9 Exerciții pentru Memorie Care Să Te Ajute Să Treci cu Bine peste Rezidențiat

9 Exerciții pentru Memorie Care Să Te Ajute Să Treci cu Bine peste Rezidențiat

Rezidențiatul este o perioadă importantă și solicitantă în viața ta, în care nu doar că înveți constant lucruri noi, dar faci și practică. Creierul tău este solicitat la maxim și vrei să fii sigur că vei face față cu brio tuturor provocărilor.

Pentru a te asigura că va rămâne într-o stare de funcționare optimă pentru mult timp, îl poți antrena constant cu exerciții. De preferabil, aceste exerciții ar trebui să implice mai multe simțuri, să fie o noutate și o provocare.

Iată câteva exerciții recomandate de doctorul John E. Morley, autorul cărții “The Science of Staying Young.”

Citeste si Sunt Rezident, Acum ce Urmează? De Ce Să Ții Cont când Începi Rezidențiatul – De la Alegerea Specialității, la Gărzi și Salarii pentru Rezidenți

Testează-ți abilitatea de a-ți aminti lucrurile

Începe prin a alcătui o listă – cu lucruri de cumpărat, pacienți de vizitat sau orice altceva la care te poți gândi – pe care mai apoi să încerci să o reții pe de rost. Peste aproximativ o oră, vezi câte din lucrurile de pe listă reușești să îți amintești.

Rezolvă probleme matematice

De multe ori când ai de făcut un calcul, folosești telefonul sau încerci să îl rezolvi pe hârtie. Dacă vrei să îți antrenezi creierul, încearcă să faci înmulțiri, împărțiri și alte ecuații fără ajutor. Dacă vrei să fie mai complicat, poți face asta în timp ce mergi.

Participă la un curs de gătit

Exercițiile pentru memorie pot fi și distractive, mai ales dacă implică mâncare. Pentru a învăța să gătești anumite feluri de mâncare îți folosești mai multe simțuri – olfactiv, tactil, vizual, gustativ. Prin urmare, utilizezi și îți dezvolți conexiuni neuronale în diferite părți ale creierului.

Învață o limbă străină

Atunci când înveți lucruri noi, ți se formează noi conexiuni care te ajută să îți menții creierul tânăr mai mult timp. În plus, un vocabular bogat îți scade riscul de a suferi de deteriorare cognitivă

Joacă fazan

Sigur îți amintești de acest joc care te distra în copilărie. Ce trebuie să faci este să te gândești la un cuvânt, să îl vizualizezi și mai apoi să formezi un nou cuvânt începând cu ultimele două litere ale precedentului. Poți să faci asta în timp ce ești blocat în mijloacele de transport în comun sau chiar alături de cei dragi.

Încearcă rute noi

Cel mai probabil ai un drum fix pe care îl folosești ca să ajungi până la muncă și înapoi. Ca să ieși din rutină și să îți pui creierul la treabă, poți încerca să mergi pe un drum nou. Nu folosi gps-ul, orientează-te singur în spațiu.

Citeste si Sfaturi Pentru A Avea Grija De Tine In Perioada Rezidentiatului

Testează-ți papilele gustative

Atunci când încerci un fel de mâncare care nu a fost gătit de tine, încearcă să identifici toate ingredientele, în special cele mai subtile, precum condimentele. Este o adevărată provocare pentru creier deoarece trebuie să sape în amintiri și să facă legătura cu gustul pe care îl simți în acel moment.

Găsește un hobby

Un hobby căruia îi dedici o parte din timpul tău liber te va ajuta nu doar să te relaxezi, dar să îți antrenezi și creierul. Alege unul care îți pune la încercare capacitățile motorii precum împletitul, desenatul, pictatul sau făcut puzzle-uri.

Practică un sport

Nu este niciodată prea târziu ca să te apuci de sport și dacă vei transforma mișcarea în rutină, te vei bucura de numeroase beneficii. Nu doar că vei fi într-o formă fizică exemplară, dar te asiguri și că memoria ta funcționează optim. 

Pentru a trece cu bine peste perioada de rezidențiat, trebuie să ai grijă de tine și de creierul tău. Poți face asta ușor, dacă îți antrenezi creierul periodic, cu ajutorul unor exerciții care pot fi făcute de fiecare dată când ai timp, spre exemplu, când ești în drum spre muncă.

Citeste si INTERVIU Ștefania-Raluca Ghighilicea, proaspătă absolventă de Medicină: „Ne e frică de rezidenţiat, asta e clar, dar până la urmă ne pregătim de 6 ani pentru examenul ăsta, ceea ce ne oferă încredere”

Despre Autor

Otilia Dobos

Otilia Doboș crede că învățatul nu se oprește la școală, ci trebuie să continue pe tot parcursul vieții. Cu un background în Jurnalism, a ales să scrie pentru a împărtăși cititorilor informații relevante, prin articole atractive și bine documentate.

Facebook Comment