INTERVIU Dr. James Andrews, chirurg ortoped: „Pentru a ajuta medicina sportivă este necesară educația atleților și a antrenorilor”

INTERVIU Dr. James Andrews, chirurg ortoped: „Pentru a ajuta medicina sportivă este necesară educația atleților și a antrenorilor”

Dr. James Andrews este cel mai renumit chirurg american printre personalitățile lumii sportive. Acesta a tratat numeroși sportivi de top, cum ar fi Michael Jordan, Tom Brady, Adrian Peterson, Albert Pujols, Robert Griffin III, Jack Nicklaus și mulți alții. 

Popularitatea remarcabilă a dr. Andrews în rândul sportivilor de prim nivel a început să fie remarcată din anul 1985, când chirurgul a performat o operație artroscopică complexă asupra lui Roger Clemens, care ocupa poziția de aruncător la vremea respectivă. După succesul operației, Clemens a declarat public faptul că doctorul Andrews i-a salvat cariera, ajungând să îl recomande oricărui sportiv necesita îngrijiri.

Despre succesul personal

Întrebat despre succesul carierei sale, Dr. James Andrews afirmă: „Niciodată nu m-am considerat a fi mai mult decât un simplu chirurg ortoped care este interesat și specializat pe accidentările produse în lumea sportului. Cele două lucruri care mi-au asigurat succesul în carieră au fost accesibilitatea și comunicarea. De regulă, atunci când un sportiv sună, pur și simplu răspund la telefon și îi spun să vină la cabinet.” În prezent, majoritatea sportivilor renumiți dețin numărul doctorului, deși nu au avut accidentări.

La momentul acordării interviului, Andrews a menționat chiar ultimul său pacient: „Astăzi m-a contactat un jucător de baschet profesionist din Belgia, care a avut o accidentare serioasă la nivelul genunchiului. I-am spus să vină luni la cabinet și ne vom ocupa de el cu mare drag. Dacă vrei să ai succes, trebuie să faci asta, un criteriu important fiind accesibilitatea. Totul începe cu răspunsul tuturor apelurilor primite. Chiar dacă nu poți să faci întotdeauna asta, trebuie să îți dai silința să vorbești cu toți pacienții într-un timp rezonabil, întrucât de ei depinde viitorul tău.”

Cum este o zi obișnuită din viața dr. James Andrews?

„O zi din viața mea nu este chiar atât de complicată pe cât crede lumea. În prezent, realizez jumătate din numărul de operații pe care le-aș fi făcut în urmă cu trei sau patru ani. După ce m-am mutat în Pensacola, mi-am gestionat programul spitalicesc astfel încât să se potrivească vârstei mele înaintate, în termeni de câte cazuri complexe pot rezolva într-o săptămână. Practic, mi-am înjumătățit activitatea profesională. 

Totuși, făcând această reducere, lucrurile tind să devină mai complicate – am renunțat la afecțiunile mai ușoare de care m-aș putea ocupa și am început să preiau cazuri mai grele. De regulă, mă ocup în mare de atleți și sportivi de performanță, nu de pacienții mai în vârstă cu probleme, mai ales că am alte cadre medicale ce se ocupă de aceste sarcini. Lumea atleților este mult mai dificilă, fiind o provocare.”

Care sunt cele mai mari dificultăți întâmpinate în tratarea atleților?

Pe baza afirmației făcute anterior, conform căreia lumea atleților este mult mai dificilă, dr. James Andrews a fost rugat să detalieze dificultățile întâmpinate în tratarea sportivilor de performanță: „Cu sportivii care încă sunt în cursul desfășurării studiilor lucrurile sunt mai complicate – ei trebuie să ia în calcul școala, antrenamentele, doctorii, antrenorii, asigurările sportive și multe altele. Mulți copii talentați la sport trăiesc cu impresia că a ajunge să faci performanță este foarte ușor, dar nu realizează nici măcar 1% din ceea ce însemană asta. 

Când vine vorba despre atleți care deja au depășit acest stadiu și fac performanță, lucrurile sunt și mai complicate deoarece pe lângă elementele enumerate mai înainte, se adaugă presiunea carierei sportivului, dar și presa, care poate fi extrem de dificilă uneori. Presa nu conștientizează multe dintre legile HIPPA cărora trebuie să se supună cadrele medicale, mai ales despre confidențialitatea doctor-pacient. Dacă nu gestionezi cum trebuie declarațiile oferite presei, atât tu, în calitate de doctor îți poți pierde dreptul de a profesa, dar și cariera pacientului tău poate avea de suferit.”

Există tensiuni între dr Andrews și medicul echipei/sportivului?

„Ei bine, medicul echipei are întotdeauna ultimul cuvânt. Acum, dacă eu operez pacientul și nu medicul echipei, atunci eu am prioritate. Totuși, dacă medicul echipei tratează pacientul și nu este de acord ca acesta să își reia activitatea sportivă, dar alt doctor este de părere că poate, acest lucru nu înseamnă nimic. 

De cealaltă parte, dacă eu am executat operația și sunt de părere că trebuie să mai rămâne în convalescență, iar doctorul echipei este de părere că se poate întoarce pe teren, pacientul este responsabilitatea mea și eu am ultima decizie. Este o lume complicată, iar în concluzie, cine a efectuat prima operație sau prima consultație are întâietate – dacă doctorul echipei a fost primul, iar eu sunt opinia secundară, el are ultimul cuvânt.”

Care este cea mai remarcabilă revenire a unui pacient?

„Un caz despre care am permisiunea să vă povestesc este cel al lui Drew Brees, care a avut parte de cea mai fascinantă recuperare de care m-am ocupat. Toate aspectele indicau o accidentare la umăr care avea să îi încheie cariera. Totuși, acesta a avut o etică a muncii foarte bine pusă la punct și a fost atât de bine tratat de colegul meu kinetoterapeut  Kevin Wilk, în Birmingham, pe o perioadă de 4 luni, încât într-un fel sau altul a reușit să se refacă în cele din urmă. Totul i se datorează datorat atletului și al kinetoterapeutului, nu al consultațiilor oferite de mine. A fost o revenire incredibilă.

Au existat și eșecuri în cariera lui Andrews?

„De obicei, principalele rezultate pe care mi le amintesc sunt cele proaste, mai ales dacă mă gândesc la acei jucători care nu au parte de o revenire precum cea a lui Wilk. M-am ocupat de un jucător profesionist de baseball, pe care l-am operat de 3 ori – o dată la nivelul umărului și de două ori la nivelul cotului și tot nu s-a recuperat suficient de bine încât să revină în lumea sportului. Acest gen de cazuri rămân cu tine toată viața. Mă trezesc la ora 6, luni dimineață, după weekend și încep să mă gândesc la pacienții care au probleme. Numesc această activitate lista mea de griji!”

Medicina sportivă și descoperirile făcute

„Cea mai mare inovație din medicina sportivă din ultimii 40 de ani a fost artroscopul. De atunci tot așteptăm ceva nou, dar nu pare să mai apară. Personal, prevăd o inovație în domeniul biologiei, în ceea ce privește tratarea cu ajutorul celulelor stem. Cândva, în viitor, ar trebui să fim capabili să producem o bucată de ligament sau o grefă printr-o inginerie a țesuturilor, să îl scoți dintr-un recipient steril din dulap și să îl montezi la genunchi pentru a salva o carieră.”

Citeste si INTERVIU dr. Andrei Popescu, medic ortoped, supraspecializat in chirurgia umarului

Accidentările provocate în sporturi

Luând contact cu sportivi din variate domenii, dr. James Andrews a fost întrebat care este cel mai agresiv sport și care produce cele mai mari daune atleților, dar și care ar fi sfaturile acestuia. „Fotbalul american are cea mai mare rată în ceea ce privește accidentările sportivilor, în timp ce poziția de cel mai sigur sport este ocupată de golf. Problema cu lumea sportului și cu accidentările produse este simplă – avem nevoie de o educație mai eficientă pentru prevenirea accidentărilor, astfel încât să se minimizeze necesitatea vizitelor la cabinetele medicale. 

De asemenea, trebuie efectuate probe eliminatorii astfel încât cei ce nu sunt suficient de pregătiți, talentați sau atenți să nu poată practica un sport ce îi poate răni. Trebuie educație în ceea ce privește antrenamentele epuizante executate la temperaturi ridicate sau foarte scăzute, planurile pentru situațiile de urgență, indiferent de sportul practicat sau de gradul de pregătire al sportivilor, amubulanțe special pregătite pentru toate terenurile de sport, stadioanele și sălile de antrenamente sau orice alt spațiu unde se pot desfășura antrenamente. 

Aceste probleme încep de la vârste fragede, chiar de la antrenamentele efectuate la orele de sport din școala generală, iar copiii învățați într-un anumit fel la acele vârste, vor păstra obiceiurile și stilul de joacă și antrenament pe tot parcursul carierei. Pentru a ajuta medicina sportiva este necesară educația atleților și a antrenorilor, elemente ce ar trebui să fie automate pentru societatea sofisticată și educată în care trăim, dar nu sunt.”

Citeste si INTERVIU doctor Valentina Contanu, medic specialist ortopedie pediatrica.

Despre Autor

Clara Mironescu

Specialist in comunicare in functia de redactor online, cu o fire pozitiva si plina de viata, care adora sa se exprime in scris. Cele mai eficiente calitati dobandite in urma profesarii ca redactor online sunt cele de organizare eficienta a timpului si exersarea permanenta a imaginatiei si a creativitatii.

Facebook Comment