Schimbarile din cariera medicala. Ghid de gestionare corecta si profit maxim

Schimbarile din cariera medicala. Ghid de gestionare corecta si profit maxim

Despre schimbari in cariera medicala

Am putea spune destul de siguri pe noi ca viata de licean/student medicinist in devenire, ne obisnuieste din timp cu schimbari mai mari sau mai mici.

Cu toate acestea, indiferent cand apar si mai ales cum apar (provocate sau din senin), ele atrag invariabil cateva momente de panica.

Daca in studentie le intuiesti si incerci sa te adaptezi cat poti de bine, ulterior se intampla chiar sa le provoci, sa le doresti, sa le cauti si sa crezi ca adaptarea optima vine de la sine.

Nu prea.

De aceea m-am gandit sa aveti la indemana un ghid ce va poate ajuta.

In cariera medicala, ca peste tot de altfel, este ideal sa performezi cat mai bine si cat mai repede.

Calitatea actului medical depinde de asta.

Asadar:

Ghidul

I. Primul pas

Dupa momentele de panica, e bine sa intelegi cateva lucruri:

  1. Ce se schimba?
  2. De ce se schimba?
  3. Cum te va afecta?
  4. Cum poti beneficia la maxim de acesta schimbare?

Toate cele 4 intrebari au nevoie de un raspuns onest si clar, dat in liniste si cu mult calm. Si poate cel mai bine, in scris.

Desigur, nu o sa poti spune cu certitudine modul complet in care te va afecta o situatie sau cum ai putea sa beneficiezi la maxim de ea, fara sa ai un oarecare exercitiu in asta sau fara ajutor. Dar exista prima data in orice. Poti incerca.

Sau poti recunoaste cu onestitate neputinta.

Si atunci, incearca mai degraba sa te pregatesti pe tine sa faci fata viitorului. Trece-ti in revista atuurile, inarmeaza-te cu bunavointa si rabdare, si lasa sa vezi ce ti se intampla.

Cat despre cum poti sa beneficiezi la maxim… asta presupune o evaluare cat mai corecta si lucida a situatiei, pentru ca mai apoi sa gasesti modalitatea cea mai eficienta prin care sa o aliniezi dorintelor, nevoilor si planurilor tale de viitor.

Intervine acum si exercitiul sau puterea de a schimba perspectiva, de a privi o situatie aparent neplacuta din unghiul din care se vad doar beneficiile.

Pare dificil, dar nu este.

De exemplu: Pierderea unui job nu inseamna doar o criza personala si financiara. Ea poate sa fie un nou inceput. Poate sa te faca mai atent la oportunitati pe care in alte conditii nu le-ai vedea sau, poate sa fie motivatia punerii in practica a unui vis mai vechi.

Atunci cand pasesti in necunoscut, atragi dupa tine situatii, experiente si oameni noi.

Ai curaj, paseste cu incredere in tine.

II. Pasul 2

Odata ce treci de clarificarea celor 4 intrebari, lucrurile devin mai usoare.

Ai nevoie de un plan de actiune.

Tot in liniste si tot in scris. Gandeste-te ce ai de facut efectiv in continuare. Punct cu punct. Pas cu pas. Constient de noua conjunctura si de dorintele tale.

La final, alegi primul pas.

Si-l faci!

III. Pasul 3

Deja te simti mai bine. Momentele de panica au disparut de mult si simti cum se instaleaza incet entuziasmul.

Esti deja intr-o situatie noua. Si se pare ca totul e bine.

Nu uita insa planul!

Continua sa faci totul cat poti de bine, fii atent la tot ce e nou, interactioneaza cat poti de mult cu cei din jur. Invata. Ajuta. Zambeste.

Ai reusit!

Te-ai adaptat cu succes unei schimbari si implicit unei situatii noi.

IV. Pasul 4

Ramane sa te reevaluezi din cand in cand, la intevale bine stabilite de tine, si sa vezi in ce masura noua situatie si planul de actiune iti urmeaza sau nu asteptarile, iti este de folos sau nu, mai are nevoie de timp sau nu. Fii flexibil si ajusteaza lucrurile din mers.

Optimizarea procesului

Coaching-ul este demersul care te poate ajuta cel mai mult in aceasta perioada.

In alte domenii, nici o tranzitie, schimbare sau criza de orice fel nu este abordata fara ajutorul specializat al unui coach. Tocmai pentru ca performanta si timpul sunt importante.

In cariera medicala se adauga si presiunea calitatii actului medical in raport cu viata pacientului.

De aceea, in acest domeniu, cu atat mai mult, nevoia de coaching e evidenta.

Medicii, dar si angajatorii lor, incep sa inteleaga si sa utilizeze acest demers. Iar rezultatele se vad. Impacul coaching-ului asupra unei intregi echipe va fi altul comapratic cu cel asupra unei singure persoane, atunci cand e integrat de institutie si in practica zilnica. Iar domeniul medial incepe sa simta asta.

Dar, indiferent cum alegeti sa treceti prin schimbari, singur, cu ajutorul unui coach sau cu ajutorul organizatiei pentru care lucrati, faceti-o cu incredere. Incredere in voi si in potentialul vostru inca nedescoperit.

Succes!

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment