INTERVIU Madalina Ciuhodaru, medic primar obstetrica-ginecologie: Mamele sunt mai compliante, pline de imaginatie, surse nesfarsite de resurse si gasesc intotdeauna cele mai diverse solutii.

INTERVIU Madalina Ciuhodaru, medic primar obstetrica-ginecologie: Mamele sunt mai compliante, pline de imaginatie, surse nesfarsite de resurse si gasesc intotdeauna cele mai diverse solutii.

Madalina Ciuhodaru este medic primar obstetrica-ginecologie, doctor in medicina si asistent-universitar si un om minunat, care isi iubeste meseria, pe care continua sa o practice in Romania din respect si dragoste pentru femeile romance si pentru munca mentorilor sai. Dar, mai presus de toate, este mama, motiv pentru care crede in treburile bine facute. Tatal ei, la randul sau medic, a fost principalul factor motivator pentru meseria aleasa, crescand inconjurata de medici si de povesti frumoase. Considera ca in Romania cea mai mare provocare o constituie lipsa crasa a educatiei pentru sanatate si faptul ca ne luptam si cu tot felul de informatii de proasta factura via Internet. Ne luptam si cu frica si cu rusinea de a merge la controlul anual periodic, motiv pentru care unul din scopurile sale asumate este acela de a informa corect. Despre meseria sa spune ca este cea mai frumoasa din lume, cea de a da viata si de a fi incojurata de bebelusi si mame, adevaratele eroine. Recomanda medicilor aflati la inceput de drum sa munceasca si sa se pregateasca continuu, deoarece performanta nu se obtine prin stagnare.

1. Care a fost motivatia ta de a-ti alege meseria de ginecolog-obstetrician?

Eu m-am nascut si am crescut intr-o casa care “respira” medicina si respect pentru femei. Tatal meu era obstetrician si fusese crescut de o mama singura, bunica mea era vaduva de razboi si profesoara de biologie la Liceul de Baieti “Colegiul Ferdinand” din Bacau. Tata alesese obstetrica deoarece de mic invatase sa deseneze pe atlasele de anatomie ale matusii lui, sora bunicii mele si ea medic ginecolog. M-a impresionat mult felul in care se dedica meseriei si mi-au ramas in minte multe dintre povestile lui despre cazuri, povesti pe care le aducea acasa intr-o vreme in care a fi ginecolog echivala cu a face parte aproape dintr-o miscare de rezistenta.

2. Consideri ca este o meserie mai usor de practicat mai usor pentru barbati sau pentru femei?

Se presupune – cel putin teoretic- ca pentru partea chirurgicala, practicienii de sex masculin ar fi mai potriviti, dar din experienta mea personala (si studiile o confirma) chirurgii de sex feminin sunt cel putin la fel de atenti si de performanti. Tot printre ” miturile” acceptate ale acestei specialitati este si acela ca pacientele se indreapta mai usor catre un ginecolog femeie, mai ales privind partea de obstetrica. Eu cred ca femeile sunt probabil mai empatice, intelegand mai bine transformarile specifice ale organismului feminin – explicatia aceasta stand si in faptul ca meseria noastra figureaza in subconstientul colectiv sub termenul de “moasa”. Cu toate acestea, sa stiti ca uneori ginecologii barbati sunt de multe ori mai complianti decat cei femei si nu cred ca trebuie sa avem o atitudine “sexista” in aceasta privinta.

3. Care consideri ca sunt principalele provocari pe care le presupune meseria ta? Cum le depasesti?

Referitor la practica zilnica a obstetricii-ginecologiei, in Romania cred ca cea mai mare provocare o constituie lipsa crasa a educatiei pentru sanatate si faptul ca ne luptam (pe langa deficientele economice si organizatorice ale unui sistem medical rigid) si cu tot felul de informatii de proasta factura via Internet. Ne luptam si cu frica si cu rusinea de a merge la controlul anual periodic. Ne luptam cu generatii intregi care nu par a intelege ca este mai usor sa previi decat sa tratezi. Eu personal incerc sa ma implic, impreuna cu colaboratorii mei, in numeroase campanii de educare sperand ca macar asa in urma noastra sa ramana putin mai bine pentru sanatatea femeii.

4. In calitate de pacient cum te poti caracteriza? Respecti controalele si analizele de rutina anuale?

Aceasta este o intrebare – capacana, nu? Sigur ca da, respect controalele anuale deoarece sunt convinsa de importanta acestora. Desi intotdeauna este loc de mai bine privind starea noastra de sanatate, trebuie sa fim un exemplu pentru paciente, nu?

5. Care este secretul in oranizarea zilnica, mai ales ca esti si mama?

Disciplina. Disciplina este secretul programului meu zilnic. Si atunci cand nu imi iese o doza mare de umor. Se zice ca daca vrei sa vezi o treaba bine facuta sa o dai unei mame sa o faca. Mamele sunt mai compliante, pline de imaginatie, surse nesfarsite de resurse si gasesc intotdeauna cele mai diverse solutii.

6. Investesti mult in dezvoltarea profesionala si urmaresti toate noutatile medicale. Care sunt sursele tale de informare si cum ti le stabilesti?

Fiind membra unui grup profesional si cadru universitar am mare nevoie de informatii de ultima ora, de o inalta tinuta medicala. Desigur ca am surse medicale preferate, precum cele ale editurilor medicale si britanice de specialitate, dar modul in care le aleg este in functie de calitatea si acuratetea informatiei medicale demonstrate prin studii clinice pertinente.

7. Ai luat contact si cu sisteme medicale straine? Ce te-a determinat sa ramai in Romania? Ce planuri profesionale ti-ai dori sa se indeplineasca?

Sigur ca am cochetat si eu, ca si multi dintre colegii mei, cu ideea plecarii. Dar la fel cum am dorit sa practic meseria aceasta din respect si dragoste pentru femeile din Romania tot astfel m-am simtit oarecum obligata sa continui munca mentorilor mei. Ce ne-am face daca toata lumea ar pleca? Intr-o tara in care sanatatea femeii este prost evaluata, am inca indoctrinata o samanta a responsabilitatii si imi este greu sa imi imaginez o Romanie depopulata. Consider ca misiunea noastra ca si intelectuali si, in special, ca medici este sa implementam ceea ce invatam in alta parte. Si este nevoie de atatea! Nu as putea pleca niciodata fara garantia pe care nu cred sa o am vreodata ca lucrurile in lumea mea vor ramane mai bine. In mod cert acum nu sunt bine. Acest fapt subliniaza doar necesitatea implicarii intregului sistem medical in politici coerente si fezabile de sanatatea femeii.

8. Povesteste-ne o amintire placuta legata de o pacienta.

Am multe paciente si deci mii de amintiri placute. Cred ca fiecare dintre noi alege medicina pentru a imbunatati starea de sanatate a celor de langa noi aflati in cele mai vulnerabile momente ale vietii. Pentru mine este si mai usor deoarece am cea mai frumoasa meserie din lume, cea de a da viata si sunt incojurata de bebelusi si mame, adevaratele eroine.

9. Dar cea mai mare satisfactie profesionala?

Fiecare etapa a dezvoltarii mele profesionale este insotita de o noua satisfactie. Fiecare caz operat si fiecare lucrare stiintifica ma bucura deoarece reprezinta cote ale valorii muncii mele.

10. Cum te relaxezi si cum iti petreci timpul liber? Care sunt cartile tale preferate?

Timpul petrecut impreuna cu copiii mei este adevarata mea sursa de relaxare si in timpul in care imi mai ramane imi place sa il petrec in natura, sa inot sau sa practic yoga. Mie imi plac autorii clasici si dintre acestia, cartea mea preferata este de moda veche “Pustietate in floare”, de John Galsworthy. Citesc tot timpul tot felul de literatura, dar aceasta este cartea mea preferata.

11. Ce ti-ai dori sa schimbi in sistemul nostru medical daca ar sta in puterea ta?

In primul rand consider absolut necesara o politica activa de educare a populatiei privitoare la starea de sanatate, iar in al doilea rand, comportamentul cadrelor medicale vis a vis de pacientul aflat in suferinta si in mod special fata de femeia gravida.

12. Ce sfaturi ai pentru medicii ginecologi aflati la inceput de drum?

Sa munceasca. Sa munceasca si sa se pregateasca continuu deoarece performanta nu se obtine prin stagnare.

13. Pentru ca suntem in luna martie si sarbatorim femeile, ofera-le, te rog, doamnelor si domnisoarelor cateva sfaturi pe care le consideri de baza.

Intr-adevar este luna martie, luna care ar trebui dedicata in special sanatatii femeii, moment in care doamnele si domnisoarele trebuie sa inteleaga ca a merge regulat la un consult ginecologic este nu doar o obligatie fata de ele insele, ci si manifestarea griji si responsabilitatii fata de intreaga familie. De aceea, ele sunt asteptate in cabinetele de specialitate pentru indrumari concrete si exacte si nu trebuie sa se sfiasca in a cere si o a doua parere. O primavara frumoasa este o primavara sanatoasa!

 

Daca doresti sa fii la curent cu oferte de cariera, dar si cu noutatile din domeniul medical, creeaza un cont gratuit pe MEDIjobs aici.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment