Importanta unui limbaj simplu, clar si accesibil pacientului

Importanta unui limbaj simplu, clar si accesibil pacientului

Tuturor medicilor li s-a întamplat să interacționeze cu pacienți cu tot felul de păreri și opinii despre afecțiunile pe care le au sau despre tratamentele și procedurile medicale pe care le-au făcut. Există pacienți convinși de diagnosticul lor, cel mai adesea făcut de ei înșiși după o lectură “aprofundată” pe internet, pacienți siguri de o afecțiune pe care au dezvoltatat-o, de asemenea autodiagnosticată după opiniile proprii sau ale unor prieteni cu simptome asemănătoare.

Ce este de făcut?

Este evident că trăim în era internetului, a informației pe toate căile și din toate direcțiile, a dezvoltării cunoștințelor în toate domeniile, dar toate au limitele lor în ceea ce îi privește pe pacienți. De aceea încă există școli, specializări, doctorate, cursuri și altele în sensul dobândirii informațiilor cât mai exacte și actualizate pentru practicarea profesiei de medic.

Trebuie doborâtă această barieră în limbaj dintre medic, indiferent de specialitatea lui, și pacient, pentru ca pacientul să plece cu o opinie clară, asumată a afecțiunii de care suferă. O înțelegere exactă a problemei lui și a modului în care urmează să facă tratamentul este varianta câștigătoare și pentru medic, dar și pentru pacient. 

Am cunoscut pacienti care au ajuns in centrul nostru dupa efectuarea angioplastiei coronariene pentru că au refuzat să-și administreze medicamentele tip antiagregante pentru că “nu au înțeles exact cu ce îi ajută și ce se întâmplă daca nu respectă medicația”. Tocmai această gândire, de a contesta ce a spus medicul, i-a adus din nou într-un centru de cardiologie intervențională și bineînțeles, din nou la angioplastie. 

Însă tocmai pentru acest tip de pacienți efortul medicului trebuie să fie mai mare. Tocmai pentru acesta, discursul trebuie să fie simplu, mai ușor de înțeles.

Conștientizarea bolii și a pașilor care trebuie făcuți în timpul tratamentului duc la succes în primul rând prin rapiditatea cu care pacientul înțelege ce trebuie să facă și nu mai pierde timp prețios cerând mai multe păreri, citind pe internet informații care i se potrivesc sau nu.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment