La ce sa ne asteptam de la serviciile medicale in acest an

La ce sa ne asteptam de la serviciile medicale in acest an

Recent, o companie de consultanta specializata in serviciile medicale, Mercer Marsh Benefits, a identificat tendintele globale si locale care vor marca serviciile medicale pe parcursul anului 2019, cu impact diferit la nivelul fiecarei tari.

Studiul dezvoltat de companie a remarcat ca parte dintre caracteristicile surprinse pe parcursul anului 2018, se vor manifesta si in cursul acestui an, la nivel global, in domeniul sanatatii si al serviciilor medicale si anume:  presiunea inflatiei medicale, noile generatii care intra in campul muncii cu aspiratii diferite, alaturi de nevoia unor solutii inovative de gestionare a informatiilor medicale.

In Romania, aspecte precum analiza informatiilor medicale, inflatia medicala si integrarea serviciilor medicale si de sanatate in pachete relevante de beneficii pe care angajatorii le acorda angajatilor, au fost evidentiate ca tendinte care s-au manifestat in 2018 si continua si in 2019.  Serviciile de sanatate acoperite de o asigurare privata reprezinta una dintre componentele din ce in ce mai solicitate de angajati in pachetele de beneficii oferite de angajatori.

In prezent, in Romania sunt peste 350.000 de angajati acoperiti de servicii medicale precum o asigurare privata de sanatate oferita de angajatorul lor.

Piata locala a asigurarilor de sanatate a crescut de peste 6 ori in ultimii 10 ani.

Sursa cresterii fiind reprezentata, in principal, de programele de asigurare de sanatate implementate la nivelul companiilor de catre angajatorii care aleg sa ofere asigurarea de sanatate ca beneficiu pentru angajati, spune studiul citat. Conform reprezentantilor companiei de consultanta, “anul 2019 va marca accentuarea unui caracter dual al acestei piete. Remarcam deopotriva caracteristicile unei piete emergente, in plina dezvoltare a serviciilor medicale: dorinta tot mai mare a angajatorilor care doresc sa includa asigurarile de sanatate in pachetele de beneficii se intalneste cu apetitul asiguratorilor pentru cota de piata.”

Romania, o piata matura a serviciilor medicale private 

De asemenea, studiul citeaza si faptul ca, o caracteristica pe care o intalnim in piete deja mature este prezenta si in Romania: asiguratorii si angajatorii care au implementat programe de beneficii fundamentate pe asigurari de sanitate. Astfel, cauta solutii pentru pastrarea sub control a costurilor si pentru optimizarea consumului de servicii acoperite de asigurarile medicale.

In 2019, conform acestui studiu, in Romania, acest caracter dual al pietei se va accentua, in acest an, in contextul cresterii apetitului pentru asigurari private dar si tinand cont de inflatia medicala in crestere. Tocmai aceste lucruri accentueaza rolul consultantei atat in implementarea initiala programelor de beneficii dar si in optimizarea acestora post implementare.

La nivel global, tendintele identificate in 2018 si schimbarea ce le caracterizeaza in 2019, sunt:

Inteligenta Artificiala transforma relatia medic-pacient

  • Tendinta 2018: Dezvoltarea inteligentei artificiale (AI) si evolutia tehnologica in domenii precum radiologia, monitorizarea pacientilor, inovarea in descoperirea de noi tipuri de medicamente alaturi de testarea in genetica, robotica si realitate virtuala.
  • Tendinta 2019: Ne asteptam la mai multe transformari urmare a interactiunii combinate digital+uman. Dezvoltarea inteligentei artificiale va redefini relatia medic-pacient.

Implementarea unor noi solutii de gestionare a informatiilor medicale

  • Tendinta 2018: 47% dintre asiguratori indicau, la nivel global, sistemele de analiza a datelor ca fiind prioritate strategica. Cu toate acestea, reglementarile in materia modului de utilizare a datelor cat si absenta datelor de calitate, la nivel global, reprezinta provocari majore in analiza informatiilor medicale.
  • Tendinta 2019: Ne asteptam ca asiguratorii si alti furnizori sa apara cu solutii inovative si noi alternative in zona analizei informatiilor medicale.

Fa-ti cont pe platforma Medijobs si preia controlul drumului tau in cariera medicala.

Inflatia medicala este in crestere

  • Tendinta 2018: valoarea medie a inflatiei medicale, la nivel global, a fost de 9,1% in anul 2018. Nivelul consemnat depaseste de 3 ori rata inflatiei economice. Cel mai mare impact in cresterea inflatiei medicale l-au avut, in 2018, medicamentele pentru tratarea migrenelor, tratamentul afectiunilor canceroase si al bolilor autoimune.
  • Tendinta 2019: 50% dintre asiguratori se asteapta ca rata inflatiei medicale sa creasca si in acest an.

Sanatatea mintala devine o problema serioasa

  • Tendinta 2018: tot mai multi specialisti recunosc faptul ca sanatatea mintala se coreleaza cu alte aspecte ale sanatatii; societatea si autoritatile recunosc tot mai mult importanta prevenirii si tratarii problemelor de sanatate mintala.
  • Tendinta 2019: Ne asteptam ca solutiile digitale sa reduca barierele in aceasta zona (prin comportamentul digital cognitive sau terapia sub forma e-terapiei).

Beneficiile: accent pe personalizare si digitalizare

  • Tendinta 2018: Angajatii asteapta beneficii personalizate, sprijin in orice moment, iar companiile care au o abordare bazata pe evolutia tehnologica si inovatie reuseasca sa implementeze cu succes programe de well-being, iar efectul lor sa fie maxim.
  • Tendinta 2019: Asistam la integrarea mai multor platforme ale furnizorilor de servicii pentru a oferi servicii personalizate, digitale si, mai ales, flexibile, atat pentru angajati cat si pentru familiile acestora.

Cauta aici toate joburile disponibile in acest moment pe platforma Medijobs

Despre Autor

Magda Purice

Sunt acel gen de om care scrie cu dorul de a fi asistent medical macar pentru o zi iar cand vine ziua aceea, ar face orice sa se intoarca la masa de scris. Educata ca jurnalist, instruita ca asistent medical, sunt mereu in preajma cuvintelor si a oamenilor.

Facebook Comment