Medicii dentisti redevin medici stomatologi

Medicii dentisti redevin medici stomatologi

Incepand cu 21 ianuarie 2019, dentistii (re)devin stomatologi. Legea nr. 35/2019 pentru modificarea si completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, publicata in Monitorul Oficial nr. 54/2019 prevede ca sintagma „medic dentist” sa fie inlocuita de sintagma „medic stomatolog”.
Totodata, titlul de medic dentist este inlocuit de cel de doctor medic stomatolog (in care doctor nu este titlu stiintific), similar titlului de doctor medic obtinut de absolventii facultatilor de medicina.

Colegiul Medicilor Stomatologi din România
In tot cuprinsul legii, sintagma „medic dentist“ se inlocuieste cu sintagma „medic stomatolog“, sintagma „Colegiul Medicilor Dentisti din Romania“ se inlocuieste cu sintagma „Colegiului Medicilor Stomatologi din Romania“, iar sintagma „CMDR“ se inlocuieste cu sintagma „CMSR“.

Odata cu Legea 35/2019, se modifica nu doar numele Colegiului, ci si felul in care se va compune Adunarea generala nationala. Astfel, norma de reprezentare creste la 1/200 membri inscrisi in fiecare colegiu teritorial la data organizarii alegerilor, cel putin un reprezentant pentru un colegiu teritorial. Pana acum, colegiile judetene erau mult mai bine reprezentate decat Colegiul Bucuresti, unde sunt de departe cei mai multi membri.
Aceasta modificare s-a facut in Camera Deputatilor (camera decizionala), la Comisia pentru sanatate si familie, la 26 noiembrie 2018.

Studentii pot  desfasura activitati practice si clinice

Dupa articolul 488 se introduce un nou articol, articolul 488^1, cu urmatorul cuprins:

“ART. 488^1
Studentii facultatilor de medicina dentara/stomatologie, care, in cursul pregatirii profesionale, conform curriculei universitare de specialitate, pentru a dobandi competentele necesare unui medic dentist/stomatolog conform standardelor nationale si europene in vigoare, desfasoara activitati practice si clinice adecvate, pe pacient, sub supraveghere competenta, indeplinesc astfel baremele practice si clinice specifice disciplinelor de profil.”
In felul acesta, activitatea clinica a studentilor (pe pacienti) intra in deplina legalitate.

Sursa:Monitorul Oficial

Daca v-a placut acest articol, va recomand sa va creati un cont aici, pentru a fi la curent cu noutatile medicale.

Despre Autor

Madalina Hornet

Facebook Comment