INFOGRAFIC | Adevarata importanta a asistentilor medicali

INFOGRAFIC | Adevarata importanta a asistentilor medicali

 

 

Un sistem medical sănătos are la bază o comunitate profesionistă și bine antrenată de asistenți medicali. Implicarea acestor cadre în activitățile de zi cu zi ale unităților medicale are o importanță greu de cuantificat. De la medici și până la pacienți, asistenții medicali reprezintă un sprijin indispensabil, fără de care spitalele și clinicile nu ar putea funcționa. 

În România, numărul total al personalului medical mediu era de 128.899 în 2014 și este în continuă creștere. Din păcate, însă, asistentele medicale din țară sunt la mare căutare și în Europa. Condițiile de muncă din UE, comparativ cu cele din România, au dus astfel la o situație neplăcută pentru sistemul nostru medical: am devenit unul dintre statele care „exportă“ anual cele mai multe cadre medicale.

În acest moment, unui personal medical mediu îi revin în grijă 160 de pacienți (conform insse.ro), cifră care, paradoxal, nu a suferit mari fluctuații în ultimii ani. Dacă analizăm totuși numărul mare de asistenți medicali, peste 100.000, care au părăsit țara noastră în ultimii șapte ani, ajungem la concluzia că am fi putut avea parte de un sistem medical mai eficient și de mai bună calitate. Mirajul unui trai mai bun și condițiile financiare sub media statelor europene au făcut ca o mare parte dintre asistenții medicali să opteze pentru părăsirea granițelor.

O altă problemă cu care se confruntă în acest moment asistenții medicali este că societatea actuală tinde să nu acorde importanța cuvenită activităților întreprinse de acest tip de personal medical. Astfel, dacă ar fi să realizăm un clasament prin care să expunem viziunea pacienților privind însemnătatea cadrelor medicale în spitale și clinici, asistenții medicali s-ar situa mult sub medici, care sunt considerați ca fiind exponentul sănătății.

Valoarea adevărată a asistenților medicali reiese și din infograficul pe care MEDIjobs vi-l pune la dispoziție.

Cea mai mare platformă de recrutare în domeniul medical din România prețuiește asistenții medicali la adevărata lor valoare și le oferă acestora accesul la numeroase locuri de muncă prin care le este recunoscută importanța în angrenajul Sănătății.

Despre Autor

Catrinel Hagivreta

Facebook Comment