Femei in chirurgie: Ortopedie si Traumatologie

Femei in chirurgie: Ortopedie si Traumatologie

Recent am citit cateva articole legate despre contributia femeilor in chirurgie si recunoasterea lor la nivel mondial. Am vrut sa vad care este situatia actuala in Romania asa ca m-am hotarat sa fac o serie de articole, sub forma unor interviuri, pentru fiecare specialitate chirurgicala in parte. Saptamana aceasta am ales Ortopedie si Traumatologie , iar Dna Dr. Manuela Biris a fost de acord sa ne raspunda la cateva intrebari legate de acest subiect:

1. Ce v-a determinat sa alegeti aceasta specialitate?

” Mi-e greu sa spun, ca sa fiu sincera ortopedia m-a ales pe mine. Stiam ca-mi doresc o specialitate chirurgicala, asta a fost visul meu. La rezidentiat am avut de ales intre mai multe specialitati, cum ar fi urologie, chirurgie toracica, ortopedie. La momentul acela am considerat ca ortopedia ar fi una dintre cele mai bune alegeri pentru mine. Sunt medic specialist de 7 ani si inca sustin aceasta idee.”

2. Care au fost cele mai mari provocari de pana acum?

”Fiecare zi este o provocare: atat din punct de vedere profesional (pentru ca este o ramura a medicinei destul de solicitanta) cat si din cauza colegilor. Inca exista persoane care considera ca femeile nu ar trebui sa munceasca atat de mult si sa fie implicate in viata chirurgicala, insa pana acum s-a demonstrat doar contrariul. Per total exista foarte multe femei care activeaza in ramurile chirurgicale ale medicinei. Nu pot sa spun ca m-au afectat aceste pareri, eu sunt multumita de ceea ce fac si o fac cu placere.”

3. In ce masura v-a afectat viata personala aceasta decizie?

”Sunt si mama si am incercat ca viata personala sa nu-mi fie afectata atat de mult. Am un singur job, program full-time si nu m-am gandit si la un part-time, tocmai din acest motiv. Chiar si asa sunt zile in care ma intorc destul de tarziu acasa (23:00), dar sunt destul de rare.”

4. Care au fost satisfactiile profesionale pana acum? 

“Satisfactiile profesionale vin din rezolvarea fiecarui caz. Pacientii sunt unici, varstele variate. Evident ca patologia oncologica este cea care te provoaca cel mai mult, dar si reusitele sunt aducatoare de emotii pozitive si bucuria de a reda pacientului dorinta de viata si speranta.”

5. Exista multe persoane care considera ca ortopedia nu este potrivita pentru femei. Credeti ca este justificat? Au existat discrimari pana acum la locul de munca?

”Lumea considera ca ortopedia nu este pentru femei din cauza ustensilelor folosite (ciocanel, clesti, tije si multe altele), dar si din cauza suprasolicitarii fizice. Aceasta ramura a medicinei cuprinde intr-adevar si traumatologia, care este putin mai solicitanta, insa nu este obligatoriu sa alegi aceasta directe. Exista numeroase supraspecializari care presupun interventii de finete si care pot fi executate fara suprasolicitare fizica: chirurgia pumnului, a cotului, a umarului, a piciorului etc. Eu ma ocup si de partea de traumatologie, insa, indiferent daca esti barbat sau femeie, cateodata ai nevoie si de ajutorul colegilor tai de pe sectie deoarece exista interventii in care este nevoie de foarte multa forta fizica.
Sunt tot felul de remarci la adresa femeilor din partea colegilor in cadrul sectiei, insa nu intr-un mod agresiv. M-am obisnuit si nici nu le mai iau in seama, uneori mai glumesc si eu. Conteaza ce fire ai. Nu trebuie sa le iei personal si sa-ti influenteze in vreun fel activitatea profesionala. Nu m-am simtit jignita si nu am avut frustrari pe aceasta tema. “

6. Ati incuraja femeile sa aleaga aceasta specialitate?

“Da, incurajez femeile sa aleaga aceasta specialitate si sa nu se lase influentate de zvonuri. Daca iti doresti ceva cu adevarat nu trebuie sa renunti. Le recomand sa se implice  in activitatile zilnice si sa nu se limiteze la anumite proceduri. Trebuie sa isi cunoasca drepturile si sa intre in sala de operatii cat mai mult, doar asa se castiga experienta si doar asa poti ajunge sa fii apreciat.”

 

Despre Autor

Raluca Ioana Marin

Studenta la Medicina, anul VI, incerc sa combin utilul cu placutul. Am un "job" full time la facultate si un job part-time, aici la MEDIjobs. Pasiunea pentru scris am descoperit-o de cativa ani si incerc sa o valorific ori de cate ori am ocazia. Chiar daca timpul nu este cel mai bun prieten al meu, prin munca si sacrificii poti reusi ce ti-ai propus.

Facebook Comment