Specialitățile chirurgicale: care sunt ele și ce anume ți se potrivește?

Specialitățile chirurgicale: care sunt ele și ce anume ți se potrivește?

Sunt printre cele mai prestigioase și bine plătite în lume, însă specialitățile chirurgicale sunt în aceeași măsură solicitante și grele. 

Desigur, este tot mai clar că nimeni în medicină nu are o treabă ușoară, iar chirurgia deține un loc fruntaș la nivel de complexitate. Un chirurg lucrează sub presiune, încărcat cu adrenalină și cu precizie, rezolvă pe loc probleme neprevăzute, își asumă riscuri și sacrificii și este efectiv în mijlocul acțiunii pentru a salva vieți. 

Provocările acestea sunt, surprinzător, și beneficiile acestei profesii, considerată una dintre cele mai respectate și valoroase meserii din lume. Cu toate că munca este extenuantă, este o carieră interesantă și plină de satisfacții.

Dar cum afli ce specialitate chirurgicală să alegi pentru rezidențiat? Care sunt opțiunile tale în chirurgie și ce diferențe există între ele? 

Acest ghid MEDIjobs vine cu răspunsurile și îți explică, pe scurt, specialitățile urmate de studenții la medicină din România. Toate sunt dificile, dar interesante, așa că trebuie să decizi dacă avantajele depășesc dezavantajele.

Ce specialități chirurgicale poți alege la rezidențiat?

Unii cred că oamenii sunt făcuți pentru anumite specialități și că anumite lucruri pot fi mai ușoare, pe baza propriei personalități. Într-adevăr, dacă tremuri când vezi sânge sau preferi să lucrezi mai liniștit, e clar că poate chirurgia nu e potrivită, oricât de mult ai învăța.

“Specialitatile chirurgicale, in general, iti dau satisfactie imediata in ceea ce priveste actul terapeutic. Tu, operand, in secunda in care sa spunem ca scoti o tumora sau manageriezi o patologie de etiologie traumatica, sau nici nu mai vorbim de transplant, schimbi parcursul vietii unui om vazand cu ochii. Asta e cel mai mare avantaj.”interviu cu Draga Maria Mandi, medic rezident chirurgie generală.

Decizia de-a lucra în chirurgie îți aparține doar ție în totalitate. Gândește-te la calitățile și preferințele tale, la skill-urile pe care le ai sau pe care vrei să le dezvolți. 

Așadar, să trecem la opțiunile tale pentru rezidențiat. 

Iată ce specialități chirurgicale poți alege, așa cum sunt ele precizate în Nomenclatorul de specialitati medicale, medico-dentare si farmaceutice:

  1. Chirurgie cardiovasculară
  2. Chirurgie generală
  3. Chirurgie orală și maxilo-facială
  4. Chirurgie pediatrică
  5. Chirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă
  6. Chirurgie toracică
  7. Chirurgie vasculară
  8. Neurochirurgie
  9. Obstetrică-ginecologie
  10. Oftalmologie
  11. Ortopedie pediatrică
  12. Ortopedie și truamatologie
  13. Otorinolaringologie
  14. Urologie 

1. Chirurgia cardiovasculară

Această specialitate nu este deloc ușoară și cere o rigoare absolută și disciplină. Însă “tinerii colegi sunt foarte norocoși pentru că au ales o meserie cu care nu se vor plictisi niciodată și în care universul uman este nelimitat”, iar cazuistica mult mai complexă ca în alte țări. 

Pentru că prevenția nu este parte din cultura noastră (încă), în continuare este mare nevoie de chirurgi în această specialitate, pentru a face față nevoilor de îngrijire a urgențelor vasculare. Așadar, este o profesie în care poți schimba foarte multe.

Cu ce se ocupă: cu diagnosticul şi tratamentul chirurgical al bolilor cardiovasculare (afecţiuni congenitale, afecţiuni câştigate, afecţiuni ale vascularizaţiei cordului, anevrisme, disecţii sau ocluzii ale trunchiurilor cranio-braheo-cefalice, arterelor,venelor şi limfaticelor).

