Medicina moderna: top 9 cele mai neasteptate si mai cautate joburi medicale ale viitorului

Medicina moderna: top 9 cele mai neasteptate si mai cautate joburi medicale ale viitorului
  1. Asistenti medicali anestezisti
  2. Moase
  3. Medicii asistenti (Physician Assistant)
  4. Asistenti medicali in geriatrie si geropatologie
  5. Fizioterapeuti
  6. Consilieri in domeniul adictiilor
  7. Dieteticieni si nutritionisti
  8. Asistentii medicali pregatiti in telemedicina
  9. Roboticieni medicali

Poate visezi sa fii medic de cand te stii, ca sa ajuti cat mai multi oameni. Poate e anul in care eforturile intense te-au adus ca student la Medicina – sau poate cel in care iti alegi specialitatea. La un moment dat, sigur te-ai intrebat daca alegerile tale se vor numara printre cele mai promitatoare cariere medicale de viitor, care pot sa-ti ofere stabilitate, recunoastere si puterea de-a schimba vietile oamenilor.

Facem parte din sistemul de sanatate de cand ne-am nascut si cu siguranta vom avea nevoie de servicii de ingrijire tot mai variate si mai bune, personalizate pentru fiecare caz in parte. Fiecare dintre noi va avea nevoie, la un moment dat, de un medic, de o asistenta medicala, de o investigatie sau un diagnostic. Asadar, e firesc sa vedem ca majoritatea celor mai cautate (si profitabile!) joburi de viitor sunt cele din sanatate – nu doar datorita reputatiei sau a satisfactiei profesionale, ci si a stabilitatii si a oportunitatilor de dezvoltare. 

Din fericire, medicina moderna a devenit un ecosistem extrem de dinamic – oricare ar fi provocarile actuale, el continua sa evolueze odata cu nevoia de ingrijiri medicale numeroase specializate. Dar nu toate joburile medicale necesita si o diploma in medicina; lucrurile s-au schimbat radical in ultimii ani, multe profesii neasteptate si interesante au evoluat din cele traditionale. Tehnologia a avansat enorm si are nevoie de o paleta larga de profesionisti – de la tehnicieni si asistenti specializati, la terapeuti si oameni de stiinta – care sa faca fata cererii si sa echilibreze fortele. De aceea, ne vom axa in cele ce urmeaza pe cele mai neasteptate si mai cautate roluri din sfera medicala, si nu pe cele clasice.

1. Asistenti medicali anestezisti

Pentru a fi un asistent anestezist, trebuie sa fii deja un asistent medical licentiat si sa ai un masterat relevant, cat si experienta clinica de minimum un an. Aceasta profesie este in topurile internationale privind cele mai bine platite si cautate joburi medicale in lume, pentru ca sunt un element-cheie in ingrijirea medicala de calitate, mai ales in conditiile in care este nevoie de o precizie fina si o atentie perfecta in administrarea de anestezii si realizarea procedurilor complementare pentru pacienti.

2. Moase

Poate ca profesia de moasa nu a primit atentia si recunoasterea care i se cuvin in lumea medicala, insa pacientii care au parte de ajutorul si ingrijirea unei moase sunt profund recunoscatori acesteia. Multe femei prefera sa fie asistate la nastere de o moasa si, incet-incet, viitorul arata tot mai optimist pentru acest tip de cadru medical. 

Si aceasta profesie necesita studii de licenta si specializare (in cadrul Facultatii de Moase, in diferite orase din Romania), cat si experienta clinica (avizul de libera practica in obstetrica il primesti dupa o perioada de practica din timpul facultatii, cand trebuie sa asisti la 40 de nasteri). 

Moasele lucreaza impreuna cu medicii specializati in obstetrica-ginecologie si, dincolo de ingrijirile atente oferite femeilor insarcinate, ele se ocupa de examenele medicale si cele anuale ale femeilor.

3. Medicii asistenti (Physician Assistant)

La nivel international, se resimte puternic deficitul critic de asistente medicale, care a dus la asigurarea acestui job ca fiind deja unul competitiv, de viitor. Insa mai exista o categorie care nu a fost la fel de discutata: deficitul de medici. Spre exemplu, in Romania, desi numarul de medici care pleaca in strainatate s-a diminuat considerabil, exista sute de localitati “neacoperite” (fara medic de familie). Deficitul exista si pentru ca pregatirea ca medic licentiat dureaza aproape zece ani, cererea de medici nefiind usor de acoperit.

In schimb, in alte tari avem ceea ce se numeste “Physician Assistant”, o titulatura relativ noua pe piata de munca europeana – fiind diferita de nursing si infirmierie, avand si studii de pregatire separate. Pentru un medic asistent, pregatirea poate dura doar 2-3 ani, fapt care garanteaza cresterea numarului de locuri de munca disponibile in viitorul apropiat (profesia aceasta este clasata pe locul doi pentru cele mai bune joburi medicale de viitor in SUA).

Responsabilitatile unui medic asistent sunt similare cu cele ale medicului care il supravegheaza: examinarea pacientilor, diagnosticarea bolilor, intocmirea istoricului pacientului, realizarea planurilor de tratament, consilierea pacientilor samd. Diferenta este ca se afla sub supravegherea acestuia. 

4. Asistenti medicali specializati in geriatrie si geropatologie

Cresterea demografica a populatiei varstnice si procesul lung de imbatranire la nivel mondial au creat o nevoie critica in randul asistentilor cat mai bine pregatiti in ingrijirea varsnicilor si imbunatatirea starii de bine a acestora. Este unul dintre cele mai cautate joburi medicale si va continua sa urce in topul carierelor de viitor tocmai pentru ca aspectele medico-sociale si nevoile pacientilor aflati la varsta a treia sunt din ce in ce mai complexe. Pentru a deveni asistent medical specializat in geriatrie, trebuie sa urmezi fie o scoala postliceala de asistent medical, fie o facultate de profil. Poti afla aici tot ce trebuie sa stii despre meseria de asistent medical in Romania.

5. Fizioterapeuti

Rolul fizioterapeutului este de a personaliza programe de recuperare medicala pentru pacienti care au suferit accidente vasculare, leziuni cerebrale, traumatisme, tulburari neurologice sau leziuni provocate la locul de munca samd. Daca pana acum aceasta profesie nu a fost atent reglementata, in ultimii ani s-au facut eforturi pentru a garanta cele mai bune protocoale de practica terapeutica, calitatea serviciilor, certitudinea pregatirilor specialistilor in fizioterapie.

Ca sa devii fizioterapeut, trebuie sa urmezi studii de licenta cu aceasta specializare – spre exemplu, in cadrul unui program de Balneofiziokinetoterapie si recuperare medicala la universitatile de Medicina – si sa obtii autorizatie de libera practica. Ca si pentru asistentii medicali, si fizioterapeutii se pot specializa in diferite patologii de recuperare – ortopedica, neurologica, pediatrica, sportiva etc.

6. Consilieri in domeniul adictiilor

Unul dintre cele mai neasteptate si mai cautate joburi medicale va fi si cel de consilier in domeniul adictiilor. Prevalenta consumului de droguri difera de la o tara la alta si statisticile sunt influentate de mai multi factori – printre care si lipsa unor planuri eficiente de interventie si tratament, cat si stigmatizarea consumatorilor de droguri.

De aceea, sunt necesare metode inovatoare de consiliere preventie si tratament a adictiilor. Din fericire, majoritatea tarilor europene pun accent tot mai mult pe instituirea de parteneriate intre agentii si institutii care pot oferi servicii socio-medicale, o mai buna educare si informare. Se estimeaza ca in urmatorul deceniu va fi nevoie de aprox. 20.000 de consilieri in adictii pentru a face fata cererii.  

Un consilier in domeniul adictiilor poate lucra atat in sectorul public, cat si privat (institutii care ofera servicii de asistenta sociala sau medicala, centre de recuperare, in spitale etc.) si are nevoie de pregatire temeinica – licenta in domeniul socio-medical (Facutatea de Sociologie si Asistenta Sociala) si experienta in domeniu. Fiind un domeniu conex medicinei, un astfel de rol presupune in plus cunostinte de psihologie, tehnici de mediere, negociere si solutionare a conflictelor, strategii de comunicare etc.

7. Dieteticieni si nutritionisti

Regimurile alimentare si planurile de dieta castiga tot mai multa popularitate pentru ca oamenii sunt din ce in ce mai interesati de un stil de viata sanatos, care sa ii ajute sa previna sau sa trateze anumite probleme de sanatate. Prin urmare, vedem o crestere foarte rapida a numarului de specialisti in acest domeniu si, implicit, a joburilor.

Exista o diferenta intre aceste roluri. Un dietetician este un specialist medical si lucreaza de obicei in colaborare cu medicul pentru a planifica regimurile diverselor patologii. De asemenea, un dietetician are nevoie de studii medicale (exista sectii de nutritie si dietetica, in cadrul universitatilor de medicina si farmacie in tara). In schimb, se observa si in Romania popularitatea cursurilor de nutritie si, deci, rolul de nutritionist care sa ajute persoanele care doresc sa isi schimbe planul de alimentatie.

8. Asistentii medicali pregatiti in telemedicina

Procesul de ingrijire calitativa oferita unui pacient incepe de la prima consultatie. De aceea, vom avea curand asistenti medicali pregatiti in telemedicina, care vor mentine comunicarea optima dintre medic (sau alti specialisti medicali) si pacient de la distanta si vor folosi aceasta tehnologie pentru eventualele controale de rutina, cat si pentru interactiunea cu pacientul si monitorizarea starii de sanatate a acestuia.  

9. Roboticieni medicali

Tehnologia a ajuns deja in camera chirurgicala. Sunt tot mai multe cazuri in care se folosesc dispozitive medicale robotice pentru a asigura precizia rezultatelor chirurgicale, prin urmare vom vedea o nevoie crescuta a profesionistilor si a chirurgilor care utilizeaza tehnologia medicala pentru a opera pacientii intr-un mod minim invaziv, in special in cazul interventiilor extrem de complexe. Roboticienii medicali vor putea efectua interventii medicale fara ajutorul unei intregi echipe medicale, iar in viitor vor exista cu siguranta roboti care vor putea face operatii pe cont propriu, sub supravegherea chirurgilor si a medicilor.

Acestea sunt doar cateva dintre cele mai cautate (si profitabile!) joburi ale viitorului in medicina moderna. Majoritatea specialitatilor pe care le urmeaza asistentii sociali vor creste si ele sansele unei cariere frumoase si populare in lumea intreaga, dar si cele urmate de tehnicieni si manageri care vor fi curiosi sa se specializeze in utilizarea tehnologiilor medicale si ale aplicatiilor care deja au inceput sa schimbe vietile oamenilor de pretutindeni.

Despre Autor

Andreea Enea

Content Specialist cu 10+ ani de experiență în jurnalism, content marketing și comunicare. Cred în puterea poveștilor cu sens care inspiră, educă, apropie și deschid inimi și comunități. Visez să aplic cât mai mult mixul de people skills și experiență cu o gândire analitică puternică și pasiune pentru conținut autentic, cu semnificație pentru oameni - așa cum au nevoie.

Facebook Comment