Examenul de rezidențiat: Care sunt opțiunile în caz de eșec?

Examenul de rezidențiat: Care sunt opțiunile în caz de eșec?

Ministerul Sănătății organizează în luna noiembrie 2023, concursul național de intrare în rezidențiat în domeniile mari: medicină, medicină dentară și farmacie.

Acest lucru înseamnă că absolvenții facultăților de Medicină au intrat în linie dreaptă în ceea ce privește studiul, iar vara a fost deja dedicată cărților și cursurilor.

Deși un rezultat bun este sperat de toți candidații, trebuie avut în vedere și un scor nesatisfăcător. În acest context, candidații trebuie să se gândească la pașii pe care îi vor urma pentru a nu fi surprinși nepregătiți cu un plan B.

Care sunt opțiunile în caz de eșec?

Din punct de vedere psihic, este de înțeles faptul că eșecul în cazul unui astfel de examen important nu este ușor de primit, dar tinerii trebuie să înțeleagă că aici se potrivește de minune o veche expresie românească: “nu este un capăt de țară”. Prin urmare, există opțiuni.

În cazul unui rezultat nesatisfăcător (după rezolvarea contestațiilor) un candidat are opțiunea de a susține, din nou, examenul de rezidențiat.

În primă etapă, el trebuie să urmărească grilele rezolvate, să analizeze subiectele pe care le-a greșit și să aprofundeze studiul în zonele „critice”, fără a ignora, însă, toată bibliografia de concurs.

Aprofundarea presupune și regândirea planului de studiu prin confruntarea cu cel vechi. Concluzia este că trebuie identificat unde au fost erorile pentru a fi evitate. Discuțiile cu colegii care au promovat pot fi constructive.

Trebuie menționat că, printr-o Ordonanță de Urgență adoptată în 2018 (OUG 52/2018), Ministerul Sănătății oferă o șansă candidaților care nu au promovat examenul de rezidențiat. Acest lucru ar putea fi pus în aplicare dacă rămân locuri neocupate.

Exact aceste aspecte se află și în lista considerentelor aprobării acestei OUG: la finele repartiției candidaților promovați rămân locuri sau posturi de rezident neocupate aproape în fiecare an, iar deficitul de cadre medicale nu va putea fi acoperit.

Candidații care au obținut punctajul minim de promovare stabilit de metodologia de concurs, însă care au fost declarați respinși au o șansă: Ministerul Sănătății poate organiza redistribuirea, la cerere, a candidaților.

Dacă nici după această etapă locurile nu au fost ocupate, pentru acoperirea posturilor libere, Ministerul Sănătății organizează o sesiune extraordinară de concurs de rezidențiat în primul semestru al anului următor.

Important de reținut este că, pentru a fi luat în considerare fie pentru sesiunea extraordinară de examen, fie pentru redistribuirea candidaților, fiecare absolvent de Medicină trebuie să completeze o cerere adresată ministrului Sănătății.

Ce poți face fără rezidențiat?

Pentru a profesa în România, promovarea examenului de rezidențiat este imperioasă, însă mulți dintre candidații respinși s-au reorientat către alte țări din Uniunea Europeană care, se pare, că îi primesc doar cu diploma de licență. Însă aceștia sunt supuși unor evaluări pe parcursul pregătirii lor și susțin unele examene.

Opțiunile nu se încheie aici. Un proiect depus recent în Parlament vrea să aducă o soluție pentru criza de resurse umane din domeniul medicinei școlare prin angajarea absolvenților de Medicină fără Rezidențiat.

Propunerea spune că absolvenții facultăților de Medicină care nu devin rezidenți pot beneficia de „competențe limitate și pot fi încadrați în unități sanitare publice și private, precum și în cabinetele medicilor de familie, în funcția de medic, încadrarea și salarizarea se fac în condițiile legii.”

Un ordin al Ministerului Sănătății (nr. 527/2011) spune că aceștia pot fi încadrați prin concurs în unitățile sanitare.

Citește și: Care sunt regulile pentru medicii din cabinetele școlare și studențești

În această situație, posturile destinate medicilor cu competențe limitate se înființează și sunt prevăzute separat în statul de funcții al unității sanitare”, arată expunerea de motive a proiectului.

În document mai este prevăzută o soluție pentru rezolvarea deficitului de medici: „posturile temporar vacante de medici specialiști sau primari din unitățile sanitare publice, pentru care nu există solicitări de înlocuire din partea unor medici, pot fi transformate temporar și ocupate, în condițiile legii, prin încadrare cu durată determinată de până la 6 luni, de medici cu competențe limitate”.

Așa cum era menționat anterior, absolvenții de Medicină pot fi profesioniști cu competențe limitate. 

Aceasta este o măsură pentru a acoperi deficitul de medici din spitalele românești, mai ales în contextul exodului masiv al specialiștilor din ultima perioadă.

Mai mult, și pentru absolvenții facultăților din promoțiile ulterioare anului 2005 care nu au fost însă confirmați în rezidențiat se eliberează certificatul de membru al Colegiului Medicilor din România.

Acesta poate fi eliberat de Colegiul Medicilor în baza următoarelor documente:

– formular de înscriere;

– copie de pe actul de identitate;

– copie legalizată de pe diploma de absolvire a facultății;

– cazierul judiciar sau certificatul de probitate profesională eliberat de statul membru de origine;

– certificat de sănătate de tip A5 cu viza medicului psihiatru;

– declarația pe propria răspundere privind inexistența unei situații de incompatibilitate sau nedemnitate prevăzute de lege;

– copia certificatului de căsătorie dacă este cazul; chitanța privind achitarea taxei de înscriere.

Ești specialist medical și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment