INTERVIU Chadi Muheidli, medic primar obstetrică-ginecologie: Să ajuţi un cuplu să aducă o viaţă pe lume este în sine cea mai mare mulţumire pe care poţi să o ai

INTERVIU Chadi Muheidli, medic primar obstetrică-ginecologie: Să ajuţi un cuplu să aducă o viaţă pe lume este în sine cea mai mare mulţumire pe care poţi să o ai

Doctor Chadi Muheidli este o lumină de om. Deși primește sute de mesaje și telefoane pe zi de la paciente, încearcă cumva să răspundă tuturor. Dacă nu reușește personal, roagă un coleg să îl ajute. Cu siguranță este și unul dintre motivele pentru care este și iubit de pacienți. Pentru că nu-i lasă singuri, ci îi călăuzește prin toate încercările medicale.

Cu toate acestea, știe că nu este Dumnezeu. Și consideră important să recunoști, în calitate de medic, că nu poți face tot, atât pentru tine însuți, cât și pentru pacient. Iar excelența, din punctul său de vedere, trebuie completată cu umanitate. Privește educația pacientului drept cea mai mare provocare, deoarece un pacient informat și conștiincios a parcurs deja jumătate din drum.

Doctor Chadi Muheidli crede de asemenea în colaborarea strânsă cu alți specialiști, deoarece egoismul nu poate aduce un plus în abordarea unui caz. Iar dacă ar putea schimba ceva, ar fi comunicarea medic-pacient sau personal medical-pacient. Pentru că aparatura se cumpară, spitale se pot construi, salarii se pot mări, dar medicina este despre oameni înainte de orice. Onestitatea, comunicarea directă, eficientă, pe lângă profesionalismul absolut necesar şi pregătirea continuă, sunt vitale în raport cu pacientul. Putem să adunăm mii de protocoale, să avem şanse de 100%, dacă nu suntem oameni, toate acestea nu au cum să funcţioneze.

Sunteți implicat de peste 10 ani în reproducerea umană asistată. Ce v-a determinat să vă alegeți această specializare?

Am crescut într-o familie în care medicina a avut un loc aparte, aşa că a venit cumva natural. Am ştiut dintotdeauna că voi fi medic, undeva în sinea mea, chiar dacă am avut şi alte ocupaţii în minte. Am dat la medicină din convingere şi tot din convingere am ajuns să fac reproducere umană asistată pentru că am vrut mereu mai mult. Inevitabil, ca ginecolog te confrunţi cu situaţii nenumărate de infertilitate şi vrei să faci mai mult pentru pacienţii tăi. Sunt colegi foarte buni pe diferite arii, căci nu le poţi face bine pe toate. Eu am ales reproducerea umană asistată. Aşa am simţit şi sunt pe deplin convins că a fost cea mai bună alegere dacă ar fi să mă raportez la momentele ce îmi aduc împlinire ca medic.

Ați reușit în decursul timpului să motivați o mulțime de cupluri și să le oferiți speranță atunci când credeau că totul este pierdut. Ce vă motivează pe dumneavoastră?

Răspunsul este chiar în întrebarea dumneavoastră. Deseori spun că noi, medicii, nu suntem dumnezei, iar în reproducere umană asistată această vorbă are o încărcătură aparte pentru mine. Să ajuţi un cuplu să aducă o viaţă pe lume este în sine cea mai mare mulţumire pe care poţi să o ai. La polul opus, este mâhnirea că nu o poţi face de fiecare dată, oricât de mult îţi doreşti.

Ați adus pe lume mii de copii. Care sunt principalele provocări în ceea ce privește urmărirea unei sarcini din perspectiva unui medic?

Educaţia este cea mai mare provocare şi am să explic şi de ce. Un pacient informat şi conştiincios parcurge deja jumătate din drum. Să vii la medic atunci când trebuie, să accepţi să faci analize la timp şi, mai ales, să comunici cu medicul oricând ai o problemă, acestea sunt provocări pentru ambele părţi, medic şi pacient.

Colaborați cu colegii medici în rezolvarea diverselor cazuri medicale? În ce situații?

Sigur că da, este esenţial ajutorul colegilor mei. Am încercat să formăm o echipă de medici ginecologi care să răspundă celor mai multe dintre nevoile pacienţilor noştri. De exemplu, eu nu fac morfologii fetale, iar colega mea, dr. Denisa Nica, este un medic extraordinar. Dr. Ciprian Pop-Began şi dr. Tarek Abdou sunt alături de mine pentru proceduri ce pot şi trebuie să fie realizate în spital, cu precădere intervenţii laborioase, care necesită o activitate chirurgicală complexă, respectiv o pasiune pentru naşterea naturală, dacă pot spune aşa. Dr. Tarek Abdou completează paleta de investigaţii din clinică cu partea de prevenire şi diagnosticare în cancere ale aparatului reproductiv feminin. Şi nu doar ei. Colaborăm cu laboratoare de analize dedicate diagnosticării problemelor de infertilitate, cu medici hematologi, urologi, geneticieni. Medicină fără o colaborare strânsă cu alţi specialişti nu există, iar egoismul nu aduce nici pe departe un plus în abordarea unui caz.

Cum vă implicați pentru a ajuta restul echipei medicale? Ce v-ați dori să puteți schimba la sistemul medical, dacă v-ar sta în putere?

Ţin foarte mult la echipa mea, şi nu mă refer aici doar la medici, şi cred ca starea mea şi capacitatea de a merge mereu mai departe influenţează activitatea clinicii. Este extrem de dificil să îmbini cu succes profesia de medic şi activitatea de manager, dar se poate. Dacă aş putea să schimb ceva, ar fi comunicarea medic-pacient sau personal medical-pacient. Vedeţi dumneavoastră, aparatura se cumpară, spitale se pot construi (sau aşa ar trebui), salarii se pot mări, dar medicina este despre oameni înainte de orice. Onestitatea, comunicarea directă, eficientă, pe lângă profesionalismul absolut necesar şi pregătirea continuă, sunt vitale în raport cu pacientul. Putem să adunăm mii de protocoale, să avem şanse de 100%, dacă nu suntem oameni, toate acestea nu au cum să funcţioneze.

Ce modele profesionale aveți? Pe cine admirați cel mai mult?

Cred că mai degrabă am modele de caracter şi nu oameni, personalităţi. Am căutat tot timpul să îmbunătăţesc ceva la mine, la atitudinea şi la pregătirea mea, şi mai puţin să caut să văd în oglindă un om ca… cineva. Admir capacitatea de a vorbi cu oamenii oricând, oricum, despre orice (vorbesc de medicină, sigur) şi încă învăţ să fac asta, deşi timpul nu e mereu prieten. Profesional, aş vrea să pot să rezolv tot, să estimez tot şi să ştiu mereu deznodământul, dar nu pot. M-aş admira pentru asta.

Aveți un program profesional extrem de încărcat, fără zile libere. Cum reușiți să vă organizați și să petreceți timp alături de familie?

Asta e o provocare săptămânală şi încă învăţ. Dar cum aş putea oare să nu răspund unei paciente la nevoie sau cum aş putea să nu vin la cabinet într-o zi de duminică dacă este nevoie, ori cum aş putea să nu asist la naşterea unui bebeluş pe care l-am urmărit de la prima bătaie a inimii, ori din laborator, atunci când e vorba de fertilizare in vitro? Sigur, se întâmplă. Am câteva concedii, dar nu plec departe, şi merg la congrese pentru că e absolut necesar.

Considerați că meseria de medic ginecolog este mai dificilă în calitate de bărbat?

Nu, cred că e la fel şi dacă eşti femeie, şi dacă eşti bărbat. Profesia este profesie şi trebuie să dai tot ce poţi.

Ce pași considerați că trebuie să urmeze un medic pentru a excela în profesia sa?

În primul rând, trebuie să recunoaştem că nu putem face tot. Să o recunoaştem pentru noi înşine şi să ne-o asumăm în faţa pacientului, chiar dacă vine cu riscul de a-l dezamăgi. Nu vă imaginaţi cât este de complicat să spui unui cuplu care vine la tine cu toată speranţa că… nu se poate. Se întâmplă, mai ales că mulţi dintre pacienţi vin la noi după ani lungi de aşteptare şi de încercări. Asta e ceva ce mi-ar plăcea să pot să fac: să spun tuturor cuplurilor să nu aştepte mai mult de un an de încercări. Dacă sarcina nu apare în acest interval, mergeţi la un medic specialist în probleme de fertilitate. Restul… medicii ştiu ce au de parcurs, dar excelenţa trebuie completată cu umanitate, altfel nu are niciun sens.

Ce recomandări de bază puteți oferi în final pacientelor? Ce teste și investigații ar trebui efectuate de orice femeie, la orice vârstă?

Sunt mai multe aspecte aici. Pentru o femeie care şi-a început viaţa sexuală, indic un control pe an, culturi şi secreţii col, plus un Babeş Papanicolau. Dacă ajunge în punctul în care îşi doreşte un copil, cu trei luni înainte ar fi indicate analize: ceea ce am spus mai sus, plus grupă de sânge, Rh, profil TORCH, analize generale de sânge, serologii. Grupă de sânge, Rh, serologii, analize de bază – indicate şi pentru partener. Scopul este să tratăm problema, dacă ea există, înainte de sarcină. Altfel, e mai dificil şi avem risc chiar de pierdere a sarcinii, ca să nu spunem de malformaţii ori o evoluţie nefavorabilă. Dacă nu obţinem sarcina după un an de încercări (pentru doamnele trecute de 35 de ani, aş spune după şase luni, iar cele trecute de 40 de ani, chiar de la momentul intenţiei de a face un copil), atunci este cazul să vorbiţi cu mine. Glumesc. Este cazul să vă adresaţi unui medic ginecolog specialist în probleme de fertilitate. Pentru domni, se indică o spermogramă, spermocultură. Dacă avem un rezultat bun, atunci îl lăsăm în pace deocamdată. Doamnele fac analizele de mai sus, plus un test de rezervă ovariană (să vedem dacă mai avem ovule) şi o testare a permeabilităţii trompelor. Acum, după ani de histerosalpingografii, eu prefer histerosonografia, cu anumite excepţii. Acestea sunt indicaţii standard, dacă nu avem alte patologii evidente. Parcursul depinde mult de rezultate, dar consider că orice decizie trebuie să meargă din aproape în aproape, cu informarea pacientului şi cu acordul lui pentru fiecare pas, cu precădere în reproducere umană asistată.

Daca doresti sa fii la curent cu oferte de cariera, dar si cu noutatile din domeniul medical, creeaza un cont gratuit pe MEDIjobs aici. 

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment