Pareri si impresii despre modificarea duratei rezidentiatului

Pareri si impresii despre modificarea duratei rezidentiatului

In nomenclatorul de specialitati medicale au aparut anul trecut modificari in ceea ce priveste durata rezidentiatului. Modificarile aduse celor noua specialitati medicale au crescut perioada de realizare a rezidentiatului cu un an (click aici).

In cazul specialitatilor clinice s-au modificat:

  • Alergologie si imunologie clinica (de la 4 la 5 ani)
  • Boli infectioase (de la 4 la 5 ani)
  • Dermatovenerologie (de la 4 la 5 ani)
  • Expertiza medicala a capacitatii de munca (de la 3 la 4 ani)
  • Medicina fizica si reabilitare (de la 4 la 5 ani)

In cazul specialitatilor chirurgicale s-au modificat:

  • Chirurgie plastica, estetica si microchirurgie reconstructiva (de la 5 la 6 ani)
  • Otorinolaringologie (de la 4 la 5 ani)

In cazul specialitatilor paraclinice s-au modificat:

  • Epidemiologie (de la 3 la 4 ani)
  • Igiena (de la 3 la 4 ani)

Celor care sunt in ani terminali la aceste specializari nu li se aplica retroactiv noua lege.

Va invit sa cititi cateva pareri ale medicilor rezidenti despre specialitatile care au avut parte de schimbarile mai sus mentionate:

“ ‘Boli infectioase’ este o specialitate variata care, pe langa stagiul propriu zis de boli infectioase (35 de luni), cuprinde o gama larga de stagii complementare (medicina interna, neurologie, hematologie clinica, pediatrie, dermatologie, ATI, pneumologie, laborator etc). In total sunt  15 module organizate pe parcursul a  5 ani. Din punctul meu de vedere este un lucru bun ca s-a modificat, prelungindu-se altfel perioada de “invatacel”. Sunt anul 1 si chiar daca am invatat in cei 6 ani de facultate, viata de rezident mi se pare total diferita.”

Medic rezident Boli infectioase, an 1

“Ca rezident la inceput mi se pare ok ca voi mai face inca 3 ani de pregatire asistata. Specialitatile chirurgicale sunt epuizante si fizic si psihic. Pot spune ca abia m-am obisnuit cu noul stil de viata. Daca in facultate trebuia sa invat in principiu mai mult decat sa fac practica, acum balanta inclina catre practica. Asta inseamna ca trebuie sa stau mult la spital, dar sa si invat pe cont propriu la fel de mult.

In Romania sistemul este destul de prost structurat, iar ca rezident in primul an te ocupi mai mult de birocratie. Trebuie sa muncesti dublu practic. Acum in al doilea an este mai bine. Am o satisfactie enorma atunci cand pot sa ajut in sala de operatii.”

Medic rezident Chirurgie plastica, estetica si microchirurgie reconstructiva, an 2

“Mi-a placut chirurgia in general si stiam ca o sa fie greu pe perioada rezidentiatului. Nu prea stiam ce specialitate sa-mi aleg, stiam doar ca vreau sa fie ceva chirurgical. M-am decis la fata locului, cand se facea repartitia. Nu regret ca am ales ORL. Imi place mult, faptul ca am contact cu sala de operatii ma face sa ma simt in largul meu. Faptul ca s-a marit perioada de rezidentiat mi se pare in folosul nostru. In ultimii ani poti petrece mai mult timp in sala de operatii pentru a-ti perfectiona procedurile.”

Medic rezident ORL, an 1

Despre Autor

Raluca Ioana Marin

Studenta la Medicina, anul VI, incerc sa combin utilul cu placutul. Am un "job" full time la facultate si un job part-time, aici la MEDIjobs. Pasiunea pentru scris am descoperit-o de cativa ani si incerc sa o valorific ori de cate ori am ocazia. Chiar daca timpul nu este cel mai bun prieten al meu, prin munca si sacrificii poti reusi ce ti-ai propus.

Facebook Comment