Ghidul studentului la medicină | Cum să te motivezi să înveți pe durata sărbătorilor?

Ghidul studentului la medicină | Cum să te motivezi să înveți pe durata sărbătorilor?

Pregătirea pentru cariera de medic nu este una ușoară, indiferent de domeniul pe care vrei să îl urmezi. Anii grei de studiu își spun cuvântul, mai ales pe măsură ce te apropii de finalul lor și începutul noii perioade de glorie – rezidențiatul. Indiferent că este vorba despre studierea pentru rezidențiat sau pentru viitoarea sesiune de examene, perioada sărbătorilor este una dintre cele mai „provocatoare” în ceea ce privește menținerea concentrării. Ai de învățat în vacanța de Crăciun? Află din articolul de față care sunt cele mai bune metode pentru a reuși să faci acest lucru!

  1. Planifică toate examenele din timp

Acest lucru nu ține întotdeauna doar de tine, ci și de profesori și de colectiv. Totuși, atunci când este posibil, se recomandă planificarea din timp a examenelor, colocviilor, parțialelor și lucrărilor de laborator. De asemenea, cel mai bine este să le notezi pe toate într-un calendar, astfel, vei putea vedea câte zile de pauză ai între ele și cât timp înainte ai la dispoziție pentru a învăța. În plus, te poți folosi de culori pentru a le seta dificultatea – ex.: roșu = cel mai dificil examen; verde = examen practic, relativ ușor etc.. Acest truc al stabilirii gradelor de dificultate te va ajuta să îți împarți timpul și să te decizi pe care materie trebuie să te concentrezi mai mult, mai ales de sărbători, când trebuie să îți împarți timpul și cu familia.

2. Răsplătește-te atunci când înveți

Ideea din spatele acestui sfat este de a a-ți acorda o susținere pozitivă. Răsplătește-te de fiecare dată când ai învățat ceva nou sau când ai realizat un test fără nicio greșeală. Cu ce să te răsplătești? Fiind vorba de sezonul sărbătorilor, te poți răsfăța cu o felie de cozonac sau cu un episod din serialul tău preferat, alături de o cană de ciocolată caldă. De asemenea, îți poți acorda ceva timp pe care să-l petreci alături de cei dragi – așa te vei relaxa și vei avea mintea limpede pentru următoarea sesiune de învățat.

3. Organizează sesiuni de învățat alături de prieteni

Sărbătorile reprezintă prilejul perfect de a te aduna cu prietenii, numai că de data aceasta, nu va fi vorba doar despre distracție și voie bună, ci și despre studiu. Diferite cercetări au demonstrat faptul că studenții care își organizează un grup de studiu cel puțin o dată pe săptămână, au șanse mai mari de a înțelege ceea ce învață, vin cu întrebări interesante și se obișnuiesc mai rapid cu subiectele pe care le abordează. De asemenea, un grup de prieteni poate fi de ajutor atunci când te împotmolești și nu știi un răspuns. 

4. Elimină distragerile

Deși poate fi frumos să încerci să înveți la masă cu părinții sau în timp ce te uiți la „Singur Acasă” sau orice alt film de Crăciun, cu siguranță vei avea dificultăți în a te concentra cum trebuie și în a memora și înțelege ceea ce citești. Pentru perioada în care ți-ai propus să înveți, asigură-te că nu ai nicio distragere în mediul respectiv. După ce ai terminat de învățat, conform sfatului numărul 2, te poți răsplăti cu ce consideri – filme, mâncare, timp alături de familie etc..

5. Permite-ți să iei pauze

Există posibilitatea de a cădea în extrema cealaltă – știi că nu vrei să înveți, sunt sărbătorile, dar îți impui să stai închis în cameră și să o faci oricum. Sărbătorile sunt despre familie, fericire, iubire și bunătate, nu despre studiu. Da, învățatul este extrem de important, dar dacă ții cont de sfaturile noastre, atunci ar trebui să îți poți face timp de amândouă. Astfel, vei fi împăcat pentru că ți-ai dat silința să înveți, dar vei fi și fericit pentru că nu ai pierdut complet esența sărbătorilor!

Citește și: 9 Exerciții pentru Memorie Care Să Te Ajute Să Treci cu Bine peste Rezidențiat

Despre Autor

Clara Mironescu

Specialist in comunicare in functia de redactor online, cu o fire pozitiva si plina de viata, care adora sa se exprime in scris. Cele mai eficiente calitati dobandite in urma profesarii ca redactor online sunt cele de organizare eficienta a timpului si exersarea permanenta a imaginatiei si a creativitatii.

Facebook Comment