OMS trage alarma si publica in premiera lista cu 12 super-bacterii

OMS trage alarma si publica in premiera lista cu 12 super-bacterii

In urma cu cateva zile Organizatia Mondiala a Sanatatii a decis sa traga semnalul de alarma pana la capat si sa publice o lista cu cele mai periculoase 12 bacterii pentru umanitate. In momentul aparitiei stirii, presa internationala face referire la industria cinematografica si porecleste lista “the Dirty Dozen” – cele 12 ticaloase. Incercarea de gluma s-a oprit, insa, aici. Aceste super-bacterii au fost listate ca o problema prioritara de sanatate publica datorita gradului de rezistenta din ce in ce mai ridicat al acestora la antibioticele existente. Problema este ca rata dezvoltarii unor noi antibiotice, menite sa lupte impotriva acestor patogeni “blindati”, a scazut considerabil in ultimele decenii, in prezent ajungand la un plafon descurajant.

“Aceasta lista reprezinta un instrument pentru a ne asigura ca departamentele de Cercetare&Dezvoltare ale tuturor companiilor din domeniul farmaceutic vor raspunde la problemele urgente ale sanatatii publice”, spune Dr. Marie – Paule Kieny, Assistant Director-General for Health Systems and Innovation, din cadrul OMS. “Rezistenta la antibiotice este intr-o continua crestere si intr-un ritm la fel de rapid ramanem fara prea multe optiuni de tratament. Daca vom lasa totul in voia evolutiei pietei de farmaceutice, noile antibiotice de care avem atat de multa nevoie nu vor aparea in timp util”.

Dr. Elizabeth Tayler, senior technical officer in departamentul care se ocupa cu rezistenta la antimicrobiene din cadrul OMS, subliniaza faptul ca fabricarea unui nou antibiotic poate dura un deceniu sau chiar mai mult. “Deja ne confruntam cu patogeni care sunt rezistenti la toate tratamentele pe care le avem disponibile in prezent!” adauga ea.

Lista publicata de OMS a fost impartita in trei subsectiuni, in functie de urgenta nevoii de noi antibiotice, asfel: prioritate critica, prioritate inalta si prioritate medie. O mare parte din super-bacteriile din lista de mai jos isi fac aparitia si in spitalele de la noi din tara.

Prioritate critica

Cea mai mare prioritate pentru departamentele de cercetare si dezvoltare din pharma o reprezinta bacteriile multirezistente la diversecategorii de antibiotice, principala cauza a infectiilor nosocomiale. In top 3 se afla bacteriile gram-negative care afecteaza, de obicei, tractul digestiv al oamenilor. Bacterii precum E. Coli sau Enterobacteriaceae pot cauza infectii fatale daca ajung in sistemul respirator sau in sangele pacientilor. Cele mai periculoase tulpini ale acestor patogeni au dobandit recent rezistenta la carbapeneme. Lista completa a bacteriilor cu prioritate critica este
urmatoarea:

1.       Acinetobacter baumannii, rezistent la carbapeneme

2.       Pseudomonas aeruginosa, rezistent la carbapeneme

3.       Clasa Enterobacteriaceae, rezistente la carbapeneme, patogeni ESBL (Extended Spectrum Beta-Lactamase)

  Prioritate inalta

In aceasta grupa s-au “calificat” microbii multirezistenti care se raspandesc foarte usor, cauzand afectiuni destul de comune, dar care pot fi prevenite foarte greu. Intreaga lista cu bacterii cu prioritate inalta este urmatoarea:

1.       Enterococcus faecium, rezistent la vancomicina

2.       Staphylococcus aureus, rezistent la meticilina, rezistent la vancomicina

3.       Helicobacter pylori, rezistent la claritromicina

4.       Campylobacter spp., rezistent la fluorochinolone

5.       Salmonellae, rezistent la fluorochinolone

6.       Neisseria gonorrhoeae, rezistent la cefalosporine, rezistent la fluorochinolone   

Prioritate medie 

In aceasta lista au fost mentionate bacteriile care cauzeaza o gama larga de infectii, cel mai adesea la copii, aici fiind inclusi streptococii rezistenti la penicilina. Dr. Elizabeth Taylerspune ca acesti microbi au dezvoltat o rezistenta semnificativa la antibiotice, dar au fost considerati ca avand prioritate medie, deoarece exista alte optiuni de eradicare a acestora, precum imunizarea. Patogenii din aceasta categorie sunt:

1.       Streptococcus pneumoniae, rezistent la penicilina

2.       Haemophilus influenza, rezistent la ampicilina

3.       Shigella spp., rezistent la fluorochinolone

O observatie la aceasta lista poate fi absenta notabila a Mycobacterium tuberculosis – a carei rezistenta la tratamente disponibile a crescut semnificativ in ultimii ani – din cauza incadrarii acesteia in alte programe dedicate ale OMS.

Printre alte bacterii care nu au fost incluse se numara streptococcus A si B si chlamydia – in prezent, aceste nu prezinta niciun pericol pentru sanatatea publica, nedescoperindu-se tulpini rezistente la tratamentele disponibile.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment