INTERVIU Ana Maria Marian, CEO Intermedicas: cuvantul cheie este cooperarea – numai asa putem avea succes impreuna

INTERVIU Ana Maria Marian, CEO Intermedicas: cuvantul cheie este cooperarea – numai asa putem avea succes impreuna

Ana Maria Marian este managing director si actionar al clinicii de second opinion Intermedicas, dar si omul la care poti apela atunci cand sistemul medical ajunge sa ti se para un labirint nesfarsit.  Pentru ca este o fire proactiva, mereu cu o vorba buna la indemana si cu un sfat prietenos, isi doreste sa vada echipe de medici care lucreaza impreuna, nu doar medici one man show. In ceea ce priveste pacientii, i-ar placea sa ii vada ca isi asuma responsabilitatea pentru deciziile medicale pe care le iau, ca se informeaza si cauta solutii, ca nu se opresc la prima usa la care bat. Despre domeniul sau de activitate, serviciile medicale de Second Opinion, spune ca ofera, de fapt, garantia ca medicul care emite acesta a doua opinie este varf de lance pe specializarea respectiva. Ceea ce implica multa munca de documentare, in spate. Recomanda managerilor medicali aflati la inceput de drum sa fie pregatiti sa infrunte multe greutati, sa asculte intotdeauna feedback-ul echipei si sa fie constienti in fiecare clipa ca rolul lui este de a se pune in slujba celor bolnavi.

Care au fost cele mai importante schimbari pe plan profesional pentru tine? Ce semnificatii au avut?

Au fost doua momente marcante in viata mea profesionala. Primul, cand am hotarat sa intru in zona de business (eu fiind psiholog, ca si formare) si al doilea, cand am parasit o companie din piata medicala privata, unde aveam o pozitie foarte buna, pentru a intra in lumea antreprenoriatului. Desi au parut momente grele la momentul respectiv, ambele au fost pentru mine un mare pas inainte, nu doar in viata profesionala, dar au actionat ca un imbold pentru dezvoltarea personala.

Cum ai reusit sa te adaptezi la domeniul medical de second opinion, mai ales ca era vorba despre un pionierat?

Mai degraba decat adaptare, cred ca a fost vorba despre inovare – asa cum stim, in Romania conceptul de Second Opinion este o mare de necunoscute, in care pacientul navigheaza pe cont propriu si este plimbat de la un medic la altul, fara a sti, de fapt, ce insemna Second Opinion si cum se acceseaza. Cand am aflat despre Intermedicas (in 2013) si despre cazurile grave, complexe, care erau gestionate aici, mi-am dat seama imediat ce sansa uriasa poate fi pentru pacientii din Romania – sansa de a avea acces la expertiza internationala, de a avea parerea unui medic de top asupra unei situatii medicale particulare (indiferent de tara in care acest medic activeaza). Si de aici a aparut ideea conceptualizarii acestui fel de ingrijire medicala, sub ideea de Second Opinion. Si pentru ca o inovatie nu vine niciodata singura, au urmat si alele – programul Visiting Professors (medici straini de top vin la Intermedicas pentru a consulta pacientii romani), Concierge Medicine (ingrijire medicala de top pentru segmentul corporate) s.a.

Ce schimbari vezi in viitor pe plan profesional? Ce vise ai?

Vizualiez cu multa claritate si incredere ziua in care fiecare pacient din Romania va sti ca Second Opinon ii poate salva viata. Ziua in care vom ajunge si noi, ca in vest, sa avem clinici specializate pe Second Opinion (asa cum acum e doar Intermedicas) la care pacientul sa poata apela atunci cand are un semn de intrebare referitor la starea lui de sanatate. Cred ca este necesara o schimbare de mentalitate, atat a pacientilor cat si a medicilor, un proces de durata care a fost inceput deja de noi si care are primele rezultate.

Un alt proiect foarte drag mie si care acum incepe sa prinda contur este Asociatia Medicilor Independenti – asociatie care reuneste clinici si cabinete private intr-o retea, care gestioneaza integrat pacientul.

Cred cu tarie ca aici, la Intermedicas, este locul si rolul meu, aici voi fi mult timp de acum incolo, incercand sa ajut si sa contribui la dezvoltarea societatii intr-un mod cat mai activ.

Ce schimbari ti-ar plăcea sa vezi in sistemul medical romanesc pe termen lung?

Termen lung suna „foarte departe”. Sunt mai pragmatica din fire, si ma gandesc la lucruri realizabile pe termen scurt-mediu. As vrea sa vad echipe de medici care lucreaza impreuna, nu doar medici one man show. Medici care sa inteleaga ca doar prin cooperare interdisciplinara putem sa ajutam, real, pacientul. Pe modelul Tumor Board (in care o echipa interdisciplinara se reuneste si analizeaza impreuna un caz medical complex) putem construi echipe, putem invata medicii sa se sfatuiasca unuii cu altii, sa lucreze impreuna.

Si mi-ar placea sa vad pacienti care isi asuma responsabilitatea pentru deciziile medicale pe care le iau, care se informeaza si cauta solutii, care nu se opresc la prima usa la care bat.

Dar, indiferent ca perspectiva e cea a pacientului sau a medicului, cuvantul cheie este cooperarea – numai asa putem avea succes impreuna.

Care sunt cele mai mari provocari cand vine vorba despre angajarea unor medici specializati in second opinion?

Este foarte dificil – este un proces de documentare foarte bine structurat, pe baza unor criterii clare, care uneori dureaza foarte mult. Pentru ca in Romania conceptul de Second Opinion abia acum incepe sa prinda contur, nu exista medici specializati in asa ceva sau medici cu mare experienta mare pe partea asta. Cand ne uitam spre Germania, Anglia, Italia, Franta – lucrurile devin mai clare. Aici exista clinici si medici care lucreaza mult pe partea de Second Opinon, care au expertiza in gestionarea unor cazuri complexe. Dar, chiar si aici trebuie sa fim foarte atenti cand ne alegem partenerii cu care colaboram – atunci cand oferi servicii de Second Opinion oferi, de fapt, garantia ca medicul care emite acesta a doua opinie este varf de lance pe specializarea respectiva. Iar asta implica multa munca de documentare, in spate.

Ce abilitati consideri ca sunt necesare atunci cand coordonezi o echipa multidisciplinara?

Dragostea fata de oameni, spiritul unitatii si cel mai important – existenta unui scop comun, a unei cauze mai inalte decat noi, care sa ne uneasca si sa ne anime. Pentru echipa Intermedicas, acest scop este servirea si ajutarea semenilor nostri.

Cum reusesti sa iti motivezi echipa, mai ales cand va confruntati cu cazuri medicale dificile?

Din fericire, echipa este cel mai mult motivata cand sunt cazuri dificile – atunci creste si dorinta de a ajuta dar si provocarea profesionala.

Care este cea mai frumoasa amintire pe care o ai la Intermedicas?

Sunt multe amintiri frumoase, cu pacientii, cu echipa. Memorabile sunt momentele in care vin pacientii si ne spun cum Second Opinion le-a salvat viata – nu pot sa imi inchipui momente mai pline de semnificatie si de recompense pentru munca noastra. Cu echipa am amintiri frumoase din momentele, destul de putine, din pacate, pe care reusim sa le petrecem impreuna, in afara clinicii – la o masa, la un gratar, la o petrecere.

La ce modalitati apelezi pentru a-ti reincarca bateriile? Cum iti petreci timpul liber?

Timpul liber probabil inseamna cel din afara biroului, care e oricum, dar nu liber. Petrec timp cu fiica mea, citim, ne plimbam sau pur si simplu ne sfatuim sau povestim despre provocarile pe care viata ni le pune in fata. Ma ocup si de un grup de juniori, cu care lucrez saptamanal, in cadrul unui program de imputernicire spirituala. Citesc mult, ma vad cu prieteni, incerc sa stau in natura cat de mult pot.

Ce sfaturi ai putea oferi unui manager de clinica medicala aflat la inceput de drum?

Sa aiba clar definite motivele care stau la baza business-ului – de ce face asta si nu altceva, care e motivul de baza care il anima? E unul strict material sau e unul care poate duce la dezvoltarea societatii, in ansamblu? Daca e din a doua categorie, sa mearga mai departe. Daca e din prima categorie – sa se apuce de altceva. Sa fie pregatit sa infrunte multe greutati, sa asculte intotdeauna feedback-ul echipei si sa fie constient in fiecare clipa ca rolul lui este de a se pune in slujba celor bolnavi.

 

Daca doresti sa fii la curent cu ofertele de cariera, dar si cu noutatile din domeniul medical, creeaza un cont gratuit pe MEDIjobs aici.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment