INTERVIU Bianca Nitu, medic specialist neurologie: daca iubesti ceea ce faci, faci cu pasiune si responsabilitate, intr-un mediu adecvat, nimic nu este imposibil de realizat

INTERVIU Bianca Nitu, medic specialist neurologie: daca iubesti ceea ce faci, faci cu pasiune si responsabilitate, intr-un mediu adecvat, nimic nu este imposibil de realizat

Din prima clipa in care o intalnesti pe Bianca Nitu, intelegi ca este altfel decat medicii pe care i-ai cunoscut. Nu concepe sa nu aloce un timp generos fiecarui caz medical in parte, nu doar pentru a intelege simptomele si a stabili diagnosticul corect, ci pentru a putea fi alaturi de pacient pe deplin in acest act medical. Pentru ca ti se poate intampla, ca dupa cateva zile sau saptamani de la consultatie, sa te sune si sa te intrebe cum te mai simti.

In calitate de medic neurolog considera ca in creier se afla conexiuni cu fiecare organ, iar intelegerea modului in care functioneaza acesta va conduce la intelegerea modului in care functioneaza corpul uman. Priveste neurologia drept o disciplina unde se impune un proces continuu de invatare, motiv pentru care este membra a mai multor societati de specialitate si participa la congrese nationale si internationale si citeste reviste de specialitate.

Calitatile pe care le considera de baza pentru un medic bun sunt: sa iubeasca ceea ce face, sa actioneze cu pasiune si profesionalism. Recomanda medicilor neurologi aflati la inceput de drum sa nu uite ca pacientul se afla mereu in centrul atentiei si ca este esentiala siguranta sa. Dar mai presus de toate, sa fie responsabili, bine organizati, dornici de nou si inovatie, empatici si sa dea dovada de profesionalism in fiecare act medical.

Ce anume te-a determinat sa iti alegi meseria de neurolog? Ai vreun model de profesionist pe care il urmezi sau apreciezi?

Cred ca darul cel mai de pret al omului este creierul si am devenit fascinata de cunoasterea lui, este un fel de Univers inca nedescoperit.
Este foarte important sa constientizam ca neurostiinta joaca un rol foarte important in fiecare domeniu medical. Creierul prezinta conexiuni cu fiecare organ si intelegerea modului in care functioneaza creierul va conduce la intelegerea modului in care corpul uman functioneaza in ansamblu.
Nu am un model profesional, dar viata mi-a oferit cei mai buni mentori in domeniu si ii sunt recunoscatoare pentru asta. Consider ca daca iubesti ceea ce faci, faci cu pasiune si responsabilitate, intr-un mediu adecvat, nimic nu este imposibil de realizat.

Care consideri ca sunt principalele provocari pe care le presupune meseria de neurolog? Cum le depasesti?

Neurologia este o provocare continua, faptul ca se stiu atat de putine lucruri despre creierul uman, cu posibilitatea de a descoperi lucruri noi este ceea ce ma motiveaza sa fac cercetare in acest domeniu.

Reusesti sa te mentii la curent cu ultimele inovatii in domeniul medical. Cat timp aloci dezvoltarii profesionale?

Informarea este un lucru esential si fundamental pentru un medic, este foarte important sa tii pasul cu tot ce este de actualitate ca sa poti sa oferi pacientului cel mai sigur si eficient tratament.
Sunt membra a mai multor societati de specialitate, particip la congrese nationale si internationale, citesc reviste de specialitate. Toate acestea ocupa un timp considerabil din viata mea, dar fiecare lucru invatat este un pas in evolutia noastra.

Povesteste-ne o amintire placuta legata de pacientii tratati. 

Am foarte multe amintiri placute legate de pacienti. Ei sunt cei care imi dau o parte din energia mea, de zi cu zi. Am pacienti pe care i-am tratat in urma cu foarte mult timp si care imi trimit periodic mesaje de multumire si imi zic ca sunt bine, este o satisfactie care este greu de descris in cuvinte.

Dar o situatie in care ti-ai fi dorit sa faci mai mult pentru pacient si nu ai reusit.

In specialitatea noastra sunt momente in care omul din fata ta isi pune speranta de sanatate in tine si acest lucru te responsabilizeaza foarte mult. Din nefericire, exista boli care nu au un tratament curativ descoperit pana in prezent, acestea sunt situatiile in care te simti neputincios si ti-ai dori sa poti sa faci mai mult pentru pacient si familia acestuia.

Care a fost cea mai mare satisfactie pe care ai resimtit-o pe plan profesional?

Satisfactia profesionala pe care o am in fiecare zi este recunostinta pe care o poti citi in ochii si in zambetul pacientilor.
Au fost perioade cu nopti nedormite, cu zile dupa nopti nedormite, in care am muncit si invatat, dar la capatul acestor zile am avut satisfactia ca am facut ceva bum, ca am salvat o viata sau am contribuit la cresterea calitatii vietii unui om.
O alta satisfactie a fost onoarea de a fi invitata sa fiu speaker la Congresul European de Neurologie, precum si faptul ca mi-au fost acceptate lucrari in cele mai prestigioase reviste de specialitate la nivel international. Toate aceste lucruri ma motiveaza si ma fac sa fiu si mai buna in ceea ce fac.

In ce mod iti vezi viata profesionala peste 10 ani? Ce ti-ar placea sa fie diferit/schimbat?

Am convingerea ca schimbarea este ceva ce trebuie sa vina de la fiecare persoana in parte, asa ca noi suntem o piesa dintr-un puzzle care contribuie ca lucrurile sa mearga mai bine. Urmandu-ne visurile cu multa munca, dedicare, profesionalism si facand parte dintr-o echipa medicala pentru care calitatea actului medical, centrata pe nevoile pacientului, este o obisnuinta, putem sa contribuim la imbunatatirea sistemului de sanatate.

Cum iti petreci timpul liber? Care sunt activitatile tale preferate?

Am avut perioade in care timpul liber a fost un fel de lux.
Timpul liber inseamna timp pretios petrecut cu familia si prietenii, inseamna sport, activitati culturale, fotografie si citit o carte buna.

Cum isi antreneaza un medic neurolog mintea si memoria?

Am un program organizat, cu o dieta echilibrata, activitate fizica si citesc in fiecare zi.

Care sunt cele mai importante calitati de care crezi ca are nevoie un medic? Dar un medic neurolog?

Ca sa fii un medic bun ai nevoie de foarte multe calitati, dar cred ca fundamental este sa iubesti ceea ce faci, sa faci cu pasiune si profesionalism.
A fi medic, in special in domeniul neurologiei, presupune o disciplina aparte, responsabilitatea unui proces de invatare continuu.
Empatia si exprimarea clara sunt doua calitati foarte importante pentru un medic. Acesta trebuie sa ii explice pacientului si apartinatorilor, pe intelesul lor, diagnosticul, optiunile de tratament, beneficiile tratamentului, precum si posibilele efecte adverse si de comun acord sa ia deciziile.

Ce sfaturi ai pentru medicii neurologi aflati la inceput de drum?

Sa nu uite niciodata ca pacientul este intotdeauna in centrul atentiei, ca este foarte importanta siguranta pacientului, indiferent de ce fac.
Trebuie sa fie responsabili, bine organizati, dornici de nou si inovatie, empatici si sa dea dovada de profesionalism in fiecare act medical.

 

Daca vrei sa fii la curent cu cele mai noi oportunitati de job-uri, fa-ti un cont gratuit pe MEDIjobs, in doar 5 minute aici.

 

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment