Ziua Mondială a Creierului. Cea mai comună problemă – migrena.

Ziua Mondială a Creierului. Cea mai comună problemă – migrena.

Creierul este unul dintre cele mai importante organe ale corpului uman, fiind centrul de comandă al sistemului nervos. Acesta este celebrat pe data de 22 iulie, iar în fiecare an, Federația Mondială de Neurologie organizeaza o campanie de conștientizare pe un anumit subiect pentru responsabilizarea și informarea publicului.

Pentru anul 2019, subiectul campaniei de conștientizare este reprezentat de una dintre cele mai comune probleme cu care se confruntă oamenii – migrena. Migrenele au tendința de a fi tratate cu superficialitate de către majoritatea persoanelor, fiind considerate afecțiuni comune, motiv pentru care această campanie are scopul de informare cu privire la factorii ce stau în spatele unei migrene.

Pentru a se mări gradul de conștientizare, Federația Mondială de Neurologie va colabora alături de 120 de organizații la nivel mondial pentru răspândirea informațiilor pe data de 22 iulie 2019, Ziua Mondială a Creierului.

Migrena este mai mult decât o durere de cap

Conform Profesorului Tissa Wijerathe, „migrena afectează 1 din 7 oameni și împreună cu alte tulburări de cefalee, reprezintă una dintre principalele cauze ale dizabilităților la nivel mondial”. Lipsa cercetărilor și informărilor oficiale, mai ales în țările cu venituri mici sau mijlocii este alarmantă și dezamăgitoare, iar efectele pot fi observate cel mai bine la nivelul populației. În ciuda impactului său omniprezent, migrena continuă să fie subapreciată, subdiagnosticată și subtratată, în special în situațiile în care este tratată pe baza credințelor populare. 

Din cauza lipsei de educație cu privire la durerile de cap, nu este neobișnuit ca furnizorii de servicii medicale să nu dispună de instrumente sau medicamente necesare și eficiente pentru tratarea problemei, iar prin urmare, majoritatea pacienților nu beneficiază de ajutorul de care au nevoie.

Migrena este o tulburare neurologică. Aceasta este caracterizată de dureri severe la nivelul capului, insuficiență cognitivă, senzație de greață, posibile vărsături, amețeli, stări de vertij și sensibilitate la factorii parametrici precum lumina, sunetul sau atingerea. 

De asemenea, este asociată de foarte multe ori cu alte afecțiuni, cum ar fi accidentele vasculare cerebrale, bolile cardiace, epilepsia, depresia sau durerea cronică. Pentru a ajuta pacienții să primească răspunsuri, dar să și amelioreze eventualele probleme cauzate de această condiție de sănătate, este esențial să fie efectuat un diagnostic și un tratament din timp, înainte ca problema să se agraveze.

Responsabilizarea publicului

În onoarea Zilei Mondiale a Creierului, 22 iulie, Federația Mondială de Neurologie va invita publicul obișnuit să împărtășească experiențele lor cu migrenele. Aceștia pot face parte din orice țară și orice categorie socială, scopul principal fiind creșterea informării publice. De asemenea, se va organiza un webinar pe această tematică, cu o durată de 60 de minute, care va avea loc pe data selectată. La această conferință online vor participa specialiști din domeniu, dar și pacienți suferinzi. Denumirea oficială a campaniei va fi intitulată „Adevărul dureros despre o migrenă”.

Cum identifici o migrenă

Migrenele pot începe să apară încă din copilărie, însă cel mai adesea ele își fac apariție în perioada adolescenței sau la începutul vieții de adult. O migrenă este împărțită în patru stadii, dar nu toate sunt obligatorii, iar în cazul multor persoane, lipsa simptomatologiei este extrem de comună. 

Cele 4 faze sunt faza premonitorie, faza Aura, faza durerii de cap propriu-zise și faza de rezoluție. Fiecare fază este caracterizată de simptome specifice. În cazul fazei premonitorii, pacientul se poate confrunta cu simptome cu aproximativ 1-2 zile înainte de migrenă, iar acestea sunt: constipația, schimbări bruște ale stării de spirit, pofte alimentare neobișnuite, sensibilizare la nivelul mușchilor gâtului, creșterea stării de sete, urinare frecvente și căscat frecvent. 

Faza Aura apare în unele cazuri chiar înainte de migrene, dar poate apărea și în timpul lor. Simptomele acestei faze sunt, de regulă, vizuale – pete negre, puncte luminoase, pierderea temporară a vederii, etc., dar pot fi percepute și la alte simțuri – dificultăți în vorbire, amorțirea unor părți ale corpului, auzul unor zgomote neobișnuite. 

Simptomele Aurei durează undeva între 10 și 60 de minute, de la caz la caz. Migrena propriu-zisă are o durată cuprinsă între 4 și 72 de ore, mai ales dacă este netratată. În timpul acesteia, pacienții se confruntă cu o durere persistentă care se poate localiza într-o parte a capului, dar uneori este prezentă în ambele părți.  

Durerea poate fi pulsantă uneori, iar aceasta crește și sensibilitatea la lumină, zgomot, chiar și miros și poate cauza și senzația de greață și vărsături. Stadiul de rezoluție reprezintă faza imediat următoare după trecerea prin migrena propriu-zisă. Majoritatea pacienților se confruntă cu o stare de epuizare totală, sunt confuzi, iritați și prezintă probleme de concentrare.

Despre Autor

Clara Mironescu

Specialist in comunicare in functia de redactor online, cu o fire pozitiva si plina de viata, care adora sa se exprime in scris. Cele mai eficiente calitati dobandite in urma profesarii ca redactor online sunt cele de organizare eficienta a timpului si exersarea permanenta a imaginatiei si a creativitatii.

Facebook Comment