Radiologie si Imagistica Medicala: perspective de dezvoltare profesionala pentru medici si competente medicale

Radiologie si Imagistica Medicala: perspective de dezvoltare profesionala pentru medici si competente medicale

Dupa obtinerea titulaturii de Medic Specialist pe Radiologie si Imagistica Medicala ai posibilitatea sa te supraspecializezi alegand una sau mai multe competente. Iata care sunt acestea:

 

Tomografie computerizata (CT)

  • medicii specialisti sau primari radiologie si imagistica medicala care au absolvit un curs de 3 luni in acest domeniu, in centrele universitare medicale acreditate (Bucuresti, Cluj-Napoca, Craiova si Targu Mures)
  • medicii specialisti radiologie si imagistica medicala care au promovat examenul de medic specialist ulterior sesiunii octombrie 2002 si care au efectuat pregatirea de trei luni ca modul in rezidentiat, conform ordinului MS nr. 418/2005 cu modificarile si completarile ulterioare.

Examenul va consta din doua probe:

  • proba scrisa sub forma de test grila, cu 50 intrebari, cu raspunsuri multiple.
    Notarea se face prin aditiune de puncte si transformare in note (ex. maximum 50
    puncte = nota 10);
  • o proba practica reprezentata de analiza filmelor a doua cazuri: unul de neuro si unul de corp;
    Tematica de examen este cea din “Viata Medicala” nr.35/30.08.1991.

 

Imagistica prin rezonanta magnetica (IRM)

  • medicii specialisti si primari radiologie si imagistica medicala cu atestat/competenta in tomografie computerizata, absolventi ai cursului IRM cu durata de 3 luni, in centrele universitare medicale acreditate (Bucuresti, Craiova, Iasi si Targu Mures).
  • medicii confirmati specialisti radiologie si imagistica medicala ulterior sesiunii
    octombrie 2002 cu atestat/competenta in tomografie computerizata si care au efectuat pregatirea de trei luni in IRM ca modul in rezidentiat, conform ordinului MS nr. 418/2005 cu modificarile si completarile ulterioare.
    Pentru inscrierea la acest examen, candidatii vor depune la dosar copia xerox a
    atestatului /competenţei in CT obtinute anterior.

Examenul va consta din doua probe:

  • proba teoretica – grila cu intrebari cu raspunsuri multiple (50) un punct pentru
    fiecare intrebare, durata o ora;
  • proba practica;
    Tematica de examen a fost aprobata in februarie 2003.

 

Senologie imagistica

  • medicii specialisti si primari radiologie si imagistica medicala, absolventi ai unui
    curs de minimum o luna (4 saptamani), cu diploma eliberata de UMF-urile din centrele
    universitare medicale prevazute de ordinul MS nr. 418/2005 cu modificarile si
    completarile ulterioare, Bucuresti, Cluj-Napoca, Craiova, Iasi, Timisoara si cu adeverinta
    de practica pentru minimum 50 mamografii si 30 ecografii de san.

Examenul va consta din doua probe:

  • proba teoretica – grila cu intrebari cu raspunsuri multiple (50) un punct pentru
    fiecare intrebare, durata o ora;
  • proba practica.
    Tematica de examen a fost aprobata in februarie 2003.

 

Managementul Serviciilor de Sanatate

  • medicii specialisti sau primari precum si farmacistii specialisti sau primari, care
    au parcurs un program de pregatire de l2 module cu durata de cate o saptamana in
    centrele universitare medicale acreditate prin ordinul MS nr. 418/2005 cu modificarile si completarile ulterioare: Bucuresti, Cluj-Napoca, Craiova, Iasi, Sibiu, Oradea, Targu
    Mures si Timisoara.
  • medicii specialisti sau primari care au obtinut diploma de master in Managementul serviciilor de sanatate, ca urmare a programelor de pregatire desfasurate prin catedrele de sanatate publica sii management din centrele universitare medicale acreditate de ordinul MS nr. 418/2005 cu modificarile si completarile ulterioare, cu durata de pregatire de minim l an (doua semestre) atestata prin diploma de masterat eliberata de UMF-urile din aceste centre.

Examenul va consta din două probe:

-proba scrisa si proba orala (prezentarea unei lucrari personale), din tematica pregatirii efectuate.