Durata rezidențiatului: 6 ani

2. Chirurgia generală

Așa cum o spune și numele, munca în această ramură se referă la o serie amplă de patologii care pot afecta orice parte a corpului. Prin urmare, cere timp dedicat practicii, atenție și o educație solidă, constantă și complexă. Este și o specialitate foarte frumoasă care îți oferă mai multe oportunități și faci diferența în cazul a sute de oameni cu patologii diferite.

“Uneori vin cazuri cu sanse minime de supravietuire si cateodata vad in ochii lor cat de speriati sunt. Meseria asta iti daruieste oportunitatea de a contribui la prelungirea calitatii vietii unor persoane cu asemenea patologii.” – interviu Dna. Dr. Angela Blajin, chirurgie generală

Cu ce se ocupă: cu diagnosticul şi tratamentul afecţiunilor chirurgicale ale abdomenului, cât și a altor afecţiuni chirurgicale specifice altor specialităţi, ce necesită tehnici speciale cum ar fi: traumatisme, afecţiuni vasculare,genitale, urologice, toracice, endocrine, neurochirurgicale, chirurgie oncologică etc.

Durata rezidențiatului: 6 ani

3. Chirurgie orală și maxilo-facială

Aici e important să știi că această specialitate chirurgicală cere dublă licență și poate fi aleasă doar de absolvenții de medicină dentară și de medicină generală, regulă stabilită în 2019. 

Este o specialitate foarte inovatoare și interesantă, dar foarte dificilă dată fiind natura specială a domeniului și patologiile variate și complicate întâlnite. Este, însă, plină de satisfacții, atât profesionale cât și financiare.

Cu ce se ocupă: cuprinde tratamentul chirurgical al părţilor moi cervico-faciale, al oaselor craniului visceral, al glandelor salivare, articulaţiei temporomandibulare, diformităţilor şi malformaţiilor cranio-faciale, plastia reconstructivă în sfera orală şi maxilo-facială şi tratamentul chirurgical al afecţiunilor dento-parodontale.  

Această specialitate are, însă, două părți: 

  • Chirurgia orală, care se ocupă cu studiul, prevenirea și tratamentul chirurgical al afecțiunilor dento-parodontale (chirurgia endodontică și preproteică, accidente de erupție ale dinților și incluziile dentare, traumatisme dento-parodontale, chirurgia parodontală, inserarea implanturilor dentare)
  • Chirurgia maxilo-facială, care cuprinde patologia şi tratamentul chirurgical al traumatismelor, al infecţiilor oro-maxilofaciale, tumori benigne și maligne etc. 

Durata rezidențiatului: 5 ani

4. Chirurgie pediatrică 

Este una dintre cele mai complexe arii de chirurgie, dată fiind natura unică și complexă a patologiilor și problemelor care afectează copiii. 

“Există mereu și provocări, în nicio altă specialitate aparținătorii nu sunt atât de implicați, trebuie multă răbdare, uneori mai mult cu părinții decât cu copiii. Operațiile pornesc de la prematuri de sub 1kg și ajung la adolescenți de peste 100kg. Chiar și în operațiile de rutină putem întâmpina situații neașteptate, însă chirurgia pediatrică este una dintre cele mai curative specialități, un pacient cu o patologie incompatibilă cu viața, în lipsa tratamentului, ajunge să aibă o viață normală, cu o rată de supraviețuire postoperatorie de peste 70 de ani.” – sursa: FASMR – Adiran Popa, medic rezident chirurgie pediatrică

Cu ce se ocupă: cuprinde metode de diagnostic şi tratament chirurgical ale copilului în toate etapele sale de dezvoltare, începând cu vârsta fetală până la 18 ani. De asemenea, nu se limitează la o anatomie specifică.

Practic, această specialitate necesită cunoştinţe şi abilităţi specifice pentru tratarea chirurgicală a afecţiunilor congenitale şi dobândite, a urgenţelor chirurgicale ale copilului incluzând şi afecţiuni care la adult fac obiectul altor specialităţi: ortopedie, urologie, chirurgie plastică şi microchirurgie reconstructivă, chirurgie oncologică, etc.

Durata rezidențiatului: 5 ani

Citește și: INTERVIU | Tudor Strimbu, medic rezident chirurgie pediatrică

5. Chirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă

Și chirurgii plasticieni se bucură de notorietate, dar și de succes profesional pentru că au șansa de a readuce demnitatea și stima de sine pacienților afectați de diferite traumatisme sau arsuri, de exemplu. În această specialitate, nu este vorba exclusiv de chirurgie cosmetică, ci de reconstrucții incredibile și importante nu doar pentru sănătatea, dar mai ales identitatea pacientului.

Cu ce se ocupă: are caracter interdisciplinar și tratează pacienți cu defecte sau deformități congenitale sau dobândite (în urma bolilor sistemice, traumatismelor, arsurilor, a patologiei tumorale, degenerative sau a îmbătrânirii). Așa cum sugerează și numele, scopul ei este restaurarea sau îmbunătățirea funcției și a aspectului prin proceduri corectoare și/sau reconstructive. 

Specialitatea include diagnosticul și tratamentul chirurgical al arsurilor și sechelelor postcombustionale și al traumatismelor însoțite de distrugere a părților moi, chirurgia mâinii, patologia tumorală cutanată și de părți moi, malformațiile congenitale și suferințele estetice etc.

Durata rezidențiatului: 6 ani

Citește și: INTERVIU | Dr. Dragos Muraru, Medic Primar Chirurgie Plastica si Microchirurgie Reconstructiva

6. Chirurgie toracică

În această specialitate, chirurgii mai sunt recunoscuți drept “doctorii de inimă”, însă poți face mult mai multe în acest rol. Cazuistica este complexă și se referă la toate afecțiunile pipetului, de la plămâni și esofac, la vase de sânge și inimă și mult mai multe. Și, bineînțeles, pentru că și riscurile meseriei sunt mari, și salariile sunt foarte ridicate în acest domeniu. 

Cu ce se ocupă: se ocupă cu diagnosticul şi tratamentul operator al afecţiunilor peretelui toracic şi pleurei și traheo-bronho-pulmonare, al organelor mediastinale și diafragmului, precum şi ale graniţelor cervico-toracice şi abdominale.

Durata rezidențiatului: 6 ani

La sfârşitul stagiului de chirurgie toracică rezidentul va face dovada efectuării, ca prim-operator, a minimum 100 intervenţii chirurgicale clasice şi miniinvazive. Este recomandabil ca rezidentul să efectueze şi procedee de explorare traheobronşice. 

7. Chirurgie vasculară

Atunci când un pacient are o boală sau o afecțiune legată în mod specific de artere și de vene, va fi probabil îndrumat către un chirurg specialist. Chirurgia vasculară se concentrează în mod special asupra sistemului circulator, adesea afectat și de stilul de viață modern (obezitate, fumat etc.) și este una care implică multe riscuri. 

Dar și satisfacțiile sunt pe măsură, dacă alegi un rezidențiat în acest domeniu – nu doar în ce ține de impactul rezultatelor muncii tale, dar și de salariile oferite. 

Cu ce se ocupă: este disciplina clinică și științifică referitoare la diagnosticul, tratamentul și prevenția patologiei care afectează arterele, venele și limfaticele. 

Durata rezidențiatului: 5 ani

8. Neurochirurgie 

Este unul dintre cele mai fascinante și mai inovatoare domenii chirurgicale. Este și o meserie dificilă emoțional pentru că nu este ușor să anunți un diagnostic nefericit familiei pacientului tău. Dar este și plină de satisfacții pentru că îți oferă șansa să faci efectiv o diferență în viața unui pacient, fie el copil sau adult, care își poate trăi viața cu bucurie datorită ție sau care îți mulțumește după câteva luni de recuperare pentru că l-ai salvat de la paralizie. 

