Femei in chirurgie | Dr. Ina Petrescu, medic primar chirurgie plastica si microchirurgie reconstructiva

Femei in chirurgie | Dr. Ina Petrescu, medic primar chirurgie plastica si microchirurgie reconstructiva
Seria “Femei in chirurgie” continua cu specializarea Chirurgie plastica, estetica si microchirurgie reconstructiva. Pentru acest interviu am contactat-o pe doamna Dr. Ina Petrescu, medic primar Chirurgie plastica, estetica si microchirurgie reconstructiva cu specializare in reconstructia sanului.

1. Ce v-a determinat sa alegeti aceasta specializare? Ati avut vreun model?

Primul meu model de femeie chirurg a fost doamna doctor Nina Bratu de la spitalul Budimex. Daruirea, seriozitatea, profesionalismul, talentul si modestia dumneaei m-au cucerit. Studenta fiind, imi doream sa fiu ca dansa. Ii sunt recunoscatoare in fiecare clipa pentru ca m-a inspirat! Simt o mare bucurie de fiecare data cand ma intalnesc cu dumneaei si incerc in fiecare zi sa fiu asemenea ei. Atractia salii de operatie a fost prezenta din studentie, ma vedeam acolo.

2. Care au fost cele mai mari provocari de pana acum in cariera dumneavoastra?

Desigur, ca toti chirurgii plasticieni care au fost de garda in seara cu tristul accident de la Colectiv, acesta a fost un moment greu profesional, dar si uman. Momentul cand am simtit ca puterile sunt limitate. Clipele din camera de garda a Spitalului Universitar cand am primit in mai putin de o jumatate de ora 25 de cazuri – primele secunde care par dilatate in memorie cand am vazut primele victime afectate foarte grav, iar apoi a inceput vartejul operatiilor si ingrijirilor.

3. In ce masura v-a afectat viata personala alegerea de a urma o specialitate chirurgicala?

Consider ca tot ceea ce ni se intampla in viata are un rost. Chiar daca au fost si multe momente grele, ca atunci cand fiul meu era bolnav acasa, iar eu de garda la spital, am trecut cu bine peste ele. Totodata a invatat sa scrie primele cuvinte pe computer cand imi pregateam teza de doctorat si s-a oferit sa ma ajute – si aveam termeni complecsi! Asa ca lucrurile se impletesc! Am avut in permanenta grija sa ofer timp celor dragi pentru vacante sau alte activitati impreuna. Consider ca atunci cand stii bine sa iti gestionezi agenda profesionala, te poti bucura si de familie sau prieteni.

Citeste si: 4 femei din domeniul medical, care au schimbat lumea!

4. Care au fost satisfactiile profesionale pana acum?

Principala mea preocupare in domeniul chirurgiei plastice este reconstructia sanului dupa mastectomie, iar de aici vin si cele mai mari bucurii profesionale, dar si umane. Am vazut ca femeile care au invins cancerul mamar pot fi fericite din nou, isi redescopera feminitatea dupa ce primesc un nou san, devin increzatoare in sine, isi refac viata de cuplu. Nu mi se pare putin. Prin acesta putem oferi calitate vietii. Am vazut femei plangand de bucurie cand se trezeau din operatie sau aratand semnul victoriei – “am doi”.
Lucrul in echipa cu medici rezidenti pasionati si talentati este de asemenea foarte motivanta si iti ofera bucurie in fiecare zi. Fapul ca ii simt ca daruiesc si sufera atunci cand lucrurile nu merg mereu cum ne dorim, implicarea lor in tratamentul pacientilor este de asemenea un lucru bun! Ca si tineretea si curatenia lor sufleteasca!

5. Au existat pana acum discriminari la locul de munca? Cum este relatia cu ceilalti colegi?

Nu o singura data au fost discrimari la locul de munca, dar acestea nu fac decat sa ne intareasca. Am relatii foarte bune cu multi colegi de specialitate, dar si din celelate specialitati.

6. Ati incuraja femeile sa aleaga aceasta specializare?

Categoric da, dar sa fie pregatite pentru foarte multi ani pana sa ajunga sa stapanesca profesia, un drum lung presarat cu frustari, esecuri, oboseala, neputinta si chiar si atunci cand simti ca esti pe propriile picioare, provocarile nu contenesc sa apara.
Activitatea doamnei doctor nu se limiteaza doar la partea chirurgicala. Pentru ca luna martie este luna femeilor, sambata aceasta, pe 10 martie, are loc evenimentul “Celebram impreuna feminitatea”, la Muzeu Satului, Sala Multimedia. In cadrul evenimentului, doamna Dr. Ina Petrescu se adreseaza femeilor care si-au redobandit feminitatea dupa o lupta grea cu cancerul de san sau celor care inca nu au facut acest pas de reconstructie mamara. Pentru mai multe detalii va invit sa accesati pagina de Facebook a evenimentului aici.
Daca vreti sa fiti la curent cu cele mai noi oportunitati de cariera pentru medici specialisti, va invitam sa va faceti un cont Gratuit in doar 5 minute aici.

Despre Autor

Raluca Ioana Marin

Studenta la Medicina, anul VI, incerc sa combin utilul cu placutul. Am un "job" full time la facultate si un job part-time, aici la MEDIjobs. Pasiunea pentru scris am descoperit-o de cativa ani si incerc sa o valorific ori de cate ori am ocazia. Chiar daca timpul nu este cel mai bun prieten al meu, prin munca si sacrificii poti reusi ce ti-ai propus.

Facebook Comment