Prezenteismul – Trebuie sa ma duc la munca

Prezenteismul – Trebuie sa ma duc la munca

“Poti atinge 80% din success doar prezentandu-te.” – Woody Allen

 

Subiectul dezbatut in articolul de astazi se refera la conceptul de prezenteism. Preluat din limba engleza, prezenteismul se refera la situatia in care oamenii sunt dependenti de munca. Cel care a pus bazele acestei ideologii este psihologul Cary Cooper si se refera la persoanele care au impresia ca sunt capabile sa mearga la munca, chiar daca sunt foarte bolnave sau stresate. Automat, consecinta prezeinteismului este scaderea randamentului si a productivitatii, uneori efectele fiind mai grave decat absenteismul (antonimul prezenteismului).

Prezenteismul este o problema pentru majoritatea angajatorilor, dar si pentru angajat in sine. Suferinta poate avea mai multe cauze: diferite dependente, probleme personale/familiale, stres excesiv, depresie etc. Daca nu se depisteaza la timp si nu se solutioneaza in mod corespunzator, acestea pot duce in timp la denaturarea relatiilor dintre colegi, boli profesionale, accidente de munca sau dependenta de medicamente. Asadar, vor exista costuri si mai mari pentru tratamentele necesare si recuperarea propriu-zisa.

Spre deosebire de absenteism, unde este usor sa observi cand cineva lipseste si sa stii care sunt implicatiile, in cazul prezenteismului este mai greu sa apreciezi efectele acestuia. Chiar daca persoana respectiva este la munca, daca este suferinda, nu poti aprecia din exterior cat de mult ii este afectata performanta.

Cercetatorii au descoperit ca marile companii au de pierdut miliarde de dolari pe an din cauza prezenteismului. Motiv pentru care au incercat sa adopte masurile necesare combaterii acestei situatii. Una dintre cele mai frecvente probleme din randul populatiei care poate interfera cu productivitatea este reprezentata de alergii. Majoritatea oamenilor se intalnesc de-a lungul vietii cu una sau mai multe alergii. Chiar daca din exterior poate parea o problema minora, este suficient de deranjanta pentru a-i bruia pe angajati sa-si indeplineasca sarcinile la capacitate maxima.

Am citit recent despre un inginer, in varsta de 31 de ani pe nume Amy Farler, care proiecta componentele de transmisie pentru compania International Truck and Engine si se lupta de cativa ani cu o alergie la polen, diagnosticata. Aceasta alergie a facut-o pe Amy sa se simta rau la munca in marea majoritate a timpului, insa dintr-un an, intr-o singura zi a lipsit din acest motiv. In restul zilelor s-a luptat singura cu simptomatologia alergiei, incercand sa-si resolve task-urile zilnice.

“Ma simteam ametita si aveam nasul infundat. Pe langa astea trebuia sa suport si o presiune care, de cele mai multe ori, se termina cu o migrena ingrozitoare. Incercam sa inchid ochii. Imi era foarte greu sa ma concentrez.” (sursa aici).

Dupa ce compania unde lucra Amy a luat la cunostinta faptul ca prezenteismul le poate aduce pierderi de bilioane de dolari s-au decis sa ofere consultatii tuturor angajatilor pentru a depista din timp problemele. Amy a fost diagnosticata cu alergie la polen, dar si la acarieni, prin urmare i-a fost administrat un tratament mai puternic. Consecinta a fost cresterea productivitatii prin ameliorarea simptomatologiei.

Prezenteismul nu a fost creat pentru a scuti angajatii de la munca sau pentru a le oferi contextul favorabil sa nu-si indeplineasca sarcinile zilnice si sa piarda timpul. Prezenteismul este atribuit persoanelor cu probleme reale. Pentru a evita astfel de situatii, angajatorilor le este recomandat sa:

  • Ofere concedii anuale, conform programei
  • Ofere pauze de masa corespunzatoare
  • Aprecieze angajatii care lucreaza inteligent si sa nu ii sustina pe cei care stau tot timpul peste program
  • Asigure concediul medical pana cand angajatul isi revine complet fizic, mental si emotional
  • Nu incurajeze munca peste program sau chiar si acasa

Cum suntem in perioada in care gripa isi pune bazele pe teritoriul tarii noastre si cum tot mai multe persoane se imbolnavesc cu virusul gripal, este posibil sa existe situatii de prezenteism. Chiar daca gripa la persoanele imunocompetente nu ar trebui sa dea prea mari batai de cap, exista totusi o stare alterata, episoade de febra si cu posibile mialgii. In cazul in care prezentati aceste simptome, recomandarea ar fi sa va luati concediu. De ce? Motivele sunt multe:

  • in primul rand, exista posibilitatea ca la munca sau in drumul spre munca sa intrati in contact cu persoane imunosupresate (varstnici, copii, femei insarcinate) care pot contacta usor virusul, simptomatologia in aceste cazuri ducand la complicatii
  • capacitatea dumneavoastra de a va indeplini sarcinile este scazuta, la fel si puterea de concentrare
  • puteti contacta si o infectie bacteriana, suprapusa peste cea virala si astfel veti prelungi si agrava starea, putand ajunge la spital
  • aveti nevoie de o perioada de recuperare

Acesta a fost un simplu exemplu raportat la situatia actuala, insa motivele prezenteismului pot fi multe. Personalul medical este expus de cele mai multe ori unui stres exagerat, depresiei, patologii de natura infectioasa etc. Din pacate, de cele mai multe ori, concediul pentru specialistii medicali este un lux, din cauza lipsei de personal, iar medicii sunt astfel expusi unui risc si mai mare, atat pentru ei, cat si pentru pacienti.

Despre Autor

Raluca Ioana Marin

Studenta la Medicina, anul VI, incerc sa combin utilul cu placutul. Am un "job" full time la facultate si un job part-time, aici la MEDIjobs. Pasiunea pentru scris am descoperit-o de cativa ani si incerc sa o valorific ori de cate ori am ocazia. Chiar daca timpul nu este cel mai bun prieten al meu, prin munca si sacrificii poti reusi ce ti-ai propus.

Facebook Comment