Neurochirurgii sunt cunoscuți și ca “doctorii care operează pe creier”, însă ei fac mai mult de atât. Există puține alte ramuri care oferă o paletă largă de proceduri și sfere de aplicare.

De altfel, merită să iei în calcul faptul că mulți neurochirurgi au fost cei care au influențat dezvoltarea tehnologiilor avansate în medicină, nu doar în chirurgie. Această carieră îți oferă șansa să excelezi într-un domeniu inovator și captivant.  

Cu ce se ocupă: neurochirurgia oferă diagnosticul, managementul chirurgical sau non-chirurgical (prevenția, diagnosticul, evaluarea, tratamentul, terapia intensivă și  reabilitarea) pacienților cu procese patologice care afectează sistemul nervos central și periferic, incluzând structurile lor de suport și protecție, structurile vasculare și tratamentul chirurgical sau non-chirurgical al durerii. 

Aceasta presupune tratamentul afecțiunilor cerebrale, ale meningelor, craniului și a structurilor vasculare intra- și extracraniene (arterele carotide și vertebrale), afecțiuni ale glandei hipofizare, afecțiuni ale nervilor cranieni ṣi spinali, ale nervilor periferici, afecțiuni ale sistemului nervos vegetativ, afecțiuni ale măduvei spinării, meningelui adiacent, precum și afecțiuni ale coloanei vertebrale, inclusiv acele afecțiuni care necesită intrumentaṭie spinală.

Durata rezidențiatului: 6 ani

Citește și: INTERVIU | Dr. Horatiu Ioani, medic primar neurochirurgie

9. Obstetrică-ginecologie

Această specialitate este de asemenea complexă și presupune partea de obstetrică, care se referă la lucrul cu pacientele însărcinate, cu nașterile și îngrijirea femeilor imediat după nașterea copilului, și ginecologia, care tratează în primul rând afecțiunile sistemului reproductiv feminin.

Cu ce se ocupă: este o specialitate medico-chirurgicală care se ocupă cu studiul morfo-fiziologiei şi fiziopatologiei aparatului genital feminin, al proceselor biologice legate de reproducere şi tratamentul stărilor patologice din sfera genitală.

Durata rezidențiatului: 5 ani

Citește și: INTERVIU | Prof. Dr. Patriciu Achimas-Cadariu, medic primar obstetrica-ginecologie, supraspecializare ginecologie oncologica si chirurgie oncologica

10. Oftalmologie 

Un oftalmolog se ocupă cu îngrijirea complexă a ochilor și a vederii și nu doar că oferă serviciile oftalmologice clasice, dar este capabil să realizeze intervenții chirurgicale pentru tratarea problemelor. Astăzi, domeniul este foarte performant, așa că ai șansa să lucrezi cu tehnologie avansată și să ajuți pacienții așa cum acum câțiva ani nici nu se putea.

Cu ce se ocupă: această ramură se ocupă cu depistarea, diagnosticarea, tratarea şi recuperarea bolnavilor cu afecţiuni ale globului ocular şi anexelor globului ocular.

Durata rezidențiatului: 4 ani

Citește și: INTERVIU | Dr. Valeria Vlaicu, medic primar oftalmologie

 11. Ortopedie și traumatologie

Această specialitate este foarte competitivă și acoperă multe ramuri interesante, de exemplu în cazul medicinei sportive sau de urgență, dar nu numai. De aceea este una grea, dar și una foarte bine plătită.

Chirurgii în această specialitate au parte de o cazuistică dificilă și totodată de acces la aparatură performantă, care le permite să realizeze intervenții uluitoare în care pot reda pacienților șansa de a merge din nou sau de a funcționa complet în viața de zi cu zi.

Cu ce se ocupă: Ortopedia şi traumatologia formează o specialitate care se ocupă cu depistarea, diagnosticarea, tratarea şi recuperarea afecţiunilor congenitale şi dobândite, traumatice şi netraumatice ale aparatului locomotor.

Durata rezidențiatului: 5 ani

Citește și: INTERVIU | Dr. Iulian-Daniel Vilcioiu, medic specialist ortopedie si traumatologie

12. Ortopedie pediatrică

Cum menționam mai sus, această specialitate chirurgicală îți oferă o cazuistică diversă, mai ales când pacienții sunt copii, este foarte competitivă și necesită performanță ridicată.

Cu ce se ocupă: este specialitatea care se ocupă cu depistarea, diagnosticarea și tratarea bolnavilor care suferă de afecțiuni ale aparatului locomotor la pacienții copii, din perioada neonatală până în adolescență (între 0-18 ani).

Durata rezidențiatului: 5 ani

Citește și: INTERVIU | Dr. Valentina Contanu, medic specialist ortopedie pediatrica

13. Otorinolaringologie 

O astfel de specialitate se ocupă cu toate patologiile care afectează nasul, urechile, gâtul și sistemul respirator. De aceea, un chirurg în otolaringologie e capabil să realizeze foarte multe intervenții diferite, de la teste de auz, la radioterapie sau chirurgie cosmetică și extirparea tumorilor. 

Cu ce se ocupă: se ocupă de patologia malformativă, traumatică, inflamatorie și tumorală ce interesează urechea,osul temporal, nasul și sinusurile paranazale, cavitatea bucală, faringele, laringele,traheea, esofagul, precum și structurile adiacente. 

Ea cuprinde și, investigarea și tratamentul medical, recuperator și chirurgical al afecțiunilor aparatului acustico-vestibular, simțurilor gustului și mirosului, tulburărilor și afectărilor nervilor cranieni precum și deficiențele de auz și de emisie sonoră, funcții foarte importante în comunicarea interumană.

Durata rezidențiatului: 5 ani

Citește și: INTERVIU | Dr. Denisa Zica, medic specialist ORL

14. Urologie

Un urolog abordează afecțiunile glandei suprarenale și ale sistemului genito-urinar (reproductiv și urinar) și operează de obicei pe rinichi, uretere, vezică, prostată, uretră și testicule. Dar tocmai pentru că problemele clinice sunt foarte variate, un urolog nu doar că este un bun chirurg, dar cunoaște medicina internă, pediatrie, ginecologie și alte specialități, de asemenea. 

Pentru că incidența cancerului în aceste arii este ridicată, ca chirurg în urologie poți elimina durerea și poți salva vieți, îndepărtând tumori sau blocaje.

Cu ce se ocupă: se ocupă de depistarea, diagnosticarea, tratarea şi recuperarea chirurgicală a pacienților cu suferinţe ale aparatului urinar la bărbat şi femeie, precum şi ale aparatului genital masculin.

Durata rezidențiatului: 5 ani

Citește și: INTERVIU | Dr.Konstantinos Vakalidis, medic specialist urolog și androlog

Nu trebuie să iei o decizie foarte rapid. Acordă-ți timp să analizezi ce crezi că ți se potrivește și merită implicarea ta atâția ani de zile. Vei avea șansa să descoperi mai multe despre fiecare și în timpul facultății și așa vei avea ocazia să vezi ce te interesează. Dar mereu poți căuta mentori și poți citi poveștile celor care au ales să devină chirurgi, pe MEDIjobs.ro.

Ești specialist medical și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

Andreea Enea

Content Specialist cu 10+ ani de experiență în jurnalism, content marketing și comunicare. Cred în puterea poveștilor cu sens care inspiră, educă, apropie și deschid inimi și comunități. Visez să aplic cât mai mult mixul de people skills și experiență cu o gândire analitică puternică și pasiune pentru conținut autentic, cu semnificație pentru oameni - așa cum au nevoie.

Facebook Comment