Medicina interna: perspective de dezvoltare profesionala pentru medici si competente medicale

Medicina interna: perspective de dezvoltare profesionala pentru medici si competente medicale

Dupa obtinerea titulaturii de Medic specialist pe Medicina Interna, ai posibilitatea sa te supraspecializezi alegand una sau mai multe competente. Iata care sunt acestea:

Ultrasonografie generala
– medicii specialisti sau primari, precum si absolventii facultatilor de medicina cu drept de exercitare a profesiunii de medic, care au absolvit programele de studii complementare in ultrasonografie generala nivel I (durata 3 luni) si ultrasonografie generala nivel II (durata 3 luni), in total 6 luni de pregatire (conform prevederilor ordinului MS nr.418/2005); cele 6 luni de pregatire pot fi divizate in doua module a 12 saptamani (3 luni curs si 3 luni activitate practica individuala, pe durata carora cursantul va efectua minimum 300 examinari, sub directa supervizare a unui medic desemnat pentru acest tip de activitate de catre responsabilii nationali ai programului.

Listele cu medicii desemnati pentru fiecare centru de pregatire se afla la directia de sanatate din centrul de pregatire respectiv). Medicii rezidenti confirmati in specialitati in al caror curriculum de pregatire este prevazut modulul de ultrasonografie generala cu durata de 3 luni (echivalent nivel I), vor putea sustine examenul pentru obtinerea atestatului in ultrasonografie generala numai dupa confirmarea ca medic specialist si absolvirea programului de ultrasonografie generala nivel II (3 luni), avand durata totala de pregatire 6 luni;

Medicii confirmati specialisti in specialitatile radiologie si imagistica medicala, medicina nucleara si gastroenterologie care au efectuat pregatire in ultrasonografie generala conform curriculei de rezidentiat, sunt abilitati sa exercite activitatea de ultrasonografie generala, fara sustinerea examenului de atestat, in conformitate cu prevederile ordinului MS nr. 418/2005.

Examenul va consta din trei probe:
– prima proba practica pe bolnav (eliminatorie, nota minima de promovare – 6,00);
– proba teoretica scrisa, sub forma de test grila, cu 50 intrebari cu raspunsuri multiple, tip complement simplu, din tematica;
– a doua proba practica de patologie ecografica pe videocaseta.
Tematica de examen este cea aprobata de conducerea MSP sub nr.
EN/3355/23.08.2006.

Ecocardiografie generala

– medicii specialisti sau primari in specialitatile Cardiologie, Medicina interna, Pediatrie, ATI sau Medicina de urgenta care au absolvit 2 cursuri teoretice cu durata de 2 luni (incepatori si avansati) in centre universitare medicale acreditate de ordinul MS nr. 418/2005 cu modificarile si completarile ulterioare, (Bucuresti, Cluj-Napoca, Iasi si Timisoara), urmate de un stagiu practic de 1 luna in care au efectuat minimum 200 ecocardiograme M si bidimensionale, precum si 50 echo-Doppler sub supravegherea unui medic avand competenta/atestat in ecocardiografie generala.


Medicii confirmati specialisti cardiologie care au efectuat pregatire in echocardiografie generala conform curriculei de rezidentiat, sunt abilitati sa exercite activitatea de echocardiografie generala, fara sustinerea examenului de atestat, in conformitate cu prevederile ordinului MS nr. 418/2005 cu modificarile si completarile ulterioare.

Examenul va consta din trei probe:
– proba practica (eliminatorie – nota minima 7,00);
– proba teoretica scrisa, sub forma de test grila, cu 50 intrebari cu raspunsuri multiple;
– proba practica – interpretare trasee (echo-M si bidimensional si echo-Doppler).
Tematica de examen este cea din “Viata Medicala” nr.12/26.03.1993.


Ecocardiografie vasculara

– medici specialisti sau primari in specialitatea Medicina interna, care au efectuat curs si pregatire practica cu o durata de 3 luni in centrele universitare medicale acreditate de ordinul MS nr. 418/2005 cu modificarile si completarile ulterioare: Bucuresti, Cluj-Napoca, Iasi si Timisoara, potrivit prevederilor curriculare aprobate de MSP.

Examenul va consta din urmatoarele probe:
– proba practica de abilitati/manualitati – eliminatorie – caz clinic de explorat;
– proba scrisa – tip grila;
– proba practica de interpretare a unor imagini (foto, caseta video, CD)
Tematica de examen este cea aprobata de conducerea MSP sub nr.
EN/3355/23.08.2006


Managementul serviciilor de sanatate

-medicii specialisti sau primari, care au parcurs un program de pregatire de l2 module cu durata de cate o saptamana in centrele universitare medicale acreditate prin ordinul MS nr. 418/2005 cu modificarile si completarile ulterioare: Bucuresti, Cluj-Napoca, Craiova, Iasi, Sibiu, Oradea, Targu Mures si Timisoara.
-medicii specialisti sau primari care au obtinut diploma de master in Managementul serviciilor de sanatate, ca urmare a programelor de pregatire desfasurate prin catedrele de sanatate publica si management din centrele universitare medicale acreditate de ordinul MS nr. 418/2005 cu modificarile si completarile ulterioare, cu durata de pregatire de minim l an (doua semestre) atestata prin diploma de masterat eliberata de UMF-urile din aceste centre.

Examenul va consta din doua probe: proba scrisa si proba orala (prezentarea unei lucrari personale), din tematica pregatirii efectuate.


Medicina aerospatiala

-medici specialisti sau primari confirmati intr-o specialitate medicala sau in specialitatea medicina de familie precum si medicii de medicina generala cu drept de exercitare a profesiunii de medic, care au urmat o pregatire prin curs si stagii practice cu durata de 1 an in Centrul Universitar Medical Bucuresti, pregatire atestata prin certificat eliberat de SNSPMPDSB.
Examenul va consta din doua probe: – o proba scrisa si o proba practica din tematica pregatirii efectuate.

Managementul medical al dezastrelor

– medicii si farmacistii specialisti sau primari indiferent de specialitate, precum si medicii de medicina generala, medicii dentisti si farmacistii cu drept de exercitare a profesiunii, care au efectuat curs si pregatire practica cu durata de 3 luni in Centrul Universitar Medical Bucuresti, pregatire atestata prin certificat eliberat de SNSPMPDSB, conform prevederilor ordinului MS nr.418/2005 cu modificarile si completarile ulterioare.
Examenul va consta din doua probe: – o proba scrisa si o proba practica din tematica pregatirii efectuate.

Homeopatie, Acupunctura, Apiterapie, Fitoterapie, Aromaterapie

-medicii care indeplinesc conditiile stabilite de ordinul MS nr.418/2005 cu
modificarile si completarile ulterioare, si care au efectuat pregatire in centrele universitare prevazute prin norma mentionata, pregatire atestata de SNSPMPDSB, dupa cum urmeaza:
– acupunctura – 3 module a cate 3 saptamani;
– homeopatie – 3 module a cate 3 saptamani sau 2 ani (10 luni/an – curs de week-end);
– apiterapie-fitoterapie-aromaterapie – 4 module a cate 2 saptamani
Examenul va consta din doua probe:
– o proba scrisa si o proba practica.
Tematica de examen este cea aprobata de conducerea MSP sub nr. EN/1160/27.06.2006.


Ingrijiri paliative

– medicii specialisti/primari confirmati intr-o specialitate clinica inclusiv medicina de familie, precum si medicii de medicina generala cu drept de exercitare a profesiunii de medic, care au efectuat pregatire prin curs, a 12 module cu durata de cate o saptamana an centrele universitare acreditate de ordinul MS nr.418/2005 cu modificarile si completarile ulterioare (Bucuresti, Braşov) , pregatire atestata prin certificat eliberat de SNSPMPDSB.

Examenul va consta din doua probe:
– o proba scrisa si o proba practica din tematica cursului.


Managementul general clinic si terapeutic al tulburarilor respiratorii-Somnologie

– medicii specialisti sau primari in specialitatea Medicina interna, care au efectuat pregatire prin cursuri si stagii practice cu durata de 7 luni si doua saptamani, in centrele universitare acreditate, conform aprobarii conducerii Ministerului Sănătăţii nr.CSA/1588/2011.

Examenul va consta din doua probe:
– o proba scrisa
– o proba practica –interpretare raport poligrafie/polisomnografie/terapie.

Inainte de examen, toti cursantii trebuie sa pregateasca un dosar care sa cuprinda o serie de documente. Le gasesti pe toate aici.


Perspective financiare

Avand in vedere istoricul proceselor de recrutare pentru postul de Medic specialist pe Medicina Interna, putem spune ca o competenta detinuta de un candidat a avut un impact major in ceea ce priveste venitul. De exemplu, un Medic specialist pe Medicina Interna cu competenta in Ultrasonografie generala (Ecografie generala) poate avea un venit de 7000 lei lunar. In cazul unui Medic specialist Medicina Interna fara aceasta competenta, venitul lunar este de 3000-3500 lei net.

Ca tendinta, observam ca angajatorii doresc sa aiba in componenta echipei oameni cat mai pregatiti din punct de vedere profesional. Ca Medic specialist este foarte important sa detii cat mai multe informatii despre aria de activitate deoarece acest lucru iti ofera mai multa autonomie pe post. Din fericire, aceste competente profesionale ofera medicilor oportunitatea de suplimentare a informatiilor dar si venitului intr-un timp scurt.

Acest articol reprezinta prima parte dintr-o serie de materiale despre competentele medicale pe care le poate avea un medic, in functie de specialitate. Vom continua seria cu mai multe exemple de competente pentru fiecare specialitate in parte.

Daca vrei sa fii la curent cu cele mai noi oportunitati de job-uri pentru Medici, fa-ti un cont Gratuit in doar 5 minute aici.

Despre Autor

Madalina Hornet

Facebook Comment