INTERVIU Denisa Radu: “un spatiu viu colorat si care ne transmite speranta ne influenteaza pozitiv starea de spirit, iar in cazul spitalelor, ne dorim ca putina culoare sa schimbe si atitudinea fata de situatia medicala in care se afla cei care trec pragul spitalului.”

INTERVIU Denisa Radu: “un spatiu viu colorat si care ne transmite speranta ne influenteaza pozitiv starea de spirit, iar in cazul spitalelor, ne dorim ca putina culoare sa schimbe si atitudinea fata de situatia medicala in care se afla cei care trec pragul spitalului.”

Interviu #spitalecolor

1.Initiativa #spitalecolor a devenit o intreaga comunitate formata din oameni faini si creativi, are propria pagina sa de Facebook si, in curand, propria identitate vizuala. Care este scopul acestei campanii?

Scopul campaniei Spitale Color este de a aduce putina culoare si speranta in spitalele de stat din Romania. Am pornit inițiativa cu convingerea ca mediul in care stam nu numai ca ne influenteaza starea, dar ne-o poate schimba (in bine sau in rau – in functie de context). Primul pas al proiectului consta in donarea de tablouri pentru holurile și salile de asteptare din spitale pentru a schimba, macar putin, starea si atmosfera asteptarii sau plimbarilor pe holurile spitalelor cand esti internat. Proiectul isi propune sa asigure celor care trec pragul unui spital un mediu mai prietenos, mai colorat, care sa le dea speranta ca vor fi bine.

2.Cum credeti ca tablourile vor influenta experienta pacientilor internati in incinta spitalelor?  

Sunt multe studii si dezbateri pe tema artei, si a picturii in speta, care are un rol terapeutic, dar nu as fi in masura sa vorbesc despre asta. Cred, in schimb, ca un spatiu viu colorat si care ne transmite speranta ne influențeaza, pozitiv, starea de spirit, iar in cazul spitalelor, ne dorim ca putina culoare sa schimbe si atitudinea fata de situatia medicala in care se afla cei care trec pragul spitalului. M-am bucurat tare mult de raspunsul si deschiderea primelor 11 spitale din proiect, iar declaratiile managerilor de spital mi-au confirmat ca e nevoie de culoare si speranta in spitale. Cred ca urmatoarele franturi din declaratiile managerilor spitalelor care au intrat in proiect raspund mai bine decat as putea eu la intrebarea aceasta.

Prin acest proiect sunt convins ca veti aduce un plus de culoare si un strop de optimism pacientilor internati in spital.” – a declarat Claudiu Damian –  Manager, Spitalul Judetean de Urgenta Buzau. Pentru managerul Spitalului Orasenesc Buhusi campania #SpitaleColor este ocazia de promova mediul spitalicesc drept un prieten al bolnavului. “Felicitari pentru acest proiect minunat de care poate beneficia si Spitalul Orasenesc Buhusi. Chiar ma gandeam cum mediul de spital sa fie, in masura in care poate, mai aproape de suferinta pacientilor. Doresc sa promovez mediul spitalicesc ca ,,prieten al pacientului”.  Proiectul dumneavoastra #SpitaleColor este un prim pas in promovarea acestui concept in spital”, a declarat Constantin Poiana, Managerul Spitalului Orasenesc Buhusi.

Daniela Braileanu, managerul Spitalul de Psihiatrie Sapunari, județul Calarasi considera ca proiectul #SpitaleColor reprezinta o sursa de inspiratie pentru ca si alti oameni sa faca lucruri frumoase pentru cei aflati in suferinta. “Cu bucurie am luat cunostinta de initiativa ”Spitale color” si am dorit sa ne alaturam acesteia. Ar insemna foarte mult pentru pacientii nostri sa poata beneficia de acest proiect. Va multumim pentru implicare, pentru respectul fata de spitale si pentru dragostea fata de oameni. Va dorim putere de munca pentru a ajuta pe cei aflati in suferinta si pentru a le alina sufletele si pentru a ne inspira si pe noi sa facem lucruri bune si frumoase in sprijinul celor care au atata nevoie de noi!”, a declarat managerul Spitalului de Psihiatrie Sapunari.

Initiativa dumneavoastra este minunata. Cred ca puteți contribui la calitatea vietii pacienților internați in spital. In cazul nostru,  bolnavii sunt pacienti adulți oncologici care au nevoie de ingrijiri paliative. Atunci cand iti traiesti ultimele luni sau saptamani de viata cred ca este important spatiul unde esti ingrijit, iar culorile din salon pot avea efect terapeutic.

Peisaje care sa aduca speranta, pace si o stare de liniste sunt importante. Sa ne imaginam ca ne-am trezi dimineata si in loc de pereti albi am vedea un peisaj cu o gradina de flori.  Ne-ar bucura sufletul!” a declarat Adriana Caruntu, director al Centrului de Ingrijiri Paliative Sfantul Nectarie din Bucuresti”.

Managerul Spitalului Orasenesc Negresti Oas, Ing.Diana Mitrut a declarat ca va incerca sa coopteze in acest proiect, pictorii din oras pentru a dona tablouri. “Vom discuta in acest sens cu Asociatia Artistilor Plastici din judet. Personal, consider ca astfel de initiative, incalzesc sufletul celor implicati, a celor care daruiesc cat si a celor care primesc. Destinatarul  final al acestei initiative este pacientul care, aflat intr-un spital, de multe ori nu are o stare de dispozitie prea buna, dar o pata de culoare, un tablou poate schimba aceasta dispozitie, contribuind si la un ambient placut.”, a declarat Managerul Spitalului Orasenesc Negresti Oas.

Mai mult decat confirmarea in declaratiile managerilor de spital, m-am bucurat tare mult sa aflu ca unul dintre spitalele din proiect chiar desfasoara proiecte de pictura in cadrul spitalului ca o forma de terapie pentru pacienti. “Ne bucuram sa fim parte din acest proiect si speram ca tablourile care vor ajunge la noi sa bucure pacientii, pe unii sa ii provoace a-și dezvolta in continuare aptitudinile si abilitatile de a picta, acest lucru intamplandu-se in prezent in spital.  Multi pacienti picteaza, fac grafica in cadrul atelierelor de pictura care se desfasoara la Stationarul de zi din cadrul Spitalului de Psihiatrie “Eftimie Diamandescu” Balaceanca. Ne incanta ideea de a colora peretii spitalului cu tablouri, arta are efect terapeutic, bucura privirea si sufletul.

Prin proiectul nostru  “POARTA SPRE CER” am sustinut pacientii sa picteze o parte din peretii spitalului, am organizat expozitii de grafica, desenul si pictura fiind folosite ca terapie ca pacientii sa se conecteze cu lumea, rezultatul fiind imbunatatirea starii psihice.” Declaratie Cristea Ovidiu Catalin, manager Spitalul de Psihiatrie “Eftimie Diamandescu” Balaceanca.

3.Cum s-a dezvoltat initiativa? Cum gasiti spitalele tocmai bune de colorat? Ati primit sustinere din partea lor?

Initiativa a fost comunicata exclusiv online, si mai specific, doar pe Facebook. La inceput, inițiativa n-a avut un nume. #SpitaleColor e numele pe care l-am preluat de la Razvan Nistor, unul dintre fostii mei studenti care a distribuit postare folosind acest hashtag. Si reacția lui Razvan Nistor nu a fost singura. Postarea in care anuntam donarea a 50 de tablouri realizate de liviart.ro a strans in cateva ore cateva sute de distribuiri si aprecieri din diferite colturi ale Romaniei. La numai cateva ore dupa ce am distribuit anuntul, am primit zeci de mesaje private de la fosti studenti, fosti colegi de facultate si persoane necunoscute care se ofereau sa ajute. Momentan exista o lista de 11 spitale unde avem in desfasurare discutii logistice pentru a decide numarul de tablouri pe care holurile si salile de asteptare le pot gazdui.

Spitalele tocmai bune de colorate ne-au contactat direct pe Facebook, fie pe pagina de Facebook Spitale Color, fie pe profilul meu personal. Am primit sustinere din partea spitalelor care si-au exprimat dorinta de a intra in proiect, sunt 2 spitale care au facut demersuri pentru a strange donatii de tablouri de la pictori din zona.

4.Primele 50 de tablouri pe care v-ati propus sa le donati catre spitale sunt pictate de LiviArt (liviart.ro). Pe viitor, pentru a face fata unor cereri mari, veti implica si alti artisti?

Intre timp, Liviart s-a hotarat sa doneze 180 de tablouri pentru a putea colora cat mai multe spitale. Totodata, s-au adunat aproximativ 50 de persoane inimoase care au donat tablouri pentru cauza. Majoritatea a donat tablouri realizate personal, dar am primit zilele trecute o intrebare care ne-a bucurat foarte tare. Cineva care a cumparat prin licitatie tablouri pictate de copii dintr-un centru de zi, ne-a spus ca doreste sa le doneze pentru cauza noastra.  Au fost persoane care ne-au intrebat daca ar putea cumpara tablouri de la Liviart.ro sau de la alti artisti care sa picteze pentru cauza. Proiectul creste frumos si bucuria mesajelor primite de la spitalele implicate pana acum este enorma, simtim ca facem ceva ce are un impact.

5.Primul anunt a captat interesul nu doar al spitalelor ci si al unui tanar olimpic din Vaslui care a fost diagnosticat cu sarcom. Pentru acesta a fost cerut un tablou pe care urma sa-l vanda la targul umanitar din 2-3 februarie 2019. Cum s-a dezvoltat aceasta poveste? Tanarul a primit tabloul? Doriti sa continuati sa ajutati printr-o astfel de modalitate?

Da, tabloul a fost donat si vandut in cadrul targului umanitar din 2-3 februarie. Rares a fost operat pe 3 aprilie la o clinica din Italia. Am aflat ca a iesit cu bine din operatie, speram sa primim numai vesti bune despre el. Povestea lui ne-a impresionat, iar daca putem ajuta si in acest mod, o vom face cu multa speranta.

6.Ce planuri aveti pe viitor pentru a dezvolta initiativa?

Pentru viitor ne dorim sa aducem culoarea și in saloanele in care stau pacientii internati. Pentru a putea face asta avem nevoie de fonduri sau donatii pentru inramarea tablourilor. Saloanele sunt igienizate cu o substanta care e coroziva inclusiv pentru fier, asa ca expunerea tablourilor pe panza tip canvas, fara protectie, ar insemna ca la prima igienizare aceste tablouri vor fi afectate (daca nu chiar distruse).

O alta actiune pe care ne gandim s-o aducem in spitale e reprezentata de o serie de ateliere de pictura pentru pacienti pe care Raluca Axinte, una dintre voluntarele noastre active si-a propus sa le organizeze. Ea spune ca a lucra cu culoarea, efectiv, iti schimba starea si gandurile. Terapia prin arta nu este un concept nou la nivel global, iar implementarea lui si in Romania va avea mari beneficii mai ales pentru imbunatatirea starii psihice a tuturor pacientilor, dar si pentru hranirea imaginatiei cu imagini pline de culoare si vitalitate. Raluca s-a alaturat, initial, cauzei prin donarea de tablouri pictate de ea, dar ulterior mi-a marturit ca terapia prin arta este ceea ce-si doreste sa faca cu adevarat si crede ca in spitale e cea mai mare nevoie de o astfel de terapie. Astfel, am avut deja o prima discutie in acest sens cu doamna Adriana Caruntu, director al Centrului de Ingrijiri Paliative Sfantul Nectarie din Bucuresti.

Daca doresti sa fii la curent cu oferte de cariera, dar si cu noutatile din domeniul medical, creeaza un cont gratuit pe MEDIjobs aici.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment