Pe 8 noiembrie sarbatorim Ziua Internationala a Radiologiei

Pe 8 noiembrie sarbatorim Ziua Internationala a Radiologiei

Ziua Internationala a Radiologiei este sarbatorita si in Romania, in fiecare an, pe 8 noiembrie, prin evenimente speciale organizate cu scopul de a-i ajuta pe oameni sa inteleaga importanta radiologiei in medicina si contribuitia ei in ingrijirea pacientilor.

In cadrul evenimentelor organizate in aceasta zi se tin discursuri si prelegeri dedicate radiologilor si tehnicienilori radiologi care au un rol foarte important in acordarea asistentei medicale corecte a pacientului. 

Rolul radiologiei in medicina

Imagistica medicala este un domeniu care progreseaza permanent, avand o activitate complexa din punct de vedere al cercetarii tehnologice si biologice. Razele X, scanarile RMN, ecografia si numeroase alte tehnologii de imagistica medicala sunt cunoscute de multe persoane, dar scopul si valoarea exacta a acestor servicii nu sunt intelese pe deplin.

Astazi, radiologia este un instrument cheie de diagnostic pentru mai multe boli, ajuta la monitorizarea tratamentului si poate chiar la prevenirea rezultatelor. 

In domeniul medical de astazi, medicii se bazeaza foarte mult pe radiologie. Acestia au nevoie de teste exacte pentru a putea diagnostica problema si pentru a oferi un tratament adecvat pacientilor. Radiologii nu numai ca ofera aceste teste, dar si un suport emotional si fizic in timp ce pregatesc pacientii pentru acestea. Unul dintre lucrurile pe care le face un radiolog este sa explice procedura pacientului si sa raspunda la intrebarile acestuia. 

Citește și: Radiologie si Imagistica Medicala: perspective de dezvoltare profesionala pentru medici si competente medicale

Semnificatia zilei de 8 noiembrie

Data de 8 noiembrie nu a fost aleasa intamplator pentru a sarbatori radiologia. Pe 8 noiembrie 1895, Wilhelm Conrad Röntgen a descoperit existenta razelor X, iar din 2012 se sarbatoreste anual Ziua Internationala a Radiologiei in aceasta zi.

Acest eveniment a fost creat din initiativa Societatii Europene de Radiologie, a Societatii Radiologice a Americii de Nord si a Colegiului American de Radiologie. 

Prin aceasta sarbatoare se urmareste reliefarea rolului esential al radiologilor ca parti ale echipei de asistenta medicala in nenumarate cazuri medicale si importanta imagisticii medicale in diagnosticarea si tratarea corespunzatoare a pacientilor din intrega lume.

Sarbatoare dedicata unei specializari diferite in fiecare an

Pe 8 noiembrie 2016 a fost sarbatorita pentru al doilea an consecutiv Ziua Internationala a Radiologiei in Romania (IDoR), sarbatoare dedicata imagisticii sanului si rolului esential al radiologiei in detectarea, diagnosticul si managementul bolilor de san.

Ziua Internationala a Radiologiei (IDoR) a fost sarbatorita si in anul 2017, de data aceasta fiind dedicata radiologiei de urgenta.

In anul 2018 a fost aleasa ca tema principala pentru Ziua Internationala a Radiologiei, imagistica inimii si rolul esential al acesteia in detectarea, diagnosticarea si controlarea bolilor cardiace.

Pentru anul 2019 a fost aleasa imagistica sportiva ca tema speciala pentru Ziua Internationala a Radiologiei, pentru a evidentia rolul esential pe care il joaca profesionistii de imagistica in detectarea, diagnosticul, prognosticul si tratamentul leziunilor legate de sport, crescand calitatea ingrijirii si a tratamentului pacientilor.

In fiecare an, pe 8 noiembrie, de Ziua Internationala a Radiologiei, sunt invitate la evenimentele organizate atat societati radiologice nationale, societati de subspecialitate radiologica, societati de radiografie, cat si societati de stiinte conexe din intreaga lume.

Citeste si: INTERVIU dr. Bogdan Angheloiu, medic specialist radiologie, director general clinică radioterapie

Despre Autor

Mihaela Badiceanu

Iubeste să scrie. Pasiunea ei pentru scris se datorează și dorinței de a cunoaște și înțelege cât mai multe domenii, în special cel medical. Face acest lucru pentru a le oferi informații utile celor din jur, fapt ce îi oferă o satisfacție enormă. Motto-ul ei este „Dăruind vei dobândi” (Steinhardt).

Facebook Comment