Interviu Dr. Alin Popescu, Centrul de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție

Interviu Dr. Alin Popescu, Centrul de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție

Centrul de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție oferă burse în valoare de 150.000 de lei pentru cercetarea efectelor consumului moderat de bere în raport cu sănătatea. Programul se adresează cadrelor medicale și studenților, iar perioada de depunere a proiectelor este deschisă până pe 30 aprilie 2019. Detalii pot fi accesate aici: http://www.beresanatatenutritie.ro/burse-de-cercetare/

Am stat de vorbă cu dr. Alin Popescu, Secretar General al Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție.

1.Povestiți-ne pe scurt, vă rog, despre implicarea dumneavoastră în Centrul de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție. Când ați început activitatea dumneavoastră la Centru și cum vă implicați în programul care acordă anual bursele de studii?

Centrul de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție este un proiect independent, pe care l-am înființat la sfârșitul anului 2011, alături de colegele mele, dr. Corina Zugravu și dr. Mihaela Begea. În calitatea mea de medic primar și consultant în probleme de nutriție, mă bucur să contribui ca Secretar General la obiectivele pe care Centrul și le-a asumat, acelea de a investiga efectele consumului moderat de bere asupra organismului uman prin derularea de studii științifice și de a disemina informațiile obținute în rândul comunităților medicale și a publicului larg.       

De ce am ales berea ca obiect de studiu și de ce i-am dedicat un centru de studii? Câțiva factori au reușit să conducă la punerea în practică a acestui proiect și la alegerea obiectului de studiu, factori care au ținut în primul rând de perspectivele diverse pe care fiecare dintre cei trei membri fondatori le are, de la calitatea de profesionist în domeniul medical, universitar sau al cercetării, la cea de simpli consumatori. În primul rând, nevoia de a îmbogăți resursele disponibile cu privire la starea de sănătate a organismului uman, dar și a ariilor de cercetare, iar în al doilea rând dorința de a facilita accesul la finanțări pentru a pune în practică proiecte de cercetare interesante.     

Iar în ceea ce privește modul de realizare a studiilor, facem apel la persoanele pasionate de cercetare, care își doresc să aprofundeze acest domeniu, pentru a-și pune în practică ideile și  a accesa finanțarea pe care noi o punem la dispoziție.

2.Care sunt noutățile pe care le aduce programul de burse de anul acesta față de edițiile anterioare?

Cu fiecare ediție a programului de burse urmărim să descoperim noi rute de cercetare în acest domeniu extrem de ofertant pe care ni-l pune la dispoziție berea, cu același entuziasm cu care anunțam prima ediție a burselor. Lista de subiecte de cercetare este una deschisă, iar rutele de investigat și ideile pe tema efectelor consumului moderat de bere în raport cu sănătatea sunt nenumărate. Noutatea fiecărei ediții vine tocmai din potențialul direcției de cercetare alese de fiecare aplicant.  

Drept dovadă, până în prezent, cele cinci studii realizate sub umbrela Centrului au abordat teme diverse: rolul consumului moderat de bere asupra memoriei autobiografice investigat cu ajutorul neuroimagisticii; parametrii somatici caracteristici statusului ponderal și consumul de bere în România; consumul moderat de bere și ameliorarea simptomelor asociate perioadei post-menopauză; evaluarea efectului consumului de bere asupra hemostazei la subiecți sănătoși și influența consumului moderat de bere asupra unor markeri ai stresului oxidativ.  

Ne bucurăm că deja am reușit să acumulăm o experiență relevantă în ceea ce privește impactul pe care stilul nostru de viață și alegerile alimentare pe care le facem le au asupra sănătății și ne propunem ca fiecare proiect pe care îl vom implementa sa ofere informații relevante și necesare atât pentru comunitățile medicale cât și pentru publicul larg.

3.În afară de finanțare, mai există și alte beneficii pe care programul le oferă aplicanților?

Scopul suprem al demersului nostru este să încurajăm pasiunea pentru cercetare. În afara bugetului de 150.000 de lei pe care îl punem la dispoziția tinerilor cercetători, ne dorim să sprijinim îmbogățirea resurselor științifice de specialitate. Facilităm interacțiunea dintre cei interesați să finanțeze studii despre efectele consumului moderat de bere asupra organismului uman și pe cei care au competențele de cercetare necesare să dezvolte astfel de studii.

4.Ce planuri de viitor are echipa Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție? Ne așteptăm să continuați programul de burse?

Sigur că da, sprijinul acordat mediului academic și tinerilor care își doresc să se dezvolte în zona cercetării științifice prin programul de burse a devenit deja o tradiție pentru noi. Pentru a fi eligibile, studiile trebuie să aibă caracter de noutate și originalitate. De aceea, ne propunem ca, la fel ca până acum, fiecare studiu abordat să genereze un interes crescut și să contribuim activ la îmbogățirea resurselor științifice de specialitate cu studii realizate de tineri cercetători din țara noastră. Din dorința de a impulsiona domeniul cercetării din țara noastră, vom continua să susținem descoperirea și oferirea de informații cu caracter de noutate despre efectele consumului moderat de bere asupra organismului uman.


Daca doresti sa fii la curent cu oferte de cariera, dar si cu noutatile din domeniul medical, creeaza un cont gratuit pe MEDIjobs aici.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment