Cum sa manageriezi echipa in calitate de farmacist diriginte

Cum sa manageriezi echipa in calitate de farmacist diriginte

Farmacistul diriginte este cel care coordoneaza activitatea desfasurata in cadrul unei farmacii. Pe langa sarcinile si obligatiile ce tin de stocul de produse, relatia cu furnizorii precum si cea cu CNAS, acesta trebuie sa organizeze ceilalti angajati, astfel incat lucrurile sa decurga cat mai bine.

Farmacistul sef este cel care se asigura ca lucrurile functioneaza asa cum trebuie in farmacia condusa, incepand de la aprovizionare si pana la vanzarea produselor, dar si ca unitatea coordonata de el este una profitabila.

Asadar, in atributiile sale intra si conducerea unei echipe de farmacisti, care lucreaza in subordinea sa.

Organizarea task-urilor

In primul rand, trebuie sa stabilesti o serie de obiective clare, pe care sa le comunici subalternilor tai. Apoi, in functie de aceste obiective, vei stabili ce obligatii si responsabilitati are fiecare angajat in parte. Trebuie sa fie foarte clar pentru fiecare membru al echipei ce are el de facut, dar si ce au colegii sai de facut. In acest fel, lucrurile vor decurge armonios.

Insuflarea spiritului de echipa

In calitate de diriginte de farmacie, trebuie sa ii inveti pe cei din echipa ta cat de important este sa lucrati in echipa si sa va ajutati reciproc, pentru a va face munca mai usoara, dar si mai placuta. In acest sens, poti organiza ocazional iesiri in oras sau chiar teambuilding-uri, astfel incat sa va cunoasteti unii pe altii mai bine si sa va fie mai usor sa interactionati la locul de munca.

Implicarea farmacistilor in procesul de luare a unor decizii

Este recomandat ca farmacistul diriginte sa arate celor din echipa sa ca parerea fiecaruia conteaza. Asadar, consulta-te cu subalternii tai cand trebuie sa iei o hotarare.   

Feedback variat

Atunci cand un farmacist procedeaza gresit intr-o situatie, ii vei oferi feedback negativ, insa te vei asigura, imediat ce ai ocazia, ca ii oferi si feedback pozitiv. Este important sa mentii un echilibru, astfel incat angajatul sa stie cand greseste, dar totodata sa simta ca este apreciat.

Exemplul personal

Un farmacist diriginte trebuie sa fie exact asa cum isi doreste ca cei din echipa sa sa fie. Asadar, acesta trebuie sa se comporte exemplar, sa isi faca treaba cu pasiune, sa fie vigilent, corect, punctual si sa dea dovada de profesionalism in orice situatie, fara exeptie. Daca esti farmacist diriginte, e important sa nu ai scapari si sa te poti oferi oricand ca exemplu in situatiile in care e necesar. Puterea exemplului este foarte mare, iar oamenii vor fi mult mai motivati sa dea ce e mai bun din ei, atunci cand vor avea un superior drept model.

Sprijinirea colegilor in orice situatie

Atunci cand cei din echipa ta au nevoie de sustinere, trebuie sa le-o oferi, fie ca este vorba despre ceva ce tine de activitatea de la locul de munca, fie ca este vorba, mai degraba, de chestiuni personale. Mare atentie insa la depasirea barierelor – un coleg care te percepe precum un prieten, nu va putea sa te ia in serios in calitate de manager, de aceea e indicat sa se mentina limite bine stabilite.

La fel ca in orice alt domeniu, si in faramacie chestiunile ce tin de management pot fi delicate. Important este sa te straduiesti sa iei cele mai bune decizii pentru echipa ta si sa faci constant eforturi pentru ca lucrurile sa se imbunatateasca. Exista o serie de cursuri de leadership care te pot ajuta sa iti imbunatatesti performantele in calitate de om care coordoneaza activitatea unei echipe.

Despre Autor

Diana - Maria Stilpeanu

Pasiunea pentru scris si setea de cunoastere sunt cele doua trasaturi care ma definesc. Informatia este, din punctul meu de vedere, cea care face diferenta dintre reusita si esec, in orice domeniu.

Facebook Comment