Interviu cu Colonel Prof. univ. dr Savu Bogdan – medic militar si medic de familie

Interviu cu Colonel Prof. univ. dr Savu Bogdan – medic militar si medic de familie

“Wherever the art of medicine is loved, there is also a love of humanity.”  – Hippocrates

In data de 25 septembrie, in cadrul Universitatii Nationale de Aparare “Carol I”, am avut onoarea sa asist la sustinerea publica a tezei de doctorat a colegei mele, Silvia Gligor (Spataru), teza care a avut ca subiect “Modelarea comportamentului individului si al grupului in situatie de criza prin mijloace de comunicare eficiente”.

O lucrare de doctorat exceptionala, apreciata atat de comisie cat si de audienta, care a scos la iveala munca de 5 ani a unui om care, sub privirile noastre emotionate, a primit titlul de Doctor.

“De azi suntem doi doctori in casa”, a scris distinsul doctor Bogdan Savu pe pagina sa de Facebook. Cu toate astea, “eu sunt cea care stie sa faca injectii”, a glumit, mai tarziu, doamna doctoranda.

L-am cunoscut pe domnul Colonel Prof. univ. dr Savu Bogdan intr-un moment important din viata lui si am avut placerea sa discutam despre cariera sa in domeniul medico-militar.

  1. Cum ati luat decizia sa deveniti medic militar?

Am ales medicina ca un afront. Eu as fi vrut sa urmez arhitectura, dar tatal meu s-a opus acestei idei spunand ca “toata viata o sa proiectez numai casa scarii”. Ulterior, lucrurile au evoluat catre placerea de a practica meseria de doctor.

  1. Cum se lucra in unitatile medicale?

In unitatile militare in care am lucrat, simteam ca suntem ca o mare familie. In acea vreme erau foarte multi oameni de care trebuia sa ai grija, cu resurse relativ putine.

Pe atunci armata era obligatorie, in unitate fiind cel putin 1500-1800 de soldati care puteau sa se imbolnaveasca. Erau epidemii de gripa, toxiinfectii alimentare, boala diareica acuta, boli care se puteau raspandi masiv. Una e cand ai de tratat 100 de oameni zilnic si alta este cand iti vin 30 de pacienti, pe zi, in cabinet. In plus, soldatii aveau un interval orar stabilit in care se puteau prezenta la consultatii.

Trebuia sa ai cunostinte in diferite domenii ale medicinei, inclusiv partea de profilaxie. Pe langa tratamentul propriu-zis al celor care s-au imbolnavit deja, trebuia sa eviti contactul acestora cu cei care erau sanatosi, sa-i izolezi de cei bolnavi. Sa identifici sursa de infectie – sa izolezi sursa de infectie. Era ca si cum acelasi om trebuia sa reprezinte si Sanepidul, si spitalul si policlinica si tot.

Erau si perioade in care trebuia sa stai doua saptamani in padure. Pentru un doctor pana in varsta de 30 de ani, cum aveam eu, nu era o problema sa faca lucrurile astea.

Am lucrat in unitati militare pana in anul 1999, cand am dat concurs si am fost admis la Facultatea de Medicina Militara pe postul de cadru didactic, de unde am si iesit la pensie anul trecut.

  1. Cum a fost sa predati la Universitate?

Am urmat toate treptele ierarhice din invatamant, incepand de la preparator universitar, treapta care nu mai exista in prezent, s-a scos din nomenclatura civila, asistent universitar, sef de lucrari, conferentiar, profesor, bineinteles, echivalentul in termeni militari. Ultimul grad atins a fost cel de colonel.

La catedra a fost o munca frumoasa. Am studenti care lucreaza in toata tara. Chiar si la Universitatea Nationala de Aparare, unde ne aflam acum, medicii care incadreaza cabinetul medical au fost cel putin cursanti de-ai mei.

Am avut multe realizari cu acesti studenti. Multi dintre ei au participat la exercitii militare multinationale, la congrese, conferinte, le-am coordonat lucrarile.

  1. Exista diferente in modul de a trata pacientii civili fata de personalul militar?

Diferente sunt, clar, in ceea ce priveste cum tratezi omul acolo, unde se afla in misiune. In mod normal nici nu ar trebui sa existe diferente, ei trebuie sa beneficieze de un tratament similar cu cel din tara, din timp de pace. Dar sunt alte cerinte, in sensul ca modul de actiune difera. De aceea, exista ore separate de pregatire pentru cei care urmeaza medicina militara, comparativ cu civilii. Studentii de la medicina militara mai au in plus 1060 de ore pe care le fac numai cu specific.

De exemplu, atunci cand se studiaza ortopedie de campanie, se studiaza bolile pe care le trateaza aceasta specialitate dar produse in contextul unui razboi. De obicei, aveam de-a face cu o rana care nu este curata. Fie ca e vorba de un glont, fie ca e vorba de fragmente dintr-o grenada, dintr-un proiectil, plaga va fi contaminata. Nu radioactive, dar este contaminata cu germeni, comparativ cu o rana normala. Iarasi, fracturile pot fi de alta natura.

  1. Inteleg ca v-ati pensionat anul trecut de la MAPN. Cu ce va ocupati in momentul de fata?

In momentul de fata lucrez in privat. Din 1996 am lucrat, in paralel, la o clinica ca si medic de familie.

Cum ati descrie una dintre urgentele pe care le aveti la cabinet?

“Un pusti s-a trezit ca maine, la ora 10.00, este ultima secunda in care mai poate sa-si depuna dosarul la facultate. Si ce crezi ca fac eu la ora 11.00 noaptea? (Rade).

Tot un fel de urgenta este.  Omul acela pierde inscrierea la un master din neglijenta lui, clar, pentru ca nu a verificat care sunt cerintele, dar la urma urmei, e pacat sa rateze inscrierea.”

  1. In incheiere, as dori sa va intreb daca aveti un arhitect preferat.

Da. Baiatul nasului meu, care a facut doua facultati de arhitectura si care a avut si el probleme cu adeverinta medicala si l-am ajutat.

Exista super tehnologie in momentul de fata, fiindu-i acceptata o adeverinta pe care a aratat-o de pe telefon. Am scris adeverinta, am pozat-o, am trimis-o pe whatsapp, i-a aratat-o secretarei, a fost acceptat, cu conditia ca, daca este admis, sa aduca originalul. Acum 3 zile s-a intamplat. Voilà!

 

In prezent, domnul doctor Savu si-a lasat parul lung, poarta o cravata cu Einstein si zambeste relaxat. Desi nu a urmat arhitectura, in timpul liber obisnuieste sa picteze si sa deseneze.

Nu i-a parut rau ca a urmat medicina militara, din contra, acel afront s-a transformat in pasiunea de a lucra cu oamenii.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment