată nu știi destule, aşa că atunci când timpul ȋmi permite citesc cărți de dezvoltare personală și de specialitate. Totul evoluează, apar noi metode de tratament şi vreau să ţin pasul.

Atitudine

Am ales să rămân în ţară deși posibilitățile unei cariere în străinătate sunt mult mai mari. Este o provocare și mie îmi plac provocările. Ȋn România, kinetoterapia este la început de drum, dar potențialul este enorm. Vreau să mă dedic și să contribui la dezvoltarea kinetoterapiei  pentru oamenii care au nevoie, pentru noi toți.

Ȋndemn

Încurajez toți tinerii care își doresc o meserie antrenantă și plină de satisfacții să ȋmbrăţişeze această meserie. Kinetoterapia este un domeniu care aşteaptă să fie descoperit şi adus la un alt nivel în România.

Ştim că sunt mulţi tineri ca  Ramona – Elena Nanu care aleg să dea un plus valoare comunităţii ȋn care trăiesc. Sistemul medical din România are nevoie de oameni dedicaţi, noi toţi avem nevoie de ei. Sperăm ca exemplul ei să vă inspire şi să deveniţi la rândul vostru exemple!

Despre Autor

Iulia Chiper

Scriu in speranta ca pot face lumea mai buna oferind informatii competente. Sunt convinsa ca informatia de calitate este sinonima cu educatia si poate schimba in bine mentalitati si destine.

Facebook Comment