Lucruri mai putin stiute despre cea mai cunoscuta asistenta medicala din lume

Lucruri mai putin stiute despre cea mai cunoscuta asistenta medicala din lume

Pe 12 mai in acest an, se vor implini 199 de ani de la nasterea lui Florence Nightingale, cea care a pus bazele profesiei de asistenta medicala in lume. De aceea, aceasta zi a fost stabilita de organizatiile internationale drept Ziua Internationala a Infirmierelor.

Florence Nightingale este cea care a pus bazele acestei profesii nu doar prin activitatile sale ca asistenta medicala dar si prin cartile scrise de-a lungul vietii. Manualul de referinta „Ingrijirea omului bolnav si a omului sanatos” de Dr. Florian Chiru, dedicata asistentei medicale, primul capitol ii face o reverenta acestei doamne britanice, dedicata in totalitate profesiei de asistent medical.

In cartile pe care le-ati parcurs de-a lungul anilor de scoala si a lecturilor din aria voastra stiintifica si profesionala ca asistente medicale sau infirmiere, ati regasit deseori referinte la ea. Este cunoscuta drept „Doamna cu lampa”, pentru ca, dupa razboiul din Crimeea (1853-1856), cand a reorganizat intregul sistem spitalicesc, a dat ca sarcina tuturor infirmierelor din spital sa inspecteze saloanele cu pacienti pe timpul noptii. In drumurile sale nocturne pe holurile spitalului, obisnuia sa aiba cu ea o mica lampa de mana si sa treaca pe la paturile soldatilor raniti in razboi.

Datele biografice spun despre Florence ca s-a nascut in 1820, intr-o familie instarita britanica, de proprietari de terenuri, o familie cotata la nivel inalt pe scara sociala a perioadei victoriene. La 17 ani, ca urmare a unei revelatii mistice pe care Florence a declarat ca o avusese, comunica familiei ca vrea sa se dedice ingrijirii oamenilor bolnavi, ca asistenta medicala, o slujba care in acea vreme, nu rezona deloc cu statul social al familiei sale. Astfel ca, la 31 de ani, Florence pleaca in Germania sa se specializeze  ca asistenta medicala si se intoarce dupa absolvire in Anglia. Pozitia familiei sale si cercurile de influenta au propulsat-o pe Florence ca directoare a unui spital de pe strada Harley Street.

Florence Nightingale a fost si eroina unor scrieri ale lui Charles Dickens, in care scriitorul britanic relata despre modul in care Florence reorganizase si dotase acest spital facandu-l unic in lume la acea vreme. Implementand reguli stricte si simple de igiena precum spalatul mainilor, Florence a redus rata mortalitatii de la 42 % la 2 % in perioada de dupa razboiul din Crimeea in spitalul unde lucra.

In 1860, Florence Nightingale a infiintat scoala de asistente medicale in cadrul spitalului St. Thomas din Londra, fiind prima scoala din lume dedicata acestei profesii. Scoala face parte acum din King’s College, Londra.

Citeste aici si despre alte femei care au schimbat lumea medicinei

Lucruri despre Florence Nightingale care sa te inspire si pe tine in profesie si in viata:

  1. Ii placea sa scrie: Se pare ca era si o buna scriitoare, pe langa activitatile sale de infirmerie. A scris cateva carti de medicina si tehnici de ingrijire a pacientilor, intr-o engleza simpla, pe care orice om putea sa o inteleaga. Limbajul simplu de descriere a aspectelor din medicina este o abordare de care avem nevoie si in ziua de astazi. De asemenea, fiind preocupata si de zona religiei si misticism, a avut cateva scrieri si in acest domeniu.
  2. A fost o feminista neobosita: Se remarca prin abordarile sale care militau pentru drepturile femeii, fiind declarat o feminista neoobosita. Cel mai bine este redat acest lucru in cartea sa, Cassandra.
  3. Ii placeau calatoriile. In drumurile sale, ca asistenta medicala, a studiat modul de organizare a spitalelor din Grecia, Egipt, Germania. Turismul medical isi are probabil radacinile in demersurile lui Nightingale. Obisnuia chiar sa ii consilieze pe pacienti cu privire la locurile unde tratamentele de care aveau nevoie erau mai ieftine sau unde costurile de intretinere si de alimentatie erau disponibile la pret mai mic.
  4. S-a imbolnavit de „febra Crimeea”, o maladie care a ucis in timpul si dupa razboiul din Crimeea multi dintre pacienti si colegi. Desi recuperata din aceasta boala, sistemul ei imunitar a fost slabit iremediabil si, mai tarziu in viata sa, a ramas imobilizata la pat. A continuat, insa, activitatea de asistenta medicala, concentrandu-se pe organizarea sistemului medical, scriind mii de scrisori cu privire la imbunatatirea conditiilor si sistemelor de lucru din spitale.
  5. Era vorbitoare de cateva limbi straine: datorita educatiei si calatoriilor sale, precum si a deschiderii catre nou, vorbea fluent germana, franceza, italiana, pe langa limba nativa, engleza. Intelegea de asemenea greaca si latina!

La moartea sa, la 90 de ani, in 1920, familiei sale i s-a oferit un loc de inmormantare in celebrul Westminster Abbey, acolo unde doar elita societatii avea acces. Ea a refuzat si a dorit sa fie inmormantata pe un teren al familiei, la St. Margaret’s Church, in Hampshire.

Aceasta trecere in revista foarte pe scurt a celor mai importante aspecte din viata acestei femei britanice sunt inspirationale si arata concret inceputurile unei profesii profund umaniste, in care abilitatile tehnice completeaza acele trasaturi de caracter care ne transforma din simpli executanti in cei care pot face diferenta intr-o profesie.

 

Daca doresti sa fii la curent cu ofertele de cariera, dar si cu noutatile din domeniul medical, creeaza un cont gratuit pe MEDIjobs aici.

Despre Autor

Magda Purice

Sunt acel gen de om care scrie cu dorul de a fi asistent medical macar pentru o zi iar cand vine ziua aceea, ar face orice sa se intoarca la masa de scris. Educata ca jurnalist, instruita ca asistent medical, sunt mereu in preajma cuvintelor si a oamenilor.

Facebook Comment