Halatul alb, costumul nostru controversat

Halatul alb, costumul nostru controversat

Sunt componente nelipsite ale vietii noastre profesionale.  Intr-o viziune romantata a povestii noastre, halatul poate fi privit ca un fel de costum magic de super erou care iti confera o identitate profesionala noua: aceea de salvator al vietile altora. De aceea probabil, lipsit de el, majoritatea pacientilor tai par frecvent sa nu te recunoasca.

Si ca toate subiectele care ne inconjoara, costumul nostru alb starneste des subiecte de controverse :oare prezenta lui afecteaza rezultatele examenelor clinice pe care le desfasuram? oare ar trebui ca doctorii sa renunte de tot la ele?oare sa fie alb?

Halatul alb si-a inceput cariera pe la sfarsitul secolului al 18 lea, singura diferenta e ca la originea lui nu avea culoarea alba, ci bej si ca era utilizat pentru a acoperi doar toracele si mainile persoanelor. Utilizate in secolul 19 ca parte a profesiei medicale, halatele au devenit negre, posibil reflectand natura sumbra a profesiei. Ulterior, pe masura ce stiinta si-a făcut loc din ce in ce mai mult in profesia medicala, culoarea lor a devenit alba si au inceput sa detina doua functii importante: sa faca distinctie intre membrii cu mai multi ani de experienta si educatie si care erau recunoscuti prin halatele lor lungi si sa impuna autoritatea in fata pacientilor, halatul alb fiind un simbol al profesionalismului medical.

La capatul celalalt , apare imaginea familiara a pacientului nostru afectat de imaginea autoritara impusa indirect de halatul tău alb si care in cele 30 de minute pe care si le petrece in cabinetul tau, devine incapabil sa vorbeasca deschis despre simptomele lui si contribuie si el la dignosticul nu tocmai exact. In plus deja o entitate medicala definita, hipertensiunea de halat alb e prezenta intre 15-30% din pacientii care intra in cabinetul tau si care ar putea genera foarte multe rezultate fals pozitive.

Si totusi, 56% din pacientii unui spital din Londra, au declarat in 2004 ca isi doresc ca medicul lor sa poarte un halat alb,  principalul motiv fiind identificarea mai usoara  a doctorului mai ales in cazul pacientilor cu varsta ce depasea 70 de ani. Tot in opinia lor, chirurgii generalisti si ginecologii ar trebui sa-l poarte cel mai des, iar la polul opus fiind psihiatrii si medicii pediatri.  Partea interesanta e ca medicii  implicati in studiu au oferit si ei motive pentru care ar trebui sa poarte halatul alb (aspect formal, identificare mai ușoara, protejarea hainelor  sau pentru a-ti ține mai usor instrumentele de studiu sau de examinare) si pentru care nu ar trebui sa poarte halatul alb (interferenta in relatia medic-pacient, riscul de infectie asociat sau disconfortul termic generat).

In iunie 2018, Universitatea din Michigan a publicat rezultatele celui mai mare studiu care a urmarit influenta vestimentatiei medicilor asupra pacientilor, studiu care  confirma ca ceea ce poarta medicii influenteaza gradul de satisfactie al pacientului. Toate tinutele care contineau halat alb au fost in top 3 preferinte ale pacientilor, mai ales de cei peste 65 de ani.

Controversele par totusi ca nu pot fi evitate, nici in ceea ce priveste culoarea. Sunt multe voci ale persoanelor din domeniu care considera ca standardul vestimentar le ingradește exprimarea si contribuie la afectarea starii de bine psihic, deja influentata de aspectele sumbre asociate profesiei. Altii, in schimb, au motivatii mai practice de a schimba culoarea. Astfel, culoarea verde ar fi fost utilizata  in chirurgie la inceputul secolului 20 pentru ca ii poate ajuta pe medici sa vada mai bine si sa fie mai putin desensibilizati de rosu omniprezent in organismul uman, iar focusarea intensa numai pe rosu poate genera false perceptii de verde pe un fundal alb.

 

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment