Studenții buni nu sunt întotdeauna si cei mai buni angajati. Iata de ce!

Studenții buni nu sunt întotdeauna si cei mai buni angajati. Iata de ce!

Mediul școlar și cel de muncă sunt destul de diferite, iar strategiile care îi ajută pe studenți să exceleze pe durata anilor de studiu nu se pot aplica și atunci cand se angajează pentru prima dată. Studenții buni nu sunt automat și angajați buni, de fapt, atunci când realizează că nu se mai pot baza pe aceleași reguli pe care le-au aplicat în anii de studiu,  sunt dezamăgiți. Însă nu este o cauză pierdută, indiferent dacă sunt la finalul studiilor și pe punctul de a se angaja pentru prima dată, cu multă răbdare, dedicare și pasiune pot fi la fel de străluciți ca în facultate.

Iată câteva dintre provocările pe care le întâmpină studenții la locul de muncă:

Provocarea:  drumul în carieră nu este întotdeauna sigur

Vă amintiți când ați terminat clasa I și ați trecut în următorul an și ați repetat procesul trecând prin liceu și facultate? În timpul anilor de studiu suntem pregătiți să funcționăm toți în același ritm. Însă, la locul de muncă, nu sunt aceleași etape. Uneori te miști în același ritm cu colegii tăi, dar cel mai des, fiecare angajat va lucra în propriul său fel. 

Soluția:  stabiliți-vă propriile obiective

Cheia este să vă faceți timp și să depuneți un efort continuu pentru a vă stabili propriile obiective și a urmări progresul. Trebuie să evaluați și să reevaluați încotro se îndreaptă cariera, astfel vorbind cu alți oameni pentru a afla despre experiențele lor puteți rămâne mult mai motivat. 

Provocarea:  nu primiți îndeajuns de multă îndrumare

Locul de muncă nu este adesea atât de precis și previzibil cum sunt cursurile din facultate. În majoritatea claselor, știți exact ce sarcini și examene apar și cât valorează fiecare curs, dar la locul de muncă, există un drum mai puțin cunoscut.

“Rezolvarea unui test sau a unui proiect în școală este la fel de simplă ca Google Maps care ne oferă destinația finală și indicațiile pe care trebuie să le urmăm pentru a ajunge acolo. Tot ce trebuie să facem este să urmăm indicațiile corect ”– spune Varun Negandhi, un inginer auto și fondator al unui site care îi ajute pe tinerii profesioniști să devină angajați mai buni. Cu toate acestea, la locul de muncă, deseori trebuie să decideți care ar trebui să fie destinația și să ajungeți acolo – uneori fără niciun fel de instrucțiuni.

Soluția: fiți independenți

Cea mai bună abordare este aproape întodeauna să lucrați singuri și să propuneți soluții superiorilor dumneavoastră. Nu vă veți antrena doar să lucrați independent, dar vă veți construi, de asemenea, o reputație încă de la început. În același timp, va trebui să decideți când să cereți mai multe îndrumări asupra unui anumit proiect sau a rolului dumneavoastră în general. La birou, de multe ori depinde de dumneavoastră să inițiați conversații. În loc de „Ce așteptați de la mine?”, încercați, „Iată lucrurile pe care cred că trebuie să le fac!,  Ar trebui să fac și alte lucruri?” 

Provocarea: atingerea scopurilor nu este suficientă

În școală, dacă faci ceea ce ți s-a cerut și o faci cu adevărat bine, vei câștiga reputația de student eminent. 

Dar „partea de validare este ceea ce devine absolut necesar la locul de muncă”, spune Negandhi. „Validarea este acel punct în care îți creezi numele, te afirmi”.  Cei mai mulți studenți fac tot ce pot  pentru a primi un calificativ bun, deși acest lucru este tipic în școală, la locul de muncă este doar linia de bază. 

Soluția: Faceți-o pentru „validare”

Dacă vreți cu adevărat să fiți unic, trebuie să vă gândiți la ce altceva puteți face pentru a avansa. Încercați să identificați oportunitățile la care nimeni altcineva nu s-a gandit și extindeți-vă sfera de cunoaștere către alte lucruri care țin de domeniul dumneavoastră.

Provocarea: nu primiți feedback

În timpul studiilor evaluările sunt făcute pe baza mediilor generale, fiecare temă primește un calificativ, astfel știi întotdeauna cum ai procedat și îți poți calcula media generală pentru un semestru sau pentru un an. Dar la locul de muncă, șeful tău nu îți dă note atunci când îți faci treaba.

Soluția: faceți-vă un obicei în a cere feedback

Ar trebui să faceți din asta o prioritate și să nu pierdeți oportunitățile de creștere și dezvoltare, solicitați periodic întâlniri cu șeful dumneavoastră și nu uitați de întâlnirile cu colegii. Asigurați-vă că primiți critici constructive: nu uitați să ascultați, să puneți întrebări pentru a analiza și întelege feedback-ul, faceți un plan pentru a implementa schimbările și urmați-l.

Provocarea: munca grea nu vorbește întotdeauna de la sine

Doar pentru că faci o treabă excelentă la locul de muncă nu înseamnă că toată lumea o știe. Nici măcar nu înseamnă că șeful tău o știe. 

Soluția:  fii propriul tău susținător

La locul de muncă trebuie să fii proactiv. Trebuie să înveți să îți aperi ideile, să vorbești despre ceea ce ai în vedere, pentru ai determina și pe ceilalți să-ți aprecieze munca. Puteți începe prin a împărtăși noutățile managerului dumneavoastră la întâlnirile individuale concentrându-vă pe rezultate și impact. Dacă nu veți face asta puteți pierde din recunoaștere, sau șansa de a construi relații puternice și oportunități de a lua proiecte noi și provocatoare.

Provocarea: adaptare dificilă

Dinamica socială la locul de muncă este adesea mai complexă și mai puțin previzibilă decât cea din școală. În calitate de student ar trebui să construiți în primul rând o relație puternică cu profesorii dumneavoastră și ocazional, cu un grup de studiu. La birou, va trebui să faceți același lucru cu șeful și colegii dumneavoastră de echipă, dar va trebui, de asemenea, să construiți relații între echipe și departamente și să faceți conexiuni în afara locului de muncă. 

Soluția: construiți relații (nu doar cu șeful dumneavoastră)

Trebuie să vă ambiționați și să vă pregătiți pentru aceste experiențe sociale mai ample, făcându-vă mai multe relații în timp ce sunteți încă în școală. De îndată ce începeți lucrul la un loc de muncă, este indicat să vă prezentați celor din apropiere și nu numai. 

Începutul carierei și găsirea unui loc de muncă după ani de școlarizare poate fi dificil, însă va trebui să renunțați la unele dintre strategiile dumneavoastră bine puse la punct și să adoptați altele noi dacă vreți să fiți un angajat la fel de bun ca și atunci când ați fost student. 

Despre Autor

Daniela Eremia

Pasionată de anatomie și de tot ceea ce înseamnă corpul uman, sunt mereu în căutare de informații și de subiecte interesante pe care le scriu cu mare drag pentru toată lumea.

Facebook Comment