Optometrist – Fișa Postului. Ce Presupune Această Specializare

Optometrist – Fișa Postului. Ce Presupune Această Specializare

Puțini cunosc diferențele dintre optometrist, optician și oftalmolog și deseori apar confuzii între aceste specializări, ca și când ar fi vorba de o singură profesie. În realitate, vorbim despre trei meserii diferite, cu pregătiri și responsabilități care nu au decât puține elemente în comun.

Optometristul nu este medic, ci un inginer specializat în optometrie, știință care are ca obiect de activitate studiul echipamentelor optice, lentilelor și aparatelor pentru diagnosticarea și tratamentul bolilor oculare. 

Prin urmare, optometristul nu urmează cursurile Facultății de Medicină, ci ale unei facultăți tehnice, cum este Facultatea de Inginerie Mecanică și Mecatronică din cadrul Universității Politehnice din București. Cursurile au o durată de 4 ani, specializarea se numește Optometrie, iar domeniul de studiu îl reprezintă științele inginerești aplicate.

Deși nu este medic, acest specialist va interacționa cu pacienți cu probleme de vedere. De altfel, cuvântul „optometrie” se traduce prin „măsurarea vederii”, prin urmare optometristul va verifica acuitatea vizuală, va măsura și va studia defectele de vedere și va căuta soluții pentru corectarea lor, recomandând ochelari sau lentile de contact cu anumite dioptrii. 

De asemenea, el poate prescrie tratament pentru unele infecții oculare, alergii, glaucom sau probleme oftalmologice minore, însă nu are dreptul să intervină chirurgical sau să pună un diagnostic în cazul unor boli oculare grave.

Fișa postului de optometrist

Iată care sunt responsabilitățile unui optometrist:

  • Verifică vederea pacienților, prin teste specifice.
  • Pune un diagnostic în cazul unor probleme de vedere: miopie, hipermetropie, strabism sau pentru diferite boli oculare, cum este glaucomul.
  • Prescrie ochelari sau lentile de contact cu anumite dioptrii, pentru a corecta vederea pacientului.
  • Prescrie tratamente pentru probleme oculare minore (infecții, iritații, alergii, corp străin în ochi etc).
  • Trimite pacientul cu probleme mai grave la un specialist oftalmolog.
  • Consiliază pacientului și îl învață regulile unei igiene oculare corecte, mai ales în cazul celor care folosesc lentile de contact.

Asemeni medicilor, și un optometrist se poate specializa pe o anumită nișă. Spre exemplu, unii pot să lucreze doar cu pacienți copii, în timp ce alții vor oferi consultații tuturor categoriilor de pacienți. Există și optometriști care aleg o carieră în învățământ și predau această meserie la facultate sau alții care preferă să devină consultanți pentru companiile care lucrează în industria oftalmologică.

Un optometrist poate lucra pe cont propriu, dacă își deschide un cabinet, sau într-o clinică, unde pacientul va beneficia de mai multe specializări. Chiar dacă nu este medic, programul de muncă al unui optometrist se aseamănă foarte mult cu al unui oftalmolog: el poate lucra în ture, în weekend sau în zile de sărbătoare, dacă este angajat sau colaborează cu o clinică unde pacienții pot primi consultații aproape la orice oră.

Dincolo de pregătirea profesională, optometristul trebuie să aibă și anumite abilități specifice, pe care le regăsim de altfel și în cazul medicilor. Astfel, el trebuie să poată lua cât mai repede decizia potrivită, să pună un diagnostic, să prescrie un tratament sau să trimită pacientul la un alt specialist. De asemenea, trebuie să poată comunica eficient și clar cu pacientul, pentru a-i explica ce trebuie să facă, ce tratament să urmeze și ce reguli de igienă să respecte. O altă calitate importantă a unui optometrist este răbdarea, astfel încât el să se poată ocupa atent de fiecare pacient în parte, pentru a oferi un tratament personalizat. 

Desigur, toate aceste calități le regăsim și în cazul medicilor și asistenților, pentru că și ei interacționează cu pacienții. De aceea, abilitățile de relaționare interpersonale sunt la fel de importante ca o bună pregătire profesională, atât în cazul medicilor cât și în cazul optometriștilor.

Cu toate acestea, optometristul nu trebuie confundat cu medicul oftalmolog sau cu opticianul. Oftalmologul este un medic care tratează bolile oculare severe și face operații complicate, pe lângă consultațiile în care prescrie ochelari sau lentile de contact. Iar opticianul este un tehnician care realizează și modifică ochelarii de vedere, cu dioptriile recomandate de optometrist sau de oftalmolog.

Despre Autor

Roxana Ruscior

Sunt jurnalist cu o experiență de peste 10 ani în presă, îmi place să scriu în special articole despre știință, tehnologie, sănătate. Sunt pasionată și de istorie, literatură și psihologie.

Facebook Comment