 

Medicina aerospatiala

  • medici specialisti sau primari confirmati intr-o specialitate medicala sau in specialitatea medicina de familie precum si medicii de medicina generala cu drept de exercitare a profesiunii de medic, care au urmat o pregatire prin curs si stagii practice cu durata de 1 an in Centrul Universitar Medical Bucuresti, pregatire atestata prin certificat eliberat de SNSPMPDSB.

Examenul va consta din doua probe: – o proba scrisa si o proba practica din tematica pregatirii efectuate.

 

Managementul medical al dezastrelor

  • medicii si farmacistii specialisti sau primari indiferent de specialitate, precum si medicii de medicina generala, medicii dentisti si farmacistii cu drept de exercitare a profesiunii, care au efectuat curs si pregatire practica cu durata de 3 luni in Centrul Universitar Medical Bucuresti, pregatire atestata prin certificat eliberat de SNSPMPDSB, conform prevederilor ordinului MS nr.418/2005 cu modificarile si completarile ulterioare.
    Examenul va consta din doua probe: – o proba scrisa si o proba practica din tematica pregatirii efectuate.

 

Homeopatie, Acupunctura, Apiterapie, Fitoterapie, Aromaterapie

  • medicii care indeplinesc conditiile stabilite de ordinul MS nr.418/2005 cu modificarile si completarile ulterioare, si care au efectuat pregatire in centrele universitare prevazute prin norma mentionata, pregatire atestata de SNSPMPDSB, dupa cum urmeaza:
    –acupunctura – 3 module a cate 3 saptamani;
    –homeopatie – 3 module a cate 3 saptamani sau 2 ani (10 luni/an – curs de week-end);
    –apiterapie-fitoterapie-aromaterapie – 4 module a cate 2 saptamani

Examenul va consta din doua probe:

  • o proba scrisa si o proba practica. Tematica de examen este cea aprobata de conducerea MSP sub nr. EN/1160/27.06.2006.

 

Ingrijiri paliative

  • medicii specialisti/primari confirmati intr-o specialitate clinica inclusiv medicina de familie, precum si medicii de medicina generala cu drept de exercitare a profesiunii de medic, care au efectuat pregatire prin curs, a 12 module cu durata de cate o saptamana an centrele universitare acreditate de ordinul MS nr.418/2005 cu modificarile si completarile ulterioare (Bucuresti, Brasov), pregatire atestata prin certificat eliberat de SNSPMPDSB.

Examenul va consta din doua probe: o proba scrisa si o proba practica din tematica cursului.

 

Inainte de examen, toti cursantii trebuie sa pregateasca un dosar care sa cuprinda o serie de documente. Le gasesti pe toate aici.

 

Perspective financiare

Din istoricul proceselor de recrutare pentru Medici Specialisti Radiologie si Imagistica Medicala, am constatat ca exista diferente financiare substantiale daca un Medic Specialist detine anumite competente medicale. De exemplu, un Medic Specialist Radiologie si Imagistica Medicala care nu detine alte competente medicale poate avea un salariu incepand de la 3.500 lei Net si poate ajunge pana la 5.000 lei Net. Pe de alta parte, un Medic Specialist Radiologie si Imagistica Medicala care detine competenta medicala pe CT/RMN poate avea un salariu incepand de la 5.000 lei Net si poate ajunge pana la 10.000 lei Net.

Ca tendinta, observam ca angajatorii doresc sa aiba in componenta echipei Medici Specialisti pe Radiologie si Imagistica Medicala care au competenta medicala pe CT si/sau RMN. Acest lucru faciliteaza diagnosticarea pacientului intr-un mod mult mai rapid si ofera medicilor oportunitatea de suplimentare a venitului intr-un timp scurt.

Acest articol reprezinta prima parte dintr-o serie de materiale despre competentele medicale pe care le poate avea un medic, in functie de specialitate. Vom continua seria cu mai multe exemple de competente pentru fiecare specialitate in parte.

Vezi Partea 1-Medici Specialisti pe Medicina Interna.

Daca vrei sa fii la curent cu cele mai noi oportunitati de job-uri pentru Medici, fa-ti un cont Gratuit in doar 5 minute aici.

 

 

 

Despre Autor

Madalina Hornet

Facebook Comment