INTERVIU dr. Konstantinos Pantos, medic primar obstetrica-ginecologie, specialist in tratamentul infertilitatii: „Specializarea este un aspect, iar informarea continua altul“

INTERVIU dr. Konstantinos Pantos, medic primar obstetrica-ginecologie, specialist in tratamentul infertilitatii: „Specializarea este un aspect, iar informarea continua altul“

Doctor Konstantinos Pantos este un medic mai mult decat implicat in profesia sa, drept dovada fiind clinica pe care a fondat-o din dorinta de a ajuta si numarul impresionant de nasteri obtinute prin tratamente de infertilitate (30 000), la randul sau fiind tata de opt copii. 

Pentru ca domeniul fertilizarii in vitro este in continua schimbare, considera ca este oportuna o informare permanenta din partea medicilor, crezand in abordare personalizata pentru fiecare cuplu in parte. De asemenea, si-ar dori sa existe mai multe campanii de informare care sa atraga atentia asupra problemelor reale ce pot conduce la infertilitate. 

Recunoaste ca motivatia sa a fost dintotdeauna aceea de a ajuta cuplurile sa se bucure de dreptul de a avea un copil. Cea mai dificila interventie o considera pe cea care a implicat folosirea drept surogat a unei bunici in varsta de 67 de ani.  

1. Sunteti pionier in multe aspecte ce tin de infertilitate. Care sunt principalele provocari cu care va confruntati zilnic?

Principalele provocari constau in faptul ca vedem tot mai multe femei de peste 40 de ani cu probleme de fertilitate pentru ca pun pe primul plan cariera profesionala, dupa educatie. Atunci cand ajung la aceasta varsta decid ca isi doresc copii. Insa natura nu le permite sa aiba un copil. Asa ca nevoia unei campanii de informare, in special destinata femeilor cu aspiratii profesionale pe primul plan, care sa transmita femeilor sa puna bazele unei familii din timp, inainte de a deveni imposibil.

2. Ce va determina sa continuati lupta cu infertilitatea? Ce va inspira?

Motivatia mea a fost dintotdeauna aceea de a ajuta cuplurile sa se bucure de dreptul de a avea un copil. Este un drept de care au fost private din diverse motive, iar eu alaturi de echipa mea incercam sa il oferim. Si, cred ca reusim sa facem asta intr-un mod extrem de eficace.

3. Care este cel mai important lucru pe care ar trebui sa il cunoasca un cuplu care se confrunta cu infertilitatea?

Cel mai important lucru este ca sunt oameni de stiinta alaturi de ei si ca exista o multime de metode pe care le putem aplica, personalizate in functie de nevoile lor. Si putem obtine sarcina intr-un mod facil, iar tratamentele de infertilitate nu au granite – colaboram cu medici colegi din Romania.

4. Cat de mult investiti in echipament si dezvoltare profesionala a echipei?

Trebuie sa avem tehnologie de ultima ora in Genenis Atena si embriologi care sunt la curent cu ultimele inovatii care pot fi aplicate si trebuie sa venim in intampinarea cuplurilor cu cele mai usoare si prietenoase metode de a obtine o sarcina. 

5. Organizati de asemenea cursuri pentru angajati. Ce va doriti de la echipa medicala?

Echipa medicala trebuie sa informeze cuplurile si sa aplice tehnologia medicala in cele mai simple si personalizate modalitati pentru fiecare cuplu.

6. Cati ani de specializare medicala considerati necesari pentru a obtine o specilizare in infertilitate?

Specializarea este un aspect, iar informarea continua altul. Medicii specialisti trebuie sa ramana informati intreaga viata cu privire la ultimele descoperiri deoarece fertilizarea in vitro este o stiinta cu dezvoltare continua si noi metode apar in vietile noastre.

7. Ati incercat vreo abordare neconventionala pentru pacientii dumneavoastra?

Incercam intotdeauna sa individualizam abordarea medicala pentru fiecare cuplu cu probleme. Nu putem sa ii punem pe toti laolalta, nu putem sa ii tratam la fel. Ii tratam in functie de istoric medical, de nevoi, de probleme. Luam intotdeauna in considerare ce isi doreste pacientul, atata timp cat este dreptul lor sa stie si sa aleaga. Atata timp cat cunoaste procentele, ratele de obtinere a sarcinii si metodele cele mai bune sau cele mai putin potrivite, poate decide impreuna cu medicul.

8. Care considerati ca a fost cea mai dificila interventie medicala din cariera dumneavoastra?

In urma cu aproximativ trei ani, o doamna de 67 de ani a nascut in Grecia. Este o bunica care si-a adus pe lume nepotul. Cuplul nu putea sa aiba copil din cauza unui cancer la nivelul uterului, asa ca au avut nevoie de surogat si au ales-o in acest sens pe bunica. Asa ca dupa ce am facut o multime de investigatii medicale, am decis ca poate merge mai departe. A primit un ordin judecatoresc si apoi am tratat-o. In fiecare zi ne gandeam la ea si o tratam, stiind ca este o noua frontiera pentru noi pe care trebuia sa o depasim, dorindu-ne sa nu ii compromitem sanatatea. Si din fericire ea a reusit sa ajunga cu sarcina pana la varsta de 8 luni gestationale si si-a adus pe lume nepotul.

9. Care este cea mai des intalnita intrebare primita de la pacienti?

Care este problema? De ce nu raman insarcinata? De aceea trebuie sa le spunem, sa le aratam, sa ii informam, sa facem testele necesare si vrem sa ne asiguram ca exista si o compatibilitate psihologica in cuplu – nu lasam cuplul sa aiba un copil daca consideram ca sunt sanse sa divorteze din diverse motive.

10. Sunteti atasat de familie. Cum se impaca cariera cu viata de familie?

Acesta este un mesaj pe care il avem pentru toata lumea, ca isi pot crea o familie si o cariera in acelasi timp. Eu am opt copii, iar asta nu m-a impiedicat sa imi desfasor activitatea profesionala. Sotia mea este avocat, are grija de aspectele legale ale companiei, dar si de copii. Asa ca suntem foarte fericiti.

11. Care credeti ca este cel mai important lucru pe care l-ati invatat in cariera dumneavoastra?

Cel mai important este sa asculti femeia, cuplul si sa eliminam lipsa de informatie din societate, despre care incerc sa atrag atentia factorilor de decizie pentru a desfasura campanii de sensibilizare a populatiei. Consider ca exista o nevoie reala pentru acest lucru in Grecia, dar si in Romania.